Harpoenschip gestopt!

12 februari 2014

Harpoenschip gestopt!

 

Op 10 januari, om 14:50 uur (AEDT) rapporteerde kapitein Peter Hammarstedt van het Sea Shepherdschip de Bob Barker dat zijn schip zojuist de Australische Exclusieve Economische Zone (EZZ), 200 zeemijlen van Macquarie-eiland, was binnengevaren. Het achtervolgende Japanse harpoenschip, de Yushin Maru nr. 3, is een mijl buiten dit gebied gestopt.

Yushin_Maru_No_3

Bestand: Japanse walvisvaarder
Yushin Maru nr. 3

Bob Brown, voorzitter van Sea Shepherd Australië, zei dat felicitaties aan de federale milieuminister Greg Hunt op zijn plaats zijn, omdat deze in contact is geweest met de Japanse autoriteiten over de dreigende invasie van het Australische walvisreservaat (waar de EEZ deel van uitmaakt) door het harpoenschip.

'Wederom heeft Sea Shepherd de tactieken van de Japanse walvisvloot gedwarsboomd, maar desondanks blijven we waakzaam, omdat de vloot heeft gezegd nog 931 dwergvinvissen, 50 gewone vinvissen en 50 bultruggen te willen doden.' zei dr. Brown.

Directeur Jeff Hansen heeft minister Hunt gebeld en de oprechte dank en waardering van de kapitein en bemanning doorgegeven voor zijn inzet. De jacht op de Nisshin Maru, het fabrieksschip van de Japanse walvisvloot, kan nu hervat worden.

De twee resterende Sea Shepherd schepen, de Steve Irwin en de Sam Simon patrouilleren op dit moment het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, in achtervolging van de Nisshin Maru die al vijf dagen op de vlucht is en daardoor waarschijnlijk geen tijd heeft gehad om walvissen af te slachten.

Kapitein Peter Hammarstedt bracht zijn dankbaarheid onder woorden: 'Vandaag heeft de Australische regering de wil van het volk uitgedragen door deze verachtelijke stropers de toegang tot het walvisreservaat te ontzeggen. Zonder Japanse achtervolgers kan de Bob Barker nu alle aandacht richten op ons primaire doel, de laadhelling van de Nisshin Maru.”

Bob-Islands

De Bob Barker voorkomt dat het achtervolgende
harpoenschip Australische wateren binnenvaart.
Foto: Eliza Muirhead

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: