Thunder ontwijkt opzettelijk de Franse EEZ, terwijl Sea Shepherd doorgaat met bergen kieuwnet

26 december 2014

Thunder ontwijkt opzettelijk de Franse EEZ, terwijl Sea Shepherd doorgaat met bergen kieuwnet

Crew of the Sam Simon are now into the 48th-hour of the gillnet retrieval operation. Photo: Jeff WirthDe Sam Simon crew is inmiddels 48 uur bezig om de kieuwnetten te bergen. Met een, volgens kapitein Peter Hammarstedt, ‘opzettelijk misleidende’ zet heeft de Thunder (een stropersschip met paarse Interpolwaarschuwing) de the Exclusive Economic Zone (EEZ) van Frankrijk omzeild door tussen de Franse Crozeteilanden en de Kerguelen door te varen.

Het incident vond vandaag plaats rond 10.00 uur Oost Australische tijd. Het is de laatste in een reeks van verdachte acties die de Thunder de afgelopen tijd heeft ondernomen, waaruit blijkt dat dit schip opzettelijk de authoriteiten ontwijkt.

De kapitein van de Bob Barker, Peter Hammarstedt, heeft de Franse overheid verzocht de marine te sturen om in te grijpen. “Deze stropers spotten met het internationaal recht en de Franse steun aan de CCAMLR regelgeving.  Het opzettelijk ontduiken van de Franse wateren bevestigt dat ze iets te verbergen hebben en dat ze bang zijn van de overheden. Als lid van de CCAMLR, verantwoordelijk voor de bescherming van de ongerepte marine ecosysteem van Antarctica, smeken wij de Franse overheid een marineschip te sturen om de Thunder te escorteren naar de haven waar het schip geïnstpecteerd kan worden en het recht zege kan vieren,” aldus kapitein Hammarstedt.

Current course of the Thunder, as it intentionally avoids French EEZ’s around Crozet and Kerguelen Islands.Huidige koers van de Thunder, waarbij het schip opzettelijk de Franse EEZ rond de Crozeteilanden en de Kerguelen ontwijkt.

De onder Nigeriaanse vlag varende Thunder is al op de vlucht sinds 17 december, toen de Bob Barker de zeebaarsstroper zonder vislicentie betrapte binnen de CCAMLR regio van de Zuidelijke IJszee. Ondanks dat ze in eerste instantie zeiden onschuldig te zijn, bleef de Thunder vluchten voor de Bob Barker. Tweemaal heeft de Thunder geprobeerd het Sea Shepherd schip af te schudden om door verraderlijk water te varen. Gisteren vond het Sea Shepherd schip de Sam Simon de illegale kieuwnetten die waren achtergelaten door de Thunder tijdens hun eerste vluchtpoging. De bemanning van de Sam Simon is momenteel bezig met een operatie om illegale materialen uit de Antarctische wateren te verwijderen.

A vulnerable toothfish, deceased after being caught in the poacher’s illegal gillnet. Photo: Jeff Wirth Een kwetsbare zeebaars, overleden nadat deze in een illegaal kieuwnet was terecht gekomen. De bergingsoperatie is nu 48 uur bezig, waarin meer dan zeven kilometer net is geborgen. De meerderheid van de Antarctische dieren die in de netten zijn gevonden (inclusief de beoogde zeebaarzen, andere vissoorten en inktvissen) was dood. Een klein aantal krabben is levend teruggelaten in de Zuidelijke Ijszee.

Zodra de bergingsoperatie klaar is, zal kapitein Chakravarty verslag uitbrengen aan Interpol, de CCAMLR, de Australian Fisheries Management Authority en de Austalische Federale Politie met de details van de illegale vangst van de Thunder. Sea Shepherd hoopt dat de infomatie die gegeven wordt aan de CCAMLR zal helpen om de tekortkomingen in de data over de vangsten van IUU (Illegal, Unregulated, Unreported) schepen te verminderen.

Operation Icefish is Sea Shepherd’s elfde campagne in de Zuidelijke IJszee, en de eerste die de IUU zeebaarsvangst aanpakt in de wateren van Antarctica.

Operation Icefish
Bezoek
Operation Icefish
voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: