Sea Shepherd bemanning trotseert moeilijke omstandigheden om kudde walvissen bij de Faeröer te redden

1 augustus 2014

Sea Shepherd bemanning trotseert moeilijke omstandigheden om kudde walvissen bij de Faeröer te redden

A pod of 20 pilot whales, many with young calves entered Haraldssund Fjord late WednesdayEen kudde van 20 grienden, vele met jonge kalfjes, zwom woensdagavond de Haraldssund fjord binnen.
Foto: Sea Shepherd / Marianna Baldo
Een kudde van 20 grienden, vele met jonge kalfjes, zwom woensdagavond de Haraldssund fjord binnen, tussen de eilanden Kunoy en Bordoy in het noordelijke deel van de Faeröereilanden. De lokale walvisvaarders maakten zich direct op om de walvissen te doden.

Maar omdat het slecht weer werd, besloten de walvisvaarders nog niet het water op te gaan. Ze waren ervan overtuigd dat de grienden nog tot de volgende morgen in de fjord zouden blijven. Aangezien de Grind nog niet officieel van start was gegaan, braken de Sea Shepherd vrijwilligers geen enkele wet toen ze de walvissen terug naar open zee escorteerden.

Het lukte Lamya Essemlali echter om twee van haar snelste boten, de Thor en de Mike Galesi, te water te laten in de fjord. Ondanks de stormachtige omstandigheden waren zij in staat de walvissen terug naar zee te begeleiden. Ze gebruikten daar dezelfde methodes voor die de walvisvaarders gebruiken om de grienden het strand op te jagen.

De bemanning van de snelle boten (drie man per boot) werkte op een afstand van twee zeemijl vanaf de kust.

Het mag duidelijk zijn dat de walvisvaarders hier niet blij mee waren. De vrijwilligers van Sea Shepherd zijn echter tevreden. Ze hebben een risico genomen met het slechte weer, maar dit heeft zich uitbetaald in de veiligheid van de walvissen.

De bestuurders van de twee kleine boten, Jesse Treverton uit het Verenigd Koninkrijk en Bastien Boudoire uit Frankrijk, hebben zeer goed werk verricht in een zeer moeilijke situatie. De walvissen werden ver de open zee in geleid en de boten keerden veilig terug.
Dit was ook dankzij de moed van de overige bemanningsleden: Marianna Baldo en Fabio Fassone uit Italië en Julian Cruz, Michael Abba en Lamya Essemlali uit Frankrijk.

‘Sea Shepherd is blij dat er vandaag geen walvissen gedood zijn en dat de walvissen uit de Haraldssund fjord veilig terug in open zee zijn. Wij zien dit echter niet als een overwinning op de bevolking van de Faeroër. Het is een overwinning voor de walvissen’, verklaarde Lamya Essemlali, voorzitter van Sea Shepherd Frankrijk.

Ook een pluim voor de Sea Shepherd vrijwilligers aan land, die de walvissen ontdekten en de hele nacht de wacht hielden. Het was belangrijk om in de gaten te houden of de walvissen niet terugkeerden.

De lokale Schussleman van Klaksvik dreigde Sea Shepherd aan te klagen vanwege de ontsnapte walvissen.

De vrijwilligers van Sea Shepherd patrouilleren op de Faeroëreilanden om de slachting van grienden en dolfijnen tegen te houden. Er zijn nu 70 vrijwilligers op de eilanden.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: