Het ruimen van haaien door de Barnett regering levert het eerste wrede en barbaarse sterfgeval op- een prachtige tijgerhaai

25 augustus 2014

Het ruimen van haaien door de Barnett regering levert het eerste wrede en barbaarse sterfgeval op- een prachtige tijgerhaai

door Jeff Hansen, directeur Sea Shepherd Australië.

Deceased-mature-female-tiger-shark-being-dragged-out-to-sea-to-be-dumped

Volwassen dode tijgerhaai wordt naar open zee gesleept om daar te worden gedumpt

In de vroege ochtenduren gingen de vissers die waren ingehuurd om het vuile werk voor Barnett op te knappen, de zee op om Barnett's aaslijnen te controleren die deel uitmaken van het nieuwe verdelgingsprogramma voor de kust van West-Australië.

Elke gecontroleerde aaslijn bleek leeg te zijn. Aan de laatste vonden de vissers echter een prachtig tijgerhaaivrouwtje van ruim drie meter lang. Het is moeilijk te zeggen hoeveel pijn ze moet hebben geleden en hoe lang ze met Barnett's brute haak in haar mond heeft gevochten. Zij werd door de vissers naast de boot getrokken en vier keer in het hoofd geschoten voor ze uiteindelijk stierf. Vervolgens werden haar ingewanden verwijderd en werd ze naar zee gesleept en gedumpt om zo het vuile werk van Barnett voor de wereld te verbergen. Het was een pijnlijke, wrede en onnodige dood.

Als dit is hoe we omgaan met deze prachtige dieren die dag in, dag uit het evenwicht in onze oceanen behouden en zo de gezondheid en integriteit van dat voor de mensheid zo belangrijke ecosysteem onderhouden, dan schaam ik mij diep om Australiër te zijn.
Hoe kunnen wij Japan veroordelen voor het willekeurig doden van walvissen en dolfijnen terwijl we dit ons kostbare zeeleven aandoen hier in Australië? Deze methode is uiterst wreed en onmenselijk en deze dieren lijden vele uren voor ze uiteindelijk sterven.

Tiger_shark_Albert_kok

Tijgerhaai, Galeocerdo Cuvier

De tijgerhaai is een solitaire, nachtelijke jager en leeft van een gevarieerd dieet van schaaldieren, vissen, vogels, zeehonden, schilpadden, pijlstaartinktvissen en zeeslangen. Mannetjes zijn geslachtsrijp als ze 2,3 tot 2,9 meter bereiken, vrouwtjes bij 2,5 tot 3,5 meter. Vrouwtjes paren ongeveer eens per 3 jaar, ze dragen de jongen ongeveer 16 maanden in het lichaam en werpen tussen de 10 en 82 jongen per keer. De jongen zijn ongeveer 50 centimeter groot bij hun geboorte en kwetsbaar voor roofdieren. De tijgerhaai staat op de rode lijst van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) vermeld als bijna bedreigd. De levensduur is redelijk kort, maar meer dan 12 jaar. Omdat ze zich niet elk jaar voortplanten en maar enkele van de jonge tijgerhaaien de volwassenheid bereiken, is de jacht op grote geslachtsrijpe tijgerhaaien zonder meer een ruiming te noemen, zeker omdat ze te boek staan als bedreigd als gevolg van het haaienvinnen. Er is geen andere manier om dit te bekijken.

Sea Shepherd Australië vraagt zich ook af hoe competent deze visser eigenlijk is, daar hij beweerde dat hij een stierhaai had gevangen, terwijl meerdere deskundigen en onderzoekers, waaronder Blair Ranford, bevestigden dat het hier om een tijgerhaai ging.

Dag één van het verdelgingsprogramma van Barnett, dat het groene licht kreeg door een vrijstelling van de federale minister van Milieu, kostte het leven aan een prachtige tijgerhaai. Het controversiële programma van Barnett vond doorgang nadat Greg Hunt, federaal minister van Milleu, een vrijstelling van de Environment Protection and Biodiversity Conservation Act verleende, waardoor ook de beschermde grote witte haai gedood mag worden.

richard-branson-shark-swim

Hier een voorbeeld van hoe duikers duizenden dollars besteden
om met deze prachtige dieren te kunnen duiken.

Dit is een groep genaamd "Operation Blue Pride met Sir Richard Branson"

De regering van West-Australië werd gedwongen om hun eigen medewerkers van het Departement van Visserij in te zetten om het werk te doen, omdat commerciële exploitanten zich terugtrokken na bedreigingen van activisten.
Eigenlijk heeft de Australische regering zichzelf vrijstelling verleend van zijn eigen wetten, die bedoeld waren om iconische Australische diersoorten te beschermen.

Sea Shepherd Australië heeft in samenwerking met het Environmental Defenders Office (EDO) juridische stappen tegen de Australische overheid voorbereid, maar door de vrijstelling die de overheid heeft gekregen van de federale minister van Milieu, zijn de spelregels veranderd en laten we ons nu adviseren over de vervolgstappen.

Wij vragen al onze supporters om massaal hun stem te laten horen voor de haaien om zo de Australische regering op andere gedachten te brengen
Wij hebben jullie nodig om samen een krachtige en eenduidige boodschap aan de Barnett regering te sturen en duidelijk te laten horen dat we deze aanval op ons kostbare zeeleven niet langer accepteren.

Wij zullen niet rusten tot ons kostbare zeeleven en onze haaien, die een belangrijke rol spelen in het gezond houden van onze oceanen, het respect en de bescherming krijgen die ze verdienen, in het belang van toekomstige generaties.
Want een oceaan zonder haaien staat gelijk aan een wereld zonder mensen. Kom en steun ons tijdens een van onze bijeenkomsten.

Poster-FEB-rally

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: