Sea Shepherd 's nachts overvallen terwijl regeringen niets doen

23 februari 2014

Sea Shepherd 's nachts overvallen terwijl regeringen niets doen

 

Harpoon vessel crosses the bow of The Bob Barker at close range during a 6-hour attackHarpoenschip kruist de boeg van de Bob Barker tijdens een zes uur-durende aanval. Op 23 februari, lanceerde de Japanse walvisvloot rond 19:36 uur een zes uur-durende nachtelijke aanval op de Bob Barker.De harpoenschepen Yushin Maru en Yushin Maru nr.3 kruisten de boeg van de Bob Barker in totaal drieëndertig keer gedurende de aanval, waarbij ze respectievelijk 250 meter en 150 meter lange staalkabels meesleepten, in een poging de propellers en roeren van de Bob Barker uit te schakelen.

Het schip voer zes zeemijlen achter het fabrieksschip, de Nisshin Maru, op 73˚ 08’ S 175˚33’ E toen de aanval begon. De aanval was een poging om de Bob Barker weg te houden van de laadhelling van de Nisshin Maru, waar het schip voer om te voorkomen dat gestroopte walvissen uit het walvisreservaat aan boord geladen konden worden.

De Nisshin Maru was zondagochtend vroeg voor de derde keer dit seizoen ontdekt door de helikopter van de Steve Irwin. Toch heeft de walvisvloot een aanval op de Bob Barker uitgesteld tot zondagnacht, om in alle duisternis een aanval te kunnen lanceren op het schip.

Kapitein Peter Hammerstedt van de Bob Barker rapporteert: “ik nam radiocontact op met de harpoenschepen om hen te laten weten dat onze operaties volledig legaal zijn, dat elke agressieve actie van hun kant gemeld zou worden aan de Australische regering en de Nieuw-Zeelandse reddingsdienst, en dat er al contact was geweest met de Australische minister van milieu, Greg Hunt. Onder mijn dappere bemanning, die deze meedogenloze aanval doorstaan heeft, bevinden zich negen Australiërs en één Nieuw-Zeelander. Hoewel de aanvallen van de stropers steeds heviger worden, blijven wij onverzetbaar en toegewijd, want wij zijn de laatste verdedigingslinie tussen deze criminelen en de beschermde walvissen die zij proberen te vermoorden.”

The Bob Barker’s small boat launches defence during night attack from harpoon vesselsDe kleine boot van de Bob Barker gaat in de verdediging tijdens de nachtelijke aanval van de harpoenschepen.De harpoenschepen kruisten de boeg van de Bob Barker vijftien keer gedurende de aanval, wat in strijd is met de Internationale Bepalingen ter voorkoming van aanvaringen op zee (COLREGS).

De bemanning van de walvisvloot gooide ijs naar de bemanning van de kleine boten van de Bob Barker, welke gelanceerd waren om het schip te verdedigen tegen de aanvallen. De walvisjagers verblindden ook nog de brug van de Bob Barker met krachtige zoeklichten, wat het zicht wegnam en het navigeren in gevaar bracht. Om 01:00 uur Australische tijd (AEDT), is de Nisshin Maru van de radar verdwenen.

De Bob Barker is momenteel vlakbij de Yushin Maru en de Yushin Maru nr.3, en kan bevestigen dat de twee harpoenschepen niet in staat zijn om op walvissen te jagen. De Sea Shepherdvloot wist de Nisshin Maru de Ross zee uit te jagen nadat het fabrieksschip zondagochtend was ontdekt. De Steve Irwin en de Sam Simon zijn vrij van achtervolgers en schaduwen de Nisshin Maru.

 

Searchlights from the harpoon vessel, used to impair the vision of The Bob Barker BridgeZoeklichten op het harpoenschip die het zicht vanaf de brug van de Bob Barker belemmeren.Het is de tweede keer deze maand dat de Bob Barker zonder aanleiding is aangevallen door de Japanse walvisvloot. Op 2 februari werd de Bob Barker geraakt door de Yushin Maru nr.3 tijdens een negen uur-durende aanval op de Sea Shepherd schepen. Tijdens deze aanval kruisten de harpoenschepen de Sea Shepherd schepen in totaal 86 keer.

In december vorig jaar heeft de Australische regering toegezegd een vliegtuig te sturen om dit jaar de walvisjacht in de gaten te houden. Eerder deze maand heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Nieuw-Zeeland, Murray McCully, gewezen op de mogelijkheid van “relationele gevolgen” tussen Nieuw-Zeeland en Japan als gevolg van de ongeoorloofde grensovertreding van het beveiligingsschip van de Japanse walvisvloot, de Shonan Maru nr.2.

Directeur van Sea Shepherd Australië, Jeff Hansen, zei: “De Bob Barker is in de Zuidelijke Oceaan om het walvisreservaat te verdedigen tegen de illegale Japanse walvisjagers. Zowel Australië als Nieuw-Zeeland hebben het reservaat erkend. De regeringen van zowel Australië als Nieuw-Zeeland hebben Japan aangeklaagd over deze kwestie bij het Internationaal gerechtshof in Den Haag. Dus waar zijn deze regeringen, nu hun inwoners en het reservaat aangevallen worden door deze stropers?”

Foto's: Simon Ager

 

 relentless logo

Bezoek onze
Operation Relentless
site

 

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: