De walvissen in de Zuidelijke Oceaan zjn voorlopig veilig- De walvisvangst is over voor 2014

12 maart 2014

De walvissen in de Zuidelijke Oceaan zjn voorlopig veilig- De walvisvangst is over voor 2014

Sea Shepherd kondigt met trots het vertrek aan van de Japanse walvisvloot uit de wateren van de Antarctische Verdrag Zone (ATZ) Daarmee komt voor 2014 een einde aan de walvisstroperij in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan.

AIS tracking confirms the Nisshin Maru has left the Southern OceanAIS volgsysteem bevestigt het vertrek van de Nisshin Maru uit de Zuidelijke Oceaan (klik op de figuur)

Op 12 maart om ongeveer 02:15 AEDT werd het signaal van het Automatische Identificatie systeem (AIS) van de Nisshin Maru opgepikt net voor het fabrieksschip de grens van 60 graden zuiderbreedte overstak. Daardoor konden we bevestigen dat het schip een noordelijke koers voer met een snelheid van ongeveer 10 tot 11 knopen, met bestemming Japan. De terugtocht duurt een week of drie.

Nadat de Nisshin Maru op 2 maart voor het laatst gezien werd, hebben de Bob Barker en de Steve Irwin gepatrouilleerd in de enige gebieden waarin het goed weer was zo laat in het seizoen. Gedurende deze periode werd de Nisshin Maru slechts vergezeld door 1 harpoenschip. Dit heeft de slagkracht van de walvisvaarders nog verder beperkt in een voor hen toch al rampzalig verlopen seizoen.

Eerder gaven de Yushin Maru nr. 2 en de Yushin Maru nr. 3 hun achtervolging van de Sea Shepherd schepen al op en lieten zich steeds verder terug vallen, een teken dat ze onvoldoende brandstof hadden om de achtervolging voort te zetten, De Bob Barker en de Steve Irwin hebben toen koers gezet naar het noorden richting de grens van het ATZ om zo de Nisshin Maru uit het walvisreservaat te dwingen.

In de tien jaar dat Sea Shepherd campagne voert tegen de walvisvangst in Antarctische wateren, is dit de eerste keer dat de Japanse walvisvloot haar AIS heeft geactiveerd terwijl zij nog in het zelf aangewezen jachtgebied voer. In het verleden werd de locatie altijd angstvallig geheim gehouden om onderschepping door de Sea Shepherd schepen te voorkomen.

Kapitein Siddharth Chakravarty van de Steve Irwin zegt: "Door hun locatie vrij te geven en te laten zien dat ze terug varen naar Japan, geven de walvisvaarders het duidelijk op. Om een verdere achtervolging te voorkomen, waardoor ze in de voorspelde zware zeegang met golven tot 10 meter hoog terecht zouden komen, of nog verder in verlegenheid zouden worden gebracht door opnieuw opgespoord te worden door onze schepen, hadden ze dus geen andere keuze dan de walvisjacht op te geven en huiswaarts te vluchten. Ik ben enorm trots op het succes van onze inspanningen om de walvisvloot op de vlucht te houden en zo hun illegale operaties het gehele seizoen te verstoren.”

Operation Relentless Captains Sid Chakravarty, Peter Hammarstedt and Adam Meyerson Photo: Eliza MuirheadDe drie kapiteins van Operatie Relentless: Sid Chakravarty, Peter Hammarstedt en Adam Meyerson
Foto: Eliza Muirhead

Sinds de walvisvloot voor het eerst werd gelokaliseerd op 5 januari heeft de Sea Shepherd vloot actief op de Japanse walvisvaarders gejaagd. In drie maanden tijd werd de Nisshin Maru vier maal gevonden, een record. De activiteiten van de walvisvloot werden gehinderd door de voortdurende achtervolging van Sea Shepherd. Twee maal werden de walvisvaarders betrapt tijdens het slachten van beschermde dwergvinvissen die zij hadden gestroopt in het walvisreservaat.

Sea Shepherd is nooit eerder zo lang in de Zuidelijke Oceaan gebleven.

Kapitein Peter Hammarstedt van de Bob Barker zei: "Het late vertrek van de Japanse walvisvloot is het bewijs dat wij ze een rampzalig seizoen hebben bezorgd door onze constante aanwezigheid. Ze waren bereid tot in de tweede week van maart te blijven en trotseren liever de slechte weersvoorspellingen dan nogmaals geconfronteerd te worden met onze schepen. Voordat we begonnen met deze campagne hebben we onze cliënten, de walvissen, en onze supporters wereldwijd, beloofd om deze stropers te verjagen uit het walvisreservaat. We hebben woord gehouden. Wij zijn meedogenloos en onophoudelijk (relentless) gebleken"

De Sam Simon is teruggekeerd naar haar thuishaven in Williamstown, Melbourne. De Bob Barker is naar Wellington vertrokken. De Steve Irwin is teruggekeerd naar Hobart om daar Sea Shepherd voorzitter en mede-campagneleider Bob Brown te eren.

Sea Shepherd blijft de enige organisatie die alles in het werkt stelt om de dieren in het walvisreservaat te beschermen. Dit doen we door met directe actie op te treden tegen stroperij door de Japanse walvisvloot.

The crew of Operation Relentless Photo: Tim WattersDe bemanning van Operatie Relentless Foto: Tim Watters

 relentless logo

Bezoek onze
Operation Relentless
site

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: