Stropers proberen achtervolgers af te schudden in ijs

18 december 2014

Stropers proberen achtervolgers af te schudden in ijs

Bob Barker pursues the fleeting Thunder through ice field.  Photo: Simon Ager
 
Het stropersschip de Thunder probeerde op gevaarlijke wijze aan het Sea Shepherd schip Bob Barker te ontsnappen. Het schip vluchtte met hoge snelheid door een gebied met pakijs. Dit gebeurde op 17 december, 23.00 uur plaatselijke tijd op de coördinaten 61˚ 32’ Zuid, 075˚ 27’ Oost.

 

De Thunder is een bekend stroperschip en vaart onder de Nigeriaanse vlag. Er ligt een paarse Interpol waarschuwing op het schip. De Thunder staat ook op de zwarte lijst van de CCAMLR. Kapitein Peter Hammarstedt en zijn 28 internationale bemanningsleden heeft het schip 3 uur achtervolgd door het ijsveld.

De Bob Barker moest wel door het ijs breken om in achtervolging te blijven. Kapitein Peter Hammarstedt zei: ‘Soms was het ijs bijna onbegaanbaar. Ik moest mijn schip gebruiken als sneeuwploeg om door het ijs te breken en de Thunder te blijven achtervolgen.’

Het incident gebeurde 2 dagen nadat de Bob Barker het stropersschip onderschepte terwijl het illegaal aan het vissen was in de CCAMLR regio. Het schip staat er om bekend dat het kieuwnetten gebruikt om te vissen, een manier van vissen die verboden is door de CCAMLR sinds 2004.

Direct na de ontdekking nam Kapitein Hammarstedt contact op met Interpol, de CCAMLR, de Australische politie en de ‘Australian Fisheries Management Authority’. Tot nu toe is er geen reactie van deze partijen.

Ook heeft Kapitein Hammarstedt de Australische overheid gevraagd mee te helpen om de arrestatie van het illegale schip. Hij zei: ‘We hebben deze stropers op heterdaad betrapt terwijl zij de internationale visserijregels overtraden. We hebben hun stropersactiviteiten gedocumenteerd, hen gerapporteerd en we zijn er klaar voor de stropers te overhandigen aan de autoriteiten. Het is niet de verantwoordelijkheid van Sea Shepherd om de CCAMLR regels te handhaven. Maar omdat Australië niet reageert, zijn wij op dit moment de enige politieagent in de buurt.’

IUU (Illegal, Unregulated, Unreported) fishing, Illegale visserij op Antarctische en Patagonische zeebaars gaat door in de CCAMLR regio, ondanks alle inspanningen van de commissie om deze bedreiging voor het Antarctische ecosysteem uit te schakelen. Op dit moment is bekend dat er 6 bedrijven betrokken zijn bij illegale visserij in dit gebied. 

Operation Icefish is Sea Shepherds 11e campagne in de Zuidelijke Oceaan. Dit jaar focust Sea Shepherd zich voor het eerst op het voorkomen van de illegale visserij op Antarctische en Patagonische zeebaars. 

Poaching vessel, Thunder, is wanted by Interpol an is on the CCAMLR black list.Stropersschip Thunder heeft een paarse Interpol-waarschuwing en staat op de zwarte lijst van de CCAMLR. Bow of the Bob Barker ploughs through pack-ice.  Photo: Simon AgerBoeg van de Bob Barker ploegt door het pakijs.

All photos: Sea Shepherd

Operation Icefish
Bezoek 
Operation Icefish
voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: