Pamela Anderson arriveert op de Faeröer Eilanden om haar steun te betuigen aan Operatie GrindStop 2014

1 augustus 2014

Pamela Anderson arriveert op de Faeröer Eilanden om haar steun te betuigen aan Operatie GrindStop 2014

De actrice en dierenactiviste pleit voor een einde aan de brute massaslachting die bekend staat als 'Grindadrap'.

Pamela AndersonPamela Anderson op de persconferentie op de Faeröer Eilanden
Foto: Sea Shepherd/ Marianna Baldo

Persconferentie

Op een persconferentie vanmiddag in het bekende Hotel Foroyar in Torshavn en live gestreamd, was actrice en activiste Pamela Anderson aanwezig om samen met Sea Shepherd Global, Sea Shepherd USA en Sea Shepherd Frankrijk haar steun te betuigen aan de campagne van Sea Shepherd ‘Operatie GrindStop 2014’ om zo de aandacht te vestigen op de brute en archaïsche massaslachting van grienden en andere walvisachtigen die bekend staat als de 'Grindadrap' of 'Grind'.

Als vertegenwoordigers van Sea Shepherd waren aanwezig Lamya Essemlali, voorzitter van Sea Shepherd Frankrijk en GrindStop 2014 offshore campagneleider en Rosie Kunneke, coördinator voor Zuid-Afrika en GrindStop 2014 onshore campagneleider voor Sea Shepherd USA.
Anderson, die al lange tijd de bescherming van dieren propageert, benadrukte dat de bevolking van de Faeröer de grienden vroeger moest doden om aan voedsel te komen, maar dat het doden van walvisachtigen nu absoluut niet meer nodig is.
‘Dit is niet om te overleven. Er zijn maar weinig activiteiten die zo wreed zijn,’ zei Pamela Anderson. ‘We moeten dit achter ons laten en verder gaan. Wij moeten de walvissen vrij laten zwemmen. Ik denk dat het heel belangrijk is voor onze toekomst om de oceanen en de biodiversiteit te redden en daarbij zijn de walvissen van groot belang.’

Anderson voegde daaraan toe dat wrede tradities moeten uitsterven en dat het de volgende generaties zullen zijn die de Grind tot stilstand zullen brengen. ‘Jonge mensen voelen waarschijnlijk de druk om in de voetsporen van hun voorouders te treden. Ik denk dat dit de perfecte tijd is om niet naar je ouders te luisteren, maar om zelf na te denken. Misschien komt er een beweging zoals er voor vele andere kwesties in de wereld bewegingen zijn geweest, waarbij je bij jezelf te raden gaat en zegt: 'Is dit iets wat ik gewoon moet doen omdat mijn ouders en mijn grootouders het deden?' Dit is een nieuwe tijd en de wereld is in gevaar ... Ik denk dat dit de generatie is die moet opstaan en moet zeggen: 'Dat was toen, dit is nu. Dit is wat ik ga doen.’

Rosie Kunneke uit Zuid-Afrika voegde het volgende aan deze verklaring toe, waarbij zij gebruik maakte van eigen ervaringen in haar land. ‘Een cultuur en traditie die niet thuishoort in de 21ste eeuw, moet worden afgeschaft. Ik ben opgegroeid in de 'cultuur' en 'traditie' van de apartheid ... De hele wereld kwam en viel ons aan. Wij waren daar blij mee, omdat die traditie en cultuur niet meer thuishoorde in die eeuw. Wij vochten met mensen van buiten tegen de overheid om dit te veranderen,’ aldus Kunneke. ‘Je hoeft geen grienden meer te doden. Elke persoon die ik heb ontmoet op de Faeröer heeft gezegd dat het niet meer nodig is om dit te doen.’

Jarenlange strijd

Sea Shepherd leidde de strijd tegen de griendenslachting op de Faeröer Eilanden sinds de jaren ‘80. Operatie GrindStop 2014 is Sea Shepherd's grootste Faeröer campagne tot nu toe, met ongeveer 500 vrijwilligers die op het land en op het water patrouilleren. De onshore- en offshore-teams van Sea Shepherd zullen aanwezig zijn op de Faeröer Eilanden gedurende de traditioneel bloedigste maanden van het jachtseizoen - van juni tot 1 oktober.

De enige Grind van dit jaar vond plaats op 18 mei, voordat Sea Shepherd op de Faeröer arriveerde in juni. Daarbij werden 13 grienden gedood. Het jaar daarvoor werden door inwoners van dezelfde stad, Fuglafjørður, een duizelingwekkende 267 grienden gedood tijdens een Grind.

Lamya Essemlali benadrukte de vraagtekens die bij de duurzaamheid van de Grind kunnen worden gesteld, waarbij in één klap het leven van een hele familiegroep grienden wordt beëindigd. Zij wees op een vaak geciteerde studie waaruit blijkt dat 750.000 grienden in de Noord-Atlantische Oceaan vijfentwintig jaar oud is. ‘Feit is dat wij niet weten hoeveel grienden er in totaal zijn,’ zei Essemlali. ‘Als je kijkt naar de manier waarop het aantal dolfijnen in de Middellandse Zee is gedaald, is dat heel eng. Ik zie niet in waarom deze walvissen niet hetzelfde lot te wachten staat.’
Mocht een jacht beginnen in de loop van de campagne, dan zal Sea Shepherd direct actie ondernemen om de Grind te stoppen met behulp van diverse tactieken op land, op zee en in de lucht. Deze week ontwaarde de bemanning van Sea Shepherd een groep grienden en slaagde erin hen terug te leiden naar open zee, op veilige afstand van de slachtbaaien. Aangezien er nog geen voorbereidingen voor een Grind waren gestart, heeft Sea Shepherd tijdens het verjagen van de familiegroep gehandeld binnen de wetten van de Faeröer.

Onnodig

Gedurende honderden jaren heeft de bevolking van de Deense Faeröer Eilanden de migrerende grienden en andere kleine walvisachtigen naar ondiepe wateren geleid en ze daar geslacht. Complete families zijn vernietigd en verschillende generaties werden in één klap uitgeroeid. De bewoners van de Faeröer beweren dat zonder het vlees van deze walvisachtigen, de mensen zouden verhongeren. Of de bevolking in het verleden uitgehongerd zou zijn zonder het eten van griend, is irrelevant. Er is zeker niemand in de Deense Faeröer die vandaag de dag honger lijdt, laat staan sterft van honger, als er geen walvissen meer worden gedood.

Vandaag de dag is de Grindadrap (walvis slachten) of Grind een barbaars en wreed overblijfsel uit de geschiedenis, waarvoor geen plaats is in de moderne beschaving. De massale slachting van hele families en de onvoorstelbare gruwel toegebracht aan deze gevoelige, intelligente wezens is gewetenloos. De voortdurende plundering van de oceanen heeft desastreuze gevolgen. Zelfs het vlees van deze dieren is gevaarlijk om te consumeren. De Europese Unie staat dergelijke activiteiten niet toe, maar de Deense Faeröer Eilanden lukt het om de EU-beperkingen te ontwijken met hun overbevissing en het schaden van zeezoogdieren. Sea Shepherd heeft de afgelopen jaren actie ondernomen tegen deze slachting en zal dat opnieuw doen met GrindStop 2014.  


Voor de walvissen

In een verklaring die vandaag is vrijgegeven, zei Pamela Anderson het volgende over haar reis naar de Faeröer Eilanden ter bescherming van de grienden:

‘Ik ben vandaag afgereisd naar de prachtige Faeröer Eilanden om me openlijk te verzetten tegen het onnodig doden van intelligente, voelende grienden en andere dolfijnen en om de campagne van Sea Shepherd Operatie GrindStop 2014 te ondersteunen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat we NIET TEGEN de bevolking van de Faeröer zijn. Wij zijn VOOR de walvissen en dolfijnen. Wij zijn hun stem. De ogen van de wereld zijn vandaag gericht op de Faeröer en het is nu tijd om de archaïsche gruwel genaamd de Grind te beëindigen. Ik steun Sea Shepherd¹s inspanningen om een eind te maken aan deze wrede en meedogenloze slachting van weerloze walvissen en dolfijnen, die zeer intelligent zijn en veel op ons lijken. Ze hebben families net zoals wij, ze houden van elkaar en zorgen voor elkaar net zoals wij, ze hebben hun eigen taal en individuele namen voor elkaar net zoals wij en ze leven in een zeer complexe sociale structuur net zoals wij.

Het doden is een vlek op dit ongerepte land dat het vlees van deze dieren niet langer nodig heeft om te overleven. Als we beter weten, handelen we beter. En we weten nu dat dit wezens zijn met gevoel die erg lijden, niet alleen tijdens het slachten, maar ook tijdens de zeer stressvolle jacht zelf. Het zijn zeer sociaal complexe dieren en hele families worden in elkaars bijzijn gedood op een wijze die nooit zou worden toegestaan in welk slachthuis dan ook ter wereld. Bovendien is het vlees van deze dieren besmet met giftige verontreinigingen zoals kwik, dat vooral schadelijk is voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.

Ik heb het geluk om vandaag een aantal van mijn familieleden bij me te hebben. Het zijn surfers. Wat zouden deze eilanden een mooie eco-toeristische bestemming kunnen zijn als de Grind zou stoppen. Tot die tijd blijven de wateren gekleurd door bloed waardoor de reputatie van de Faeröer wordt bezoedeld. De tijd is gekomen om de Grind te stoppen.’

Operation GrindStop
Bezoek onze
Operatie GrindStop 2014
site voor meer informatie.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: