Sea Shepherd bergt 25 kilometer illegaal kieuwnet

29 december 2014

Sea Shepherd bergt 25 kilometer illegaal kieuwnet

A toothfish – know as ‘white gold’ by poachers – caught in the illegal gillnet left by the Thunder. Photo: Jeff WirthEen zeebaars – onder stropers bekend als het ‘witte goud’ – gevangen in het illegale kieuwnet van de Thunder. 

Na een vijf dagen durende operatie is de crew van het Sea Shepherd schip de Sam Simon erin geslaagd om het illegale kieuwnet te bergen. Deze was achter gelaten door het illegale stropersschip de Thunder. Het verboden visnet werd gevonden op 62˚ 16’ Zuid 081˚ 14 Oost in de Zuidelijke IJszee. Dit is binnen de regio van de Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR).

De 30-koppige bemanning, bestaande uit vrijwilligers uit vijftien landen, heeft 24 uur per dag gewerkt om het illegale kieuwnet te bergen. De totale lengte ervan was 25 kilometer.

Meer dan 200 van de beoogde Patagonische en Antarctische zeebaarzen werden dood gevonden in het kieuwnet. De grootste was ongeveer 1,6 meter lang. Wetenschappers aan boord van de Sam Simon hebben bevestigd dat een aantal van de dode zeebaarzen zwangere vrouwtjes waren.

Niet-beoogde soorten zoals roggen, kwallen, krabben en een verbazingwekkend aantal grenadiers (een kabeljauwachtige vis) werden ook dood gevonden in het illegale net. Een groot aantal krabben werd levend gevonden, en werd teruggezet in zee.

De kapitein van de Sam Simon, Sid Chakravarty, zei: “Met de inbeslagname van het illegale kieuwnet, gecombineerd met de achtervolging van de Thunder door de Bob Barker, heeft Operation Icefish binnen een maand na de lancering van de campagne zijn doel bereikt. Het verlaten gebied van Antarctica, dat wordt misbruikt door deze verspillende en verwoestende industrie, wordt ontdaan van illegale schepen. Het zeeleven van dit ongerepte ecosysteem krijgt hiermee de bescherming die het verdient.”

The strategic gillnet retrieval operation as it unfolds on the aft-deck of the Sam Simon. Photo: Giacomo GiorigiDe strategische bergingsoperatie van het kieuwnet wordt zichtbaar op het achterdek van de Sam Simon. Hij voegt hieraan toe: “Na vijf dagen ononderbroken het illegale kieuwnet binnengesleept te hebben, heeft de crew van de Sam Simon de wereld  laten zien hoe vernielend deze vismethode is. Nooit eerder heeft een organisatie de berging, inbeslagname en documentatie gezien van een net met deze lengte. De plicht ligt nu bij de betreffende internationale autoriteiten om dit bewijs te gebruiken om de Thunder te vervolgen.”

Vanaf morgen zal de Sam Simon doorgaan met het verkennen van de Banzare Bank met het doel om meer kieuwnetten te vinden die zijn uitgezet door de de Thunder. Kapitein Chakravarty heeft de reddingsoperatie gerapporteerd aan de relevante autoriteiten, zoals Interpol, CCAMLR, de Australian Fisheries Management Authority en de Australische Federale Politie. Het inbeslaggenomen net zal gebruikt worden als bewijs tegen de illegale praktijken van de Thunder. Het zal worden overgedragen aan de relevante havenautoriteiten om gebruikt te worden voor de vervolging van het schip.

Een welbekend stropersschip, de onder Nigeriaanse vlag varende Thunder heeft een paarse Interpolwaarschuwing gekregen na gezamenlijke inspanning van Noorse, Nieuw-Zeelandse en Australische autoriteiten. Het staat op de zwarte lijst van de CCAMLR en IUU visserij.

Het Sea Shepherd schip de Bob Barker heeft de Thunder achtervolgd sinds de eerste vluchtpoging op 17 december 2014. Gisteren heeft de Bob Barker het schip geëscorteerd uit de CCAMLR regio. Het gebruik van kieuwnetten is sinds 2004 door de CCAMLR verboden. Deze commissie heeft nadrukkelijk haar zorgen geuit over de effecten van deze manier van vissen voor het marine ecosystemen van Antarctica.

 

The Sam Simon crew, triumphant after completing the operation. Photo: Jeff WirthDe crew van de Sam Simon is blij na de bergingsoperatie. Veterinarian, Colette Harmsen and Biologist, Bia Figueiredo find eggs in a deceased female toothfish. Photo: Jeff WirthDierenarts Colette Harmsen en bioloog Bia Figueiredovinden eieren in een overleden vrouwtjes zeebaars. 
Operation Icefish
Bezoek
Operation Icefish
voor meer informatie.
 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: