Meer walvissen afgeslacht in het walvisreservaat

2 maart 2014

Meer walvissen afgeslacht in het walvisreservaat - Bob Barker voor de derde keer aangevallen

A protected Minke Whale, poached from the Southern Ocean Whale Sanctuary by the Japanese whaling fleetEen beschermde dwergvinvis is door de Japanse walvisvloot gestroopt in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan

*UPDATE* Sinds 05:15 uur Oost-Aziatische tijd heeft de Japanse walvisvloot een aanval ingezet op de Bob Barker. De Yushin Maru en de Yushin Maru nr. 3 trekken een stalen kabel onder de boeg van het Sea Shepherd schip door in een poging om de schroef en het roer onbruikbaar te maken. De Bob Barker was op het moment dat de aanval begon 40 zeemijlen van de Nisshin Maru verwijderd. De twee eerdere aanvallen duurden respectievelijk negen en zes uur. De bemanning maakt zich daarom op voor een lange nacht.

Vandaag, zondag 2 maart, om ongeveer 10:05 uur Oost-Aziatische tijd lokaliseerde Sea Shepherd de Nisshin Maru (het fabrieksschip van de Japanse walvisvloot) op 74°23’ Zuid, 178°55’ West in de Ross Zee, met een dode beschermde dwergvinvis aan boord, terwijl er bloed langs de zijkant van het schip droop. Er zijn foto's gemaakt van stukken walvisvlees op het dek en het afgehakte hoofd van een recent geslachte walvis.

Het fabrieksschip is door de helikopter van de Steve Irwin gespot. Het is al de vierde keer dit seizoen dat de Japanse vloot door de helikopter wordt gevonden. De Steve Irwin en de Bob Barker naderen het fabrieksschip.

De kapitein van de Bob Barker, Peter Hammarstedt, zegt: 'Elke keer als wij de Nisshin Maru vinden, wordt de Sea Shepherd vloot door de walvisjagers via nachtelijke hinderlagen aangevallen. Aangezien wij steeds dichterbij de sleephelling van de Nisshin Maru komen en met nog slechts een paar uur voordat de duisternis invalt, verwachten wij dat de harpoenschepen binnenkort weer met stalen kabels onze boeg zullen kruisen. Het is mogelijk dat onze schepen hierdoor worden uitgeschakeld in deze ijskoude en verraderlijke antarctische wateren. Na twee weerzinwekkende aanvallen te hebben doorstaan, geloven wij dat een derde aanval door de Japanse vloot op handen is. Er zijn achtendertig Australiërs en drie Nieuw-Zeelanders aan boord van de Sea Shepherd schepen. We roepen de regering van Australië en Nieuw-Zeeland op om actie te ondernemen en aan de Japanse regering duidelijk te maken dat zij geen nieuwe aanval op haar burgers, die alleen maar bezig zijn met het handhaven van internationale wetgeving, zullen tolereren.’

Blood runs from the scuppers of the Nisshin Maru, with the severed head of a Minke Whale, and a poached Minke awaiting butcheringUit de spuigaten van de Nisshin Maru stroomt bloed. Op het dek ligt het afgehakte hoofd van een dwergvinvis en een dode dwergvinvis in afwachting van de slacht.Het is de tweede keer dit walvisjacht-seizoen dat Sea Shepherd beeldmateriaal heeft verzameld van de Japanse walvisvloot tijdens het stropen van walvissen in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. Op 5 januari publiceerde Sea Shepherd belastend foto- en videomateriaal van de Nisshin Maru met drie dode beschermde dwergvinvissen aan boord, vermoord in het reservaat. Op het met bloed besmeurde dek van het fabrieksschip lagen nog de resten van een vierde walvis, inclusief een hoofd en een ruggengraat.

Het is de tweede keer in zes dagen dat Sea Shepherd de Japanse walvisvloot heeft opgespoord. De walvisvaarders bleven buiten hun zelf aangewezen jachtgebieden in de Ross Zee, dankzij Sea Shepherd’s voortdurende patrouilles en controles van het gebied. Sea Shepherd gelooft dat zij de walvisjacht wederom succesvol heeft verstoord, op het moment dat de walvisjagers hun jachtactiviteiten wilden hervatten.

In juli 2013 hebben de regeringen van Australië en Nieuw-Zeeland de legaliteit van het zogenaamde 'wetenschappelijke walvisonderzoek' van Japan voorgelegd aan het Internationale Gerechtshof in Den Haag. Een beslissing in deze zaak wordt binnenkort verwacht.

De kapitein van de Steve Irwin, Siddharth Chakravarty zegt: 'Politici, wiens taak het is om deze walvissen in leven te houden en te beschermen, kunnen hun internationale verantwoordelijkheden en de wensen van hun kiezers niet negeren. Ik roep de Australische minister van Milieu, Greg Hunt, en de Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken, Murray McCully, op om goed naar deze dode dwergvinvis te kijken. Het dier is bruut vermoord in een internationaal erkend walvisreservaat en zowel Australië als Nieuw-Zeeland claimen verantwoordelijk te zijn voor de bescherming van dit gebied. Deze ministers moeten zich afvragen of zij zelf en hun regeringen er wel alles aan hebben gedaan om deze illegale slachting te stoppen.’

Sea Shepherd is en blijft de enige organisatie die in de Zuidelijke Oceaan de bescherming van het internationale walvisreservaat daadwerkelijk ter hand neemt, door direct in te grijpen tegen de illegale activiteiten van de Japanse walvisvloot. 

The harpoon entry wound on a protected Minke Whale, poached from the Southern Ocean Whale Sanctuary Slabs of whale meat cut aboard the Nisshin Maru, factory vessel of the Japanese whaling fleet

De door een harpoen veroorzaakte wond bij een beschermde dwergvinvis, gestroopt in het walvisreservaat
in de Zuidelijke Oceaan. Stukken walvisvlees aan boord van de Nisshin Maru, het fabrieksschip van de Japanse walvisvloot.

 

Alle foto's: Eliza Muirhead

 

relentless logo

Bezoek onze
Operation Relentless
site

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: