Australische en Nieuw-Zeelandse regeringen laten walvisreservaat over aan Japan

2 maart 2014

Australische en Nieuw-Zeelandse regeringen laten walvisreservaat over aan Japan

The Yushin Maru crosses the bow of The Bob Barker at an unsafe distanceDe Yushin Maru kruist de boeg van de Bob Barker op een onveilige afstand

Zondag 2 maart om ongeveer 17:15 uur plaatselijke tijd (AEDT) is de Bob Barker zonder aanleiding aangevallen binnen het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan door twee harpoenschepen van de Japanse walvisvloot.
De Japanse harpoenschepen probeerden tijdens de aanval in totaal elf keer het roer en de schroef van de Bob Barker te beschadigen door stalen kabels voor de boeg langs te slepen. Dit was de derde keer dit jaar dat de Bob Barker op deze manier is aangevallen.

De Bob Barker liet twee kleine bootjes te water gedurende het incident, teneinde zich te beschermen tegen de aanval en om te pogen de stalen sleepkabels van de harpoenschepen door te snijden. Hierbij raakte de antenne van een kleine boot beschadigd. De bemanning van het aanvallende harpoenschip gooide ook nog met een bamboespeer naar de bemanning van de kleine boot, maar geen van de Sea Shepherd bemanningsleden raakte hierbij gewond.

De twee voorgaande nachtelijke aanvallen waren erop gericht om Sea Shepherd weg te jagen bij de laadhelling van de Nisshin Maru, het fabrieksschip van de Japanse walvisvloot. Echter, tijdens deze recente aanval was de Nisshin Maru 40 zeemijlen verwijderd van het schip van Sea Shepherd, en zelfs niet te zien op de radar.

Buoy marks steel cable being trailed across The Bob Barker in an attempt to disable their propeller and rudderBoei markeert de stalen kabel die voor de boeg van de Bob Barker langs werd gesleept in een poging de schroef en het roer onklaar te maken

Eerder op zondag ontdekte de Sea Shepherdvloot de walvisjagers voor de vierde keer dit jaar. Het fabrieksschip had een dode, beschermde dwergvinvis aan boord, en uit de zijkant van het schip stroomde bloed. Ook zijn er stukken walvisvlees gefilmd op het dek, samen met het afgehakte hoofd van een onlangs geslachte walvis.

De Australische minister van milieu, Greg Hunt, en de Nieuw-Zeelandse reddingsdienst zijn op de hoogte van gebracht van de aanval terwijl deze aan de gang was. Vijf dagen eerder schreef kapitein Peter Hammarstedt van de Bob Barker een open brief naar minister Hunt, waarin hij zijn teleurstelling uitte over het gebrek aan actie van de Australische regering na de recente aanvallen op zijn schip en bemanning, waar negen Australische burgers deel van uitmaken.

Kapitein Hammarstedt zei: ”Mijn pleidooi aan Greg Hunt is onbeantwoord gebleven en ik kan nu zonder twijfel zeggen dat de Australische regering heeft gefaald in haar verplichting om actie te ondernemen tegen de Japanse stropers. Ze wisten van deze aanval en toch deden ze niets. Hunt’s gebroken beloftes om de walvisjacht in de gaten te houden worden weerspiegeld door de gebroken lichamen van de walvissen die gedood zijn vandaag. De Australische regering heeft niet alleen de walvissen in de Zuidelijke Oceaan in de steek gelaten, maar ook de dappere Australische burgers die voor hen opstonden. Sea Shepherd blijft waakzaam tijdens onze verdediging van het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, en handhaaft de internationale milieuwetgeving wanneer regeringen weigeren om actie te ondernemen".

 Foto's: Simon Ager

 

relentless logo

Bezoek onze
Operation Relentless
site

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: