Sea Shepherd lanceert 'Operatie Sunu Gaal'

4 maart 2014

Sea Shepherd lanceert 'Operatie Sunu Gaal'.

Sea Shepherd lanceert 'Operatie Sunu Gaal', een anti-stroperijcampagne om de Republiek van Senegal te assisteren bij de patrouilles tegen illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij.

 

Sunu gaal logo

 

In West-Afrika komt de meeste illegale, ongemelde en ongereglementeerde (IOO) visserij ter wereld voor, met een hoeveelheid illegale vangst die West-Afrikaanse landen naar schatting tussen de 608 miljoen en 1,2 miljard Euro per jaar kost. De IOO visserij in West-Afrika maakt 37% van de wereldwijde illegale visserij uit. Senegal, met meer dan 700 kilometer kustlijn en wateren die wemelen van soorten als haai, tonijn en zwaardvis, is een van de Afrikaanse landen die het meeste te lijden heeft van illegale vissersvloten uit Europa, Azië en Rusland.

In een recente persconferentie stelde de minister van Visserij en Maritieme Zaken, Haidar El Ali, dat Senegal bijna 230 miljoen Euro per jaar verliest door de ongeveer vijftig vissersschepen die illegaal opereren in de soevereine wateren van Senegal. Stropen brengt de ecologische balans van de oceaan en de soorten die er leven in gevaar, maar ook het overleven van ambachtelijke vissers. Hun levensonderhoud wordt bedreigd door de groeiende vraag naar vis in de Europese en Aziatische markten.
'Sunu gaal', wat het woord is voor 'Senegal' in een lokale Senegalese taal, betekent letterlijk ook 'onze kano'. Dit is een referentie naar het aanbod van Sea Shepherd Global om de regering van Senegal een schip te verstrekken om de rechten van de ambachtelijke vissers te beschermen - onze kano zal die van hen verdedigen tegen illegale buitenlandse vissersvloten.

"Ik wil dat door de aanwezigheid van Sea Shepherd hier in Senegal de hele wereld zich bewust wordt van wat er in mijn land gebeurt. Onze mariene voedselbronnen worden geplunderd door illegale vissersvloten"zegt Haidar El Ali. "Indien ik me beroep op de assistentie van Sea Shepherd, dan is het omdat zij niet alleen praten, zij ondernemen daadwerkelijk actie."

Sea Shepherd Global verstrekt een schip, brandstof en bemanning en voert de komende paar maanden wetshandhavingspatrouilles uit in Senegalese waterenonder leiding van de regering van Senegal, om het ministerie van Visserij, geleid door Haidar El Ali, te helpen bij het bevechten van IOO visserij. De campagne is goedgekeurd door president Macky Sall.

Operatie Sunu Gaal is een gelegenheid voor Sea Shepherd Global om het vijfde schip van de Sea Shepherdvloot te onthullen - De Jairo Mora Sandoval, vernoemd naar de 26-jarige Costa Ricaanse activist die in mei 2013 op beestachtige wijze vermoord werd omdat hij schildpadden tegen stropers beschermde.

Voor Sea Shepherd oprichter Paul Watson heeft de naam van het schip een speciale betekenis: "Toen ik hoorde van de moord op de 26-jarige Jairo Mora Sandoval, was ik mateloos bedroefd. En toen werd ik boos. Boos omdat het heeft kunnen gebeuren hoewel Jairo zijn bezorgdheid over zijn veiligheid had geuit richting de politie en regering. Boos omdat de regering niet reageerde, boos omdat we de regering onder druk moesten zetten om tot actie over te gaan en boos omdat de stropers doorgaan met het ontheiligen en plunderen van schildpaddennesten. Ik heb ook gezworen dat de naam Jairo Mora Sandoval niet vergeten zal worden, daarom heb ik besloten dat we het vaartuig naar Jairo zullen vernoemen. We hebben dit gedaan en nu zal de Jairo Mora Sandoval in actie komen tegen stropers voor de kust van West-Afrika, onder leiding van de regering van Senegal."

"Ingrijpen tegen de illegale visserij in West-Afrika is belangrijk voor Sea Shepherd Global", zegt Lamya Essemlali, campagnecoördinator en voorzitter van Sea Shepherd Frankrijk." Dit gebied is voor de illegale visserij het belangrijkste doelwit. Het overgrote deel van de gestolen vis uit Afrika komt uiteindelijk op de borden terecht van veel rijkere landen, die zichzelf op de rug kloppen omdat ze Afrika wat kruimels van liefdadigheid toewerpen. Landen zoals Senegal hebben geen liefdadigheid nodig, maar de soort gerechtigheid die alleen door effectief wetshandhaving tot stand komt."

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: