Sea Shepherd vloot keert terug van succesvolle Antarctische campagne

23 maart 2014

Sea Shepherd vloot keert terug van succesvolle Antarctische campagne

Bob Barker arrives in Wellington  Photo: Simon AgerDe Bob Barker arriveert in Wellington. Foto: Simon Ager

De Sea Shepherd schepen de Bob Barker en de Steve Irwin zijn behouden teruggekeerd van de Zuidelijke Oceaan en daarmee komt een einde aan de tiende Antarctische campagne van Sea Shepherd, Operatie Relentless.

De Bob Barker is afgemeerd in Wellington, Nieuw-Zeeland, en de Steve Irwin in Hobart, Australië, waar supporters, vrienden en familie stonden te wachten om de bemanning te verwelkomen.

Sinds de walvisstropers op 5 januari voor het eerst werden gevonden heeft de Sea Shepherd vloot de Japanse walvisvloot actief nagejaagd en het fabrieksschip, de Nisshin Maru een record aantal van 4 maal weten te onderscheppen. De activiteiten van de walvisvloot werden gehinderd door de voortdurende achtervolging van Sea Shepherd. Twee maal werden de walvisvaarders betrapt tijdens het slachten van beschermde dwergvinvissen die zij hadden gestroopt in het walvisreservaat.

Captain Peter Hammarstedt addresses media on The Bob Barker’s arrival in Wellington Photo: Marianna BaldoKapitein Peter Hammarstedt spreekt de pers toe in Wellington.
Foto: Marianna Baldo

Kapitein van de Bob Barker, Peter Hammarstedt, zei: " Hoewel de walvisstropers nog niet hebben vrijgegeven hoeveel walvissen ze dit seizoen hebben gedood, zijn wij ervan overtuigd dat ze nog geen kwart van hun zelf toegewezen quotum hebben gehaald. Wij schatten dat onze inspanningen meer dan 750 walvissen hebben gered. Nu, terug in de haven, worden we verblijd met de gedachte dat deze walvissen in vrijheid naar het noorden kunnen migreren en zijn we trots dat onze tiende Antarctische campagne heeft bewezen hoe vasthoudend we kunnen zijn."

Tijdens Operatie Relentless moest Sea Shepherd drie onuitgelokte, nachtelijke hinderlagen verduren van de Japanse walvisvloot. Een daarvan resulteerde in een botsing tussen de Bob Barker en een harpoenschip. Ondanks de aanvallen bleef Sea Shepherd de walvisvaarders achtervolgen en hield hen de gehele drie maanden van het walvisseizoen op de vlucht.

Kapitein Siddarth Chakravarty van de Steve Irwin zei: "Met behulp van agressie wisten ze voor ons te vluchten, maar ze konden zich toch niet voor ons verbergen. Dit is de langste tijd dat de Sea Shepherd vloot ooit achtereen in de Zuidelijke Oceaan is gebleven omdat de walvisvloot wanhopig probeerde het seizoen te rekken en zo de gederfde inkomsten goed te maken die ze mis liepen door de directe interventie van Sea Shepherd. Na 94 dagen op zee, ben ik vereerd om terug te keren naar de haven aan het roer van de Steve Irwin en ik ben zeer trots om deel uit te maken van deze organisatie, waakzaam in het verdedigen van onze oceanen en meedogenloos in ons streven naar gerechtigheid voor de walvissen.”

Jeff Hansen, Sid Chakravarty and Bob Brown address media in Hobart Photo: Tim WattersJeff Hansen, Sid Chakravarty en Bob Brown spreken de media toe in Hobart
Foto: Tim Watters

Algemeen directeur van Sea Shepherd Australië, Jeff Hansen, verklaarde: "Ik neem mijn hoed af voor de kapiteins en bemanning van Operatie Relentless. Deze walvisstropers, zwaar gefinancierd en gesteund door de regering van Japan, hebben werkelijk alles geprobeerd en we zijn toch als overwinnaars uit de strijd gekomen. Met dit in het achterhoofd wil ik graag mijn dank uitspreken aan onze supporters van over de hele wereld. Jullie laten onze motoren draaien, houden eten op de borden van onze vrijwilligers en dragen de walvissen altijd een goed hart toe. Jullie hoop op een veilig toevluchtsoord voor de walvissen, heeft ons over de golven van de Zuidelijke Oceaan gedragen in een onophoudelijke achtervolging van de walvisstropers. Zoals jullie de behouden terugkeer van de vloot vieren, vieren wij jullie onwrikbare inzet voor de oceanen en walvissen, want wij weten dat zonder jullie steun niets van dit alles mogelijk zou zijn."

De Sam Simon keert terug naar de Australische Sea Shepherd basis in Williamstown, Melbourne na afloop van Operatie Relentless.

In de loop van de negen voorgaande Antarctische walviscampagnes heeft Sea Shepherd het leven van 4500 walvissen gered en blijft het de enige organisatie die zich met directe interventies inzet om het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan te beschermen tegen de illegale activiteiten van de Japanse walvisvloot.

The Steve Irwin docked in Hobart Photo: Tim WattersDe Steve Irwin, afgemeerd in Hobart, Nieuw-Zeeland.
Foto: Tim Watters

 relentless logo

Bezoek onze
Operation Relentless
site

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: