Operatie GrindStop 2014 update

4 april 2014

GrindStop 2014 update

Sea Shepherd recently completed a scouting tour of the Faroe IslandsSea Shepherd heeft onlangs een verkenningsmissie afgerond naar de Faeröer eilanden
Foto: Sea Shepherd
Sea Shepherd heeft onlangs verkenningen uitgevoerd op de Faeröer eilanden. Vier leden van het team Operatie GrindStop 2014 hebben een meerdaags bezoek gebracht aan de beruchte stranden op de Faeröer eilanden en hebben ter plaatse wat nieuw gereedschap getest. Wij zijn klaar voor de komst van honderden vrijwilligers die de komende vier maanden ter land en ter zee de wacht komen houden rond de stranden om alarm te slaan, in te grijpen en alles vast te leggen, zodra er ergens getracht wordt een ‘Grind’ te laten plaatsvinden.

Het Sea Shepherd team heeft een ontmoeting gehad met het hoofd en enkele leden van de lokale politie. Dit was een hartelijk gesprek, waarin de politie informatie heeft gegeven over de wet en regelgeving omtrent de ‘Grinds’ en het observeren daarvan. Wij hebben de politie uitgelegd dat we niet zullen wijken tijdens onze pogingen de walvissen te beschermen.

De pers heeft uitgebreid bericht over onze aanwezigheid op de Faeröer eilanden en het team heeft meerdere interviews gegeven.

Het Sea Shepherd team is op meerdere lokale bewoners gestuit die openlijk vijandig reageerden op onze aanwezigheid en het doel daarvan, maar ook op vele anderen die het verlangen en de vastberadenheid van het team delen, om de slachting op de Faeröer eilanden te beëindigen.

Vele personen hebben inmiddels een aanmeldformulier ingevuld om zich bij de campagne aan te sluiten, maar nog geen reactie gekregen van het team Operatie GrindStop 2014. Op dit moment zijn we druk bezig met het organiseren van de campagne. Iedereen die contact met ons heeft opgenomen, zal spoedig bericht van ons ontvangen. We hebben jullie en nog vele anderen hard nodig om samen de uitdaging aan te gaan om de walvissen en dolfijnen te verdedigen.

Operatie GrindStop 2014 heeft maar een doel en dat is voorkomen dat er walvisachtigen worden gedood op de Faeröer eilanden. Mocht er een slachting (Grind) worden georganiseerd, zal Sea Shepherd alles doen wat in haar vermogen ligt om op een geweldloze manier in te grijpen. Sommigen van ons worden mogelijk gearresteerd, maar dat is een kleine prijs om te betalen voor het redden van een walvis of dolfijn. Het is zelfs denkbaar dat een doorgedraaide bloeddorstige walvismoordenaar vrijwilligers aanvalt. Wij zijn bereid onszelf te verdedigen wanneer nodig. Als zich een ‘Grind’ voor doet, zullen wij deze zorgvuldig vastleggen en het barbaarse gebeuren openbaar maken. De wereld zal toekijken en wij zullen de gruwelijke waarheid achter de slachtingen tonen.

De ‘Grind’ is een traditie op de Faeröer eilanden en de verslagen erover gaan honderden jaren terug (al is het gebruik van motorboten natuurlijk van recentere datum). Voorstanders van de ‘Grind’ zullen beweren dat zonder de historische consumptie van walvisvlees, de mensen niet hadden kunnen overleven en dat de walvissen worden gezien als een ‘geschenk’ van God.
De huidige realiteit is dat er geen enkele persoon op de Faeröer eilanden honger zou lijden en er zeker niemand zal verhongeren, als er geen walvissen meer worden gedood. In feite is het walvisvlees zeer giftig (het bevat kwik en chemicaliën die door de mens in zee worden gedumpt) en het is gebruikelijk dat kinderen en vrouwen, in de vruchtbare leeftijd, de consumptie van het vlees vermijden. Verder duikt er steeds meer bewijs op dat de consumptie van het vlees in verband brengt met de ziekte van Parkinson.
Het komt er dus op neer dat de ‘Grind’ totaal overbodig, ongezond en barbaars is en een plek hoort te krijgen naast de commerciële walvisjacht in het historisch museum. De Faeröer eilanden hebben een rijke cultuur wat betreft literatuur, architectuur, klederdracht, muziek, kunst en dans. Er is geen noodzaak voor de bewoners om zich vast te klampen aan deze slachting.

Het ware ‘geschenk’ van de walvissen is dat ze leven rond de Faeröer eilanden. De Faeröers hebben een keuze en een kans. Vanwege de aanwezigheid van leden van Sea Shepherd aan land tijdens deze campagne, zullen ook wij een verhaal te vertellen hebben. Dit kan een verhaal zijn van leven in harmonie met de oceanen, waarbij de Faeröer eilanden een uitnodigende plek vormen voor toeristen en wereldreizigers. Of het is een verhaal over verouderde en barbaarse gebruiken die het gezonde verstand te boven gaan en van de Faeröer eilanden en plek maken die gemeden moet worden door toeristen en waarvan men de producten beter links kan laten liggen.

De campagne bevat zowel zee- als landcomponenten. De posities op zee zijn allemaal ingervuld. Wij hebben nog vrijwilligers nodig voor het team op land. Als lid van een team van internationale Sea Shepherd activisten, zal je Sea Shepherd helpen met het beschermen van grienden, Atlantische witflankdolfijnen, Risso dolfijnen en bruinvissen. Dit zijn de vier soorten walvisachtigen die door de Faeröers worden gedood tijdens hun barbaarse traditionele drijfjachten ofwel ‘Grinds’ (genoemd naar het woord ‘Grindadrap’ ofwel walvissen doden, in verwijzing naar de soort die het meest word gedood, de griend).

Sinds de eerste verslagleggingen zijn er meer dan 265.000 kleine walvisachtigen gedood op de Faeröer eilanden. Sinds 20 juli 2013 zijn 1.499 dolfijnen en andere kleine walvisachtigen gedood tijdens de traditionele drijfjachten. De meerderheid van de ‘Grinds’ vindt plaats tussen eind juni en eind oktober. Operatie GrindStop 2014 vind plaats van begin juni tot 1 oktober


De walvissen en dolfijnen hebben je nodig. Sluit je vandaag nog aan bij Operatie GrindStop 2014.


Voor de oceanen, Scott West en het GrindStop 2014 team

Sinds 1983 heeft Sea Shepherd het voortouw genomen in de strijd tegen de brute slachting van dolfijnen en walvissen op de Faeröer eilanden. In 2011 keerde Sea Shepherd terug voor de meest recente campagne: Operatie Ferocious Isles. Er vond geen enkele ‘Grind’ plaats zo lang Sea Shepherd rond de eilanden patrouilleerde. Dat is nog steeds ons doel: breng de ‘Grind’ definitief tot een einde. Deze zomer zal Sea Shepherd opnieuw aanwezig zijn om de dieren te verdedigen in onze grootste Faeröer campagne tot op heden. Onze teams zullen langs de frontlinies op zee en op het land patrouilleren. Wij hebben zo veel mogelijk gepassioneerde en toegewijde vrijwilligers nodig om deze campagne tot een succes te maken. De posities op zee hebben we allemaal ingevuld. Wij zijn nog op zoek naar vrijwilligers om het team op land te versterken. ‘Als je in staat bent om samen met ons op de Faeröer eilanden aanwezig te zijn, stuur dan je sollicitatie naar het team van Operatie GrindStop 2014 via onderstaande link.’
Voor vragen email naar GrindStop@seashepherdglobal.org

Vul hier het online aanmeldingsformulier in: Grindstop 2014 On-Shore Crew Application

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: