Sea Shepherd onderschept Thunder in Zuidelijke Oceaan

17 december 2014

Sea Shepherd onderschept Thunder in Zuidelijke Oceaan

Thunder is a CCAMLR black-listed vessel and has been issued with an Interpol Purple Notice.De Thunder staat op de zwarte lijst van de CCAMLR. Ook rust er een paarse Interpol-waarschuwing op het schip. 

Op 16 december onderschepte de Bob Barker het illegale vissersschip de Thunder. De Bob Barker vond het schip in de CCAMLR-regio (Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources) op de coördinaten 62˚ 15’ Zuid, 81˚ 24’ Oost.

De Bob Barker zag drie oranje boeien, duidend op visserijmateriaal, in dichte nabijheid van de Thunder.

De Thunder is een bekend stroperschip en vaart onder de Nigeriaanse vlag. Er staat een paarse Interpol-waarschuwing op het schip, dankzij de inspanningen van Nieuw-Zeeland, Australië en Noorwegen. De Thunder staat ook op de zwarte lijst van de CCAMLR. Het schip gebruikt zogenaamde kieuwnetten om te vissen, een manier van vissen die verboden is door de CCAMLR.

In de Australische zomer van 2006/2007 werd het schip gespot in de CCAMLR-regio door de Oceanic Viking (een patrouilleschip van de Australische douane) en de Aurora Australis (een Australisch onderzoeksschip). Het schip heette toen nog Typhoon.

In 2013 liet de ‘Australian Fisheries Management Authority’ weten dat de Thunder niet welkom was in de haven van Penang, Maleisië. Ook in Bali was het schip niet welkom toen het probeerde de illegale visvangst (met een waarde van miljoenen dollars) te ontladen.

Peter Hammarstedt, kapitein van de Bob Barker, heeft de Thunder bevolen zich onmiddellijk naar Fremantle, Australië te varen om zich daar te melden bij de Australische autoriteiten.

GPS coordinates confirm Thunder’s location within the CCAMLR area.GPS-coördinaten bevestigen de locatie van de Thunder in de CCAMLR-regio.

“Ik heb de kapitein en de bemanning van de Thunder laten weten dat ze onder burgerarrest staat, dat ze onmiddellijk moeten stoppen met de illegale visserij en zich moeten melden bij de Australische autoriteiten. Ik heb de Thunder ook laten weten dat als zij dit bevel negeren, Sea Shepherd geen andere keuze heeft dan over te gaan op directe actie om hun illegale activiteiten te stoppen.” 

Kapitein Hammarstedt stelde direct hierna de CCAMLR-autoriteiten, de Australische politie en de Australian Fisheries Management Authority op de hoogte dat het schip is gevonden in de CCAMLR-regio. 

Kapitein Hammarstedt heeft de Australische autoriteiten aangespoord om direct actie tegen de stropers te ondernemen. “Australië is lid van de CCAMLR en heeft veel tijd en middelen geïnvesteerd in de strijd tegen illegale zeebaarsvissers in de Zuidelijke Oceaan. We roepen hen nu hun reputatie op te houden en actie te ondernemen tegen deze criminelen.”

De Thunder vaart op dit moment naar het westen. De Bob Barker heeft de achtervolging ingezet. 

Illegale visserij op Antarctische en Patagonische zeebaars gaat door in de CCAMLR-regio, ondanks alle inspanningen van de commissie om deze bedreiging voor het Antarctische ecosysteem uit te schakelen. Op dit moment is bekend dat er 6 bedrijven betrokken zijn bij illegale visserij in de regio. 

Operation Icefish is Sea Shepherds 11e campagne in de Zuidelijke Oceaan. Dit jaar focust Sea Shepherd zich voor het eerst op het voorkomen van de illegale visserij op Antarctische en Patagonische zeebaars. 

 

BUSTED! Capt. Peter Hammarstedt catches toothfish-poaching vessel, Thunder, inside CCAMLR region.Betrapt! Kapitein Peter Hammarstedt onderschept de Thunder, het schip van zeebaarsstropers, in de CCAMLR-regio.  3 buoys mark fishing gear in close proximity to the poaching vessel, Thunder.Oranje boeien markeren het illegale visserijmaterieel in dichte nabijheid van het stropersschip, de Thunder. 

alle foto's: Sea Shepherd

 

Operation Icefish
Bezoek 
Operation Icefish
voor meer informatie.
 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: