Sea Shepherd vindt illegaal kieuwnet en begint met de berging

25 december 2014

Sea Shepherd vindt illegaal kieuwnet en begint met de berging

Sam Simon crew retrieve toothfish, killed after it was entangled in the gillnet.  Photo: Jeff WirthDe bemanning van de Sam Simon bergt Antarctische zeebaarzen die verstrikt zijn geraakt in het kieuwnet. Op eerste kerstdag, om 13.26 plaatselijke tijd, vond het Sea Shepherd schip Sam Simon een achtergelaten kieuwnet op de coördinaten 62˚ 16’ Zuid, 81˚ 14’ Oost. Dit is in de CCAMLR-regio (Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources).

Kapitein van de Sam Simon, Sid Chakravarty, vond het achtergelaten net dankzij de coördinaten en het fotobewijsmateriaal van de Bob Barker. Het net is van de Thunder, het stropersschip waarop een paarse Interpol-waarschuwing staat. Vissen met kieuwnetten is verboden door de CCAMLR sinds 2004. Het net werd achtergelaten door de Thunder toen het op 17 december vluchtte voor de Bob Barker. 

De bemanning van de Sam Simon is nu bezig met de berging van het net uit de Antarctische wateren. Zij documenten al het zeeleven dat is gedood in het net. Dit materiaal kunnen ze overdragen aan de autoriteiten zodat de Thunder vervolgd kan worden.

Sam Simon confiscate lines from the illegal gillnet.  Photo: Jeff WirthDe Sam Simon bergt lijnen van het illegale visnet. ‘Criminelen zoals de Thunder hebben geen plek in Antarctica of ergens anders in de oceanen. Door hun illegale kieuwnetten te verwijderen, veroorzaken wij een flinke deuk in de winst van 60 miljoen dollar die het bedrijf de laatste jaren heeft gemaakt. We willen er zeker van zijn dat het schip volledig ontmanteld wordt (logistiek, financieel én legaal) én dat hun terreurdaden tot een definitief einde komen,’ aldus kapitein Chakravarty.

Kapitein Chakravarty voegt verder toe: ‘Het is de verantwoordelijkheid van Sea Shepherd om dit materiaal te bergen. Achtergelaten kieuwnetten veranderen uiteindelijk in ‘spooknetten’. Als zij op drift raken in de Zuidelijke Oceaan doden deze netten al het zeeleven dat ze tegenkomen. Niet alleen de kwetsbare Antarctische zeebaars, maar ook zeevogels, walvissen, zeehonden en ander diepzeeleven. Zulke vernietigende vismethoden ondermijnen maatregelen voor het behoud van het zeeleven. Ze hebben geen plek in het kwetsbare ecosysteem.’

Zodra de berging compleet is, neemt kapitein Chakravarty contact op met Interpol, CCAMLR, de Australian Fisheries Management Authority en de Australische politie. Hij zal dan alle details van de Thunders illegale vangst prijsgeven. Na de berging sluit de Sam Simon zich aan bij de Bob Barker, zodat de schepen samen de Thunder kunnen begeleiden naar wal. Zij gaan dan eisen dat de autoriteiten onderzoek doen naar het stropersschip.

The Sam Simon has been specially modified to retrieve illegal fishing equipment. Photo: Jeff Wirth
Ondanks het feit dat het gebruik van kieuwnetten verboden is door de CCAMLR, uit de commissie haar zorgen over de impact van deze vismethode. Illegale schepen gebruiken deze manier van vissen namelijk nog steeds.

Sea Shepherd hoopt dat de gevonden informatie de CCAMLR helpt het tekort aan informatie over de visvangsten van illegale schepen te verminderen. De Bob Barker achtervolgt de Thunder nu 10 dagen. Hierdoor voorkomt Sea Shepherd dat het stropersschip opnieuw kan vissen.

Operation Icefish is Sea Shepherds 11e campagne in de Zuidelijke Oceaan. Dit jaar focust Sea Shepherd zich voor het eerst op het voorkomen van de illegale visserij op Antarctische en Patagonische zeebaars. 

Operation Icefish
Bezoek 
Operation Icefish
voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: