Japans harpoenschip vaart Australisch walvisreservaat binnen

8 februari 2014

Japans harpoenschip vaart Australisch walvisreservaat binnen

Zondag 9 februari 2014 - Melbourne, Australië. Op 8 februari om 20.23 uur Australische tijd voer de Yushin Maru Nr. 3, één van de drie harpoenschepen van de Japanse walvisvloot, het Australisch walvisreservaat in. Dit gebeurde op de grens van de Australische Exclusieve Economische Zone (200 zeemijl van de kust), vlakbij Macquarie Island, op ongeveer 56°38’S, 163°46’E.

Het schip, dat het Sea Shepherd schip de Bob Barker achtervolgde, voer 4,7 zeemijl door de Australische wateren, voordat het omkeerde en het walvisreservaat verliet. De inval duurde ongeveer 30 minuten.

Harpoon vessel cuts in front of The Bob Barker, disrupting their course on the slipway of the Nisshin Maru Photo: Eliza MuirheadHet harpoenschip snijdt de Bob Barker af, zodat de Bob Barker van koers moet veranderen en de sleephelling van de Nisshin Maru niet meer kan blokkeren.
Foto: Eliza Muirhead

In een 9 uur durende aanval op de schepen van Sea Shepherd afgelopen zondag, ramde dit harpoenschip de boeg van de Bob Barker aan stuurboordzijde. Bij deze aanval kruisten de harpoenschepen in totaal 86 keer vlak voor de boeg van de twee schepen van Sea Shepherd, waarbij ze stalen kabels van 300 meter lang mee trokken. Sea Shepherd heeft de beelden van de aanval vrijgegeven. Hierop is te zien dat de harpoenschepen op slechts drie meter afstand van de boeg passeerden en is te zien hoe de roekeloosheid van de Yushin Maru Nr. 3 leidde tot de botsing.

Met het binnentreden van de Australische wateren riskeert het Japanse harpoenschip vervolging vanwege het schenden van een uitspraak van het Australische Federale Hof uit 2008. Hierin is bepaald dat de Japanse walvisvaart strijdig is met de Australische wetgeving.

Op vrijdag waarschuwde Sea Shepherd Greg Hunt, de Australische minister van Milieu, dat de Yushin Maru Nr. 3 de Australische Exclusieve Economische Zone (EEZ) naderde. Sea Shepherd vroeg hem in te grijpen. Het was de tweede keer dit jaar dat Sea Shepherd minister Hunt informeerde over het naderende schip. Op 10 januari waarschuwde Sea Shepherd voor het eerst dat hetzelfde harpoenschip het Australische walvisreservaat naderde. Toen nam de minister contact op met de Japanse autoriteiten. Het harpoenschip stopte toen 1 mijl buiten de Australische EEZ.

Jeff Hansen, algemeen directeur van Sea Shepherd, verklaarde: ‘Australië houdt van walvissen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat Australië Japan voor het Internationaal Gerechtshof heeft gedaagd om aan te tonen dat hun zogenaamde ‘wetenschappelijk onderzoek’ niets meer is dan een dekmantel voor commerciële walvisvaart. Terwijl de Australiërs in spanning het oordeel in deze zaak afwachten, is zelfs de kortste aanwezigheid van deze walvisvaarders in onze wateren een belediging voor ons hele land.’

The Bob Barker, at Macquarie Island Photo: Eliza Muirhead  Jan 7, 2014 - De Bob Barker bij Macquarie Island.
Foto: Eliza Muirhead
Na de inval van het harpoenschip verklaarde Peter Hammarstedt, kapitein van de Bob Barker, dat zijn schip nu niet meer wordt gevolgd door de Yushin Maru Nr. 3 en in staat is om de jacht op de Nisshin Maru, het fabrieksschip van de Japanse walvisvloot, te hervatten.

In december 2013 stuurde de Australische regering een A319 vliegtuig van de Australische douane om de walvisvaarders te monitoren. Sinds 12 januari 2014 heeft Sea Shepherd dit vliegtuig niet meer gezien.

Vanmorgen om 1.36 uur Nieuw-Zeelandse tijd voer de Shonan Maru Nr. 2, het beveiligingsschip van de Japanse walvisvloot, de Nieuw-Zeelandse EEZ binnen tijdens de achtervolging van het Sea Shepherdschip de Steve Irwin.

Radio Nieuw-Zeeland meldde dat het schip de EEZ van het land binnenvoer. Het schip negeerde het verzoek van de regering van Nieuw-Zeeland om buiten hun exclusieve zone te blijven.

Siddarth Chakravarty, kapitein van de Steve Irwin, zei: ‘De Yushin Maru Nr. 3 is momenteel buiten de Australische wateren. Maar de Shonan Maru Nr. 2 drijft de spot met het verzoek van de Nieuw-Zeelandse regering om buiten hun EEZ te blijven. We dringen er bij minister McCully op aan dat Nieuw-Zeeland stand blijft houden tegen de Japanse walvisvloot en eist dat het beveiligingsschip van de walvisvaarders onmiddellijk de wateren van Nieuw-Zeeland verlaat.’

 Na de inval van het harpoenschip verklaarde Peter Hammarstedt, kapitein van de Bob Barker, dat zijn schip nu niet meer wordt gevolgd door de Yushin Maru Nr. 3 en in staat is om de jacht op de Nisshin Maru, het fabrieksschip van de Japanse walvisvloot, te hervatten.

In december 2013 stuurde de Australische regering een A319 vliegtuig van de Australische douane om de walvisvaarders te monitoren. Sinds 12 januari 2014 heeft Sea Shepherd dit vliegtuig niet meer gezien.

Vanmorgen om 1.36 uur Nieuw-Zeelandse tijd voer de Shonan Maru Nr. 2, het beveiligingsschip van de Japanse walvisvloot, de Nieuw-Zeelandse EEZ binnen tijdens de achtervolging van het Sea Shepherdschip de Steve Irwin.

Radio Nieuw-Zeeland meldde dat het schip de EEZ van het land binnenvoer. Het schip negeerde het verzoek van de regering van Nieuw-Zeeland om buiten hun exclusieve zone te blijven.

Siddarth Chakravarty, kapitein van de Steve Irwin, zei: ‘De Yushin Maru Nr. 3 is momenteel buiten de Australische wateren. Maar de Shonan Maru Nr. 2 drijft de spot met het verzoek van de Nieuw-Zeelandse regering om buiten hun EEZ te blijven. We dringen er bij minister McCully op aan dat Nieuw-Zeeland stand blijft houden tegen de Japanse walvisvloot en eist dat het beveiligingsschip van de walvisvaarders onmiddellijk de wateren van Nieuw-Zeeland verlaat.’

 

relentless logo

Bezoek onze
Operation Relentless
site

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: