Grensovertreding Japanse walvisvaarder kan 'relationele gevolgen' hebben

9 februari 2014

Grensovertreding Japanse walvisvaarder kan 'relationele gevolgen' hebben.

De Japanse walvisvaarder die in 2010 verantwoordelijk was voor het zinken van de in Nieuw-Zeeland geregistreerde trimaran Ady Gil kwam in de vroege uren van zaterdagochtend binnen de grens van de exclusieve economische zone van Nieuw-Zeeland, ondanks een verzoek van de Nieuw-Zeelandse overheid om dit niet te doenA protected Humpback Whale, one of the target-species of the Japanese whale poaching operations. Photo: Tim WattersEen beschermde bultrug, een van de soorten waar de Japanse walvisvaarders gericht op jagen. Foto: Tim Watters..

Murray McCully, de Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken, heeft de Japanse walvisjacht "weerzinwekkend voor Nieuw-Zeelanders" genoemd, en hij heeft aangegeven dat het uitstapje van de Shonan Maru nr. 2 in de Nieuw-Zeelandse wateren "relationele gevolgen" kan hebben voor Nieuw-Zeeland en Japan.

Minister McCully zei tegen Radio Nieuw-Zeeland over de walvisjacht: "Er is geen goede wetenschappelijke data afkomstig van deze acties en als er magazijnen vol bevroren vlees zijn in Japan, spreekt de markt er voor zichzelf."

Een woordvoerder van het Instituut voor Onderzoek naar Walvisachtigen (Institute for Cetacean Research, ICR), de organisatie achter de Japanse walvisjacht, heeft tegen Radio Nieuw-Zeeland gezegd dat de Shonan Maru nr. 2 heeft gehandeld met volledige goedkeuring van de Japanse regering, en zegt: "Geen van de bewegingen die de Japanse schepen maken wordt gedaan zonder de toestemming van de Japanse regering."

In hetzelfde interview gaf het ICR aan dat de Shonan Maru nr. 2, net zoals alle andere schepen van de Japanse walvisvloot, leden van zowel de Japanse kustwacht als de Japanse politie aan boord heeft.

Op dit moment is de exacte locatie van de Shonan Maru nr. 2 onbekend. Echter, vanaf het moment dat de Steve Irwin het radarcontact met de walvisvaarder verloor, zou het voor het schip 24 uur duren om de Exclusieve Economische Zone van Nieuw-Zeeland te verlaten. Dus is het veiligheidsschip nog steeds in de EEZ van Nieuw-Zeeland, tegen het verzoek van Minister McCully in.

The Steve Irwin leaves Dunedin, tail-free. Photo: Eliza MuirheadDe Steve Irwin verlaat Dunedin, zonder achtervolgers. Foto: Eliza Muirhead

Siddharth Chakravarty, kapitein van de Steve Irwin, zei: "Het is triest dat de Japanse regering het besluit heeft genomen een verzoek van de regering van Nieuw-Zeeland te negeren en de hele natie van Nieuw-Zeeland te beledigen, alleen omdat ze een walvisvaart-operatie willen beschermen. Japan heeft altijd met een boog om de EEZ van Australië heen gestuurd, maar had helaas niet dezelfde beleefdheid toen een specifiek verzoek werd gedaan door Nieuw-Zeeland. Dit is een gebrek aan respect van de hoogste orde, en een indicatie van het Japanse verzet tegen het internationale recht en diplomatie, waardoor ze hun walvisstroperij in een internationaal erkend walvisreservaat voortzetten."

Kapitein Chakravarty heeft ook bevestigd dat zijn schip nu vrij is van de achtervolging door de Shonan Maru nr. 2, en dat ze nu in staat zijn om de jacht op het fabrieksschip van de Japanse walvisvloot, de Nisshin Maru, te hervatten.

De Japanse walvisvloot schendt in de Zuidelijke Oceaan het wereldwijde moratorium op de commerciële walvisvangst uit 1986, en maakt inbreuk op het walvisreservaat dat daar werd opgericht in 1994.

 

relentless logo

Bezoek onze
Operation Relentless
site

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: