Sea Shepherd haaien-update - Frankrijk en Australië

3 maart 2014

Sea Shepherd haaien-update - Frankrijk en Australië

DOOR LAMYA ESSEMLALI, VOORZITTER SEA SHEPHERD FRANKRIJK EN JEFF HANSEN, DIRECTEUR SEA SHEPHERD AUSTRALIË

Succes voor de haaien op het Franse eiland Réunion – update door Lamya Essemlali

france-sharkpic

Haaien zijn een essentieel onderdeel van het zeemilieu en moeten worden beschermd

Réunion
De Raad van State van Réunion heeft de burgemeester van Saint Leu, Thierry Robert, in een wanhopige situatie gedreven na wederom een overwinning voor Sea Shepherd, Longitude 181 en ASPAS. Burgemeester Thierry Robert had eerder besloten om het vissen op stierhaaien voor de kust van Saint Leu toe te staan. Sea Shepherd heeft in samenwerking met Longitude 181 en ASPAS het besluit van de burgemeester bij het hof juridisch aangevochten. De administratieve rechtbank heeft het besluit vernietigd en heeft de toestemming voor het doden van haaien in dit gebied, binnen de beschermde zones van het zee reservaat, geschorst.

Met ongerechtvaardigd vertrouwen is de burgemeester bij de Raad van State in beroep gegaan om het vonnis ongedaan te maken. De Raad van State heeft niet alleen de uitspraak van de administratieve rechtbank bevestigd, maar heeft de burgemeester ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 3.000 Euro aan elk van onze organisaties, vanwege de onzinnigheid en de ‘ongepaste en buitenproportionele’ aard van deze maatregel.

Het spreekt voor zich dat publiek geld van de bewoners van Saint Leu besteedt zou moeten worden aan de verbetering van hun eigen leven en niet aan het financieren van de persoonlijke vetes van hun koppige burgemeester, waardoor de burgers gedwongen worden om de prijs te betalen van zijn onbekwaamheid. Deze beslissing van de Raad van State komt op een moment waarop er in Australië een ongekende burgerbeweging in opmars is ter bescherming van haaien. Inderdaad, als de aanpak van de haaiencrisis op Réunion al catastrofaal lijkt te zijn, dan heeft de Australische regering het klaargespeeld om nog verder te gaan op het pad der waanzin.

Australië
Na de dood van een surfer in West-Australië afgelopen november, heeft de regering bevel gegeven om elke stierhaai, tijgerhaai en grote witte haai voor de kust die langer is dan 3 meter, te vermoorden. Op zaterdag 4 januari werd de eerste demonstratie georganiseerd, waarbij enkele duizenden mensen samenkwamen op het strand en eisten dat de regering deze maatregel zou terugdraaien. Op hetzelfde moment bestudeerden een team van advocaten de legaliteit van de maatregel.
De grote witte haai is een zeldzame en ook beschermde soort. Sea Shepherd Australië is een van de initiatiefnemers van de actiebeweging tegen de slachting van deze toppredatoren. Het gaat om soorten, die al gedurende miljoenen jaren een belangrijke rol spelen in de oceanen en die nu kwetsbaar zijn geworden. Hun populaties lopen sterk terug.

Jake-ParkerGWS2

Een grote witte haai vrij zwemmend van dichtbij. foto: Jake Parker


Moorddatum haaien naar achteren geschoven / Regering betrapt in de haast om beschermde soorten te doden – update door Jeff Hansen

 

De regering van Barnett is losgeslagen in haar haast om de - op de rode lijst geplaatste - grote witte haai aan de westkust van Australië te laten afslachten. Sea Shepherd Australië heeft, samen met de Australische Groenen, het aanbestedingsproces onderzocht met een onderbuik gevoel dat er iets niet klopte. Nu blijkt dat de aanbesteding op 23 december 2013 is bekendgemaakt en dat de inzendingsdatum op 3 januari 2014 werd gesloten. Dat ging dus om slechts zes werkdagen. Op de website (http://www.ssc.wa.gov.au/policies01.asp?id=42) wordt echter duidelijk aangegeven dat de aanbestedingsperiode minimaal 10 werkdagen moet beslaan.
Lynn MacLaren (de Groenen) van de South Metro wetgevende raad zegt dat de haaienmoord- aanbesteding niet juist is bekendgemaakt, waardoor dit besluit vatbaar is voor juridische actie.

‘Dit is weer een bewijs voor de ondoordachte benadering van de regering om het gevaar van haaien te beperken’, zegt mevrouw MacLaren.
‘Niet alleen heeft de premier talloze belangrijke belangengroepen genegeerd, die getroffen worden door dit afschuwwekkend beleid, voordat hij dit besluit bekendmaakte. Het gaat dan onder andere om organisatoren van de ‘Rottnest swim’, de West-Australische haaienvisserij en wetenschappers op het gebied van haaien. Ook lijkt hij met het aanbestedingsproces te hebben geknoeid’.
De regering van Barnett heeft alle voorzichtigheid laten varen bij de aanbesteding om beschermde soorten te doden langs de westkust van Australië. De regering negeert de wetenschap, de wensen van families van de slachtoffers, de Environment Protection and Biodiversity Conservation Act, (Wet ter bescherming van Milieu en Biodiversiteit) en de International Union for the Conservation of Nature (IUCN). Echter, het goede nieuws is dat het haaienslachtingsbeleid van de regering tegen een obstakel is aangelopen. De eerste fase van de succesvolle aanbesteding voor het contract zou naar verwachting op vrijdag 10 januari starten. De aankondiging van het contract wordt echter pas volgende week verwacht. Vicepremier Kim Hames zegt dat het doel was om op 10 januari te beginnen met het uitzetten van het materiaal om haaien te vangen maar dat dit waarschijnlijk niet mogelijk is.

Het is belangrijk dat wij in deze kritieke fase de druk op de ketel houden. Blijf alstublieft doorgaan met het benaderen van uw lokale leden van het parlement. Sea Shepherd is actief bij het wereldwijd beschermen van haaien. Een oceaan zonder haaien is een planeet zonder mensen. Haaien zorgen voor de balans en de gezondheid van de kostbare ecosystemen in de oceaan die voor 80% van onze zuurstofvoorziening zorgen. Elke aanval op de natuur is een aanval op toekomstige generaties en op onszelf. Het is hoog tijd dat onze regeringen onze toekomstige generaties vertegenwoordigen, haaien het respect behandelen en hen de bescherming geven die zij verdienen.

Jake-Parker-Great-White

De grote witte haai is een van de meest ongelofelijke dieren in de natuur. foto Jake Parker

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: