Sea Shepherd vindt walvisvloot, bereidt zich voor op onderschepping

22 februari 2014

Sea Shepherd vindt walvisvloot, bereidt zich voor op onderschepping

Nisshin-And-YushinDe Nisshin Maru op de vlucht, begeleid door een harpoenschip.
Foto: Tim Watters
Het fabrieksschip Nisshin Maru en alledrie de harpoenschepen van de Japanse walvisvloot zijn gespot door de helikopter van de Steve Irwin. De harpoen van de Yushin Maru nr. 2 was onbedekt op het moment dat de vloot werd gelokaliseerd. De kapitein van de Sam Simon, Adam Meyerson, rapporteerde dat zijn bemanning ingewanden van walvissen waarnam in de oceaan, wat bevestigt dat Sea Shepherd een walvisjacht onderbrak.

Siddharth Chakravarty, kapitein van de Steve Irwin, zegt: "Voor de derde keer dit jaar heeft de helikopter de Nisshin Maru gevonden, ondanks haar verwoede pogingen om internationale wetten te ontlopen. Terwijl de walvisjagers vluchten voor de Sea Shepherd schepen zijn we er trots op dat dit nu een dag is voor de walvissen, een dag die de rust terugbrengt in hun reservaat in de Zuidelijke Oceaan."

Sinds ze gezien zijn door de vloot van Sea Shepherd, zijn alledrie de harpoenschepen in formatie achter de Nisshin Maru gaan varen.
De voornaamste tactiek van Sea Shepherd is om direct achter de Nisshin Maru te varen zodat de laadhelling van het fabrieksschip geblokkeerd is en afgeslachte walvissen niet verwerkt kunnen worden. De drie schepen van Sea Shepherd, de Sam Simon, de Bob Barker en de Steve Irwin, zijn op onderscheppingsafstand van de Nisshin Maru en lopen hun afstand op het fabrieksschip verder in.

Whale-GutsDe restanten van een afgeslachte walvis, gevonden door de Sam Simon. Foto: Andrew J Correll

Op zaterdag 22 februari om 22.45 uur trof de Bob Barker op de coordinaten 74° 00’ Z en 176° 19’ W de Shonan Maru nr. 2 aan, het beveiligingsschip van de walvisvloot. Dit maakte de vloot van Sea Shepherd alert op de mogelijkheid dat de resterende vier schepen van de walvisvloot binnen 50 zeemijlen waren van de plek waar het beveiligingsschip was gezien. De Steve Irwin startte helikoptervluchten, waarmee de overige schepen werden gelokaliseerd.

De afgelopen week was er sprake van een lagedrukgebied boven de Rosszee, wat resulteerde in slechte weersomstandigheden die het jagen moeilijk gemaakt moeten hebben voor de walvisjagers. De verbeterde omstandigheden in de laatste 24 uur hebben er voor gezorgd dat de jagers de jacht weer op konden pakken en dat de Sea Shepherd schepen de stropers konden vinden.

De kapitein van de Bob Barker, Peter Hammarstedt: "We hebben een ongekende ontwikkeling gezien in de agressie van de Japanse walvisvaarders en houden rekening met gevaarlijke manoeuvres in hun wanhopige pogingen een stervende industrie in leven te houden. Ondanks de risico's en de roekeloosheid van de walvisjagers die zorgde voor de aanvaring met mijn schip op 2 februari, zal Sea Shepherd doen wat we gezworen hebben te doen: internationale wetgeving handhaven daar waar overheden falen en deze bedreigde en beschermde walvissen verdedigen."

De Japanse walvisvloot opereert in de Zuidelijke Oceaan en schendt hiermee het in 1986 opgelegde moratorium tegen de commerciële walvisvangst. De vloot schendt tevens het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, dat in 1994 werd opgericht.

Nisshin-RunningDe Nisshin Maru, momenteel op de vlucht en niet in staat walvissen te slachten. Foto: Tim Watters Steve-In-PersuitDe Steve Irwin, die momenteel de Nisshin Maru achtervolgt. Foto: Tim Watters
 

relentless logo

Bezoek onze
Operation Relentless
site

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: