Walvisvaarder vaart wateren Nieuw-Zeeland binnen

7 februari 2014

Walvisvaarder vaart wateren Nieuw-Zeeland binnen

Ady GilArchief: 6 januari 2010 - De Ady Gil drijft in stukken rond na te zijn geramd door de Shonan Maru nr. 2. Foto: JoAnne McArthur.

Zaterdag 8 februari, om 01.36 uur Nieuw-Zeelandse tijd, voer de Shonan Maru nr. 2 binnen de grens van 200 zeemijl van de Nieuw-Zeelandse Exclusieve Economische Zone op 49°10’S, 172°35’E. Het beveiligingsschip van de Japanse regering, dat in 2010 verantwoordelijk was voor het zinken van de in Nieuw-Zeeland geregistreerde Ady Gil, achtervolgde het Sea Shepherd schip de Steve Irwin.

Het schip, dat personeel van de Japanse kustwacht aan boord heeft, beschermt de illegale walvisvaart in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. Nieuw-Zeeland was één van de ondertekenaars bij de totstandkoming van dit reservaat.

Murray McCully, de Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken, zei dat de belangrijkste reden voor de walvisvaart de trots van de Japanners is. ‘De walvisvaart ten zuiden van Nieuw-Zeeland is zinloos en is een belediging voor vele Nieuw-Zeelanders. De regering van Nieuw-Zeeland heeft Japan herhaaldelijk verzocht de walvisjacht te stoppen.’

Daarnaast heeft Nieuw-Zeeland zich formeel bij Australië gevoegd in de rechtszaak tegen de Japanse walvisvaart in de Zuidelijke Oceaan voor het Internationaal Gerechtshof. De rechtbank heeft nog geen uitspraak in de zaak gedaan.

Op 5 januari vonden de Sea Shepherd schepen de vloot van de Japanse walvisvaarders in de Ross Zee. De walvisvaarders hadden drie dode dwergvinvissen (een beschermde diersoort) en de restanten van een vierde geslachte walvis op het bebloede dek liggen, alle gevangen in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. Toen beweerde minister McCully dat deze wateren buiten de jurisdictie van Nieuw-Zeeland vallen.

Sea Shepherd vraagt nu om minister McCully’s hulp om er voor te zorgen dat de Shonan Maru nr. 2 gedwongen wordt de Nieuw-Zeelandse wateren te verlaten.

Het VN-zeerechtverdrag (UNCLOS) geeft landen het recht de visserij in de wateren binnen hun Exclusieve Economische Zone te reguleren. Jeff Hansen, algemeen directeur van Sea Shepherd Australië, zegt: ‘In het verleden heeft de regering van Nieuw-Zeeland sterk opgetreden tegen stropers in haar EEZ. Wij vragen om dezelfde regels toe te passen op de Japanse walvisvaarders als zij doen bij andere stropers, en om de Shonan Maru nr. 2 onmiddellijk uit de Nieuw-Zeelandse wateren te verwijderen.’

UNCLOS stelt ook dat een schip dat een territoriaal water binnenvaart ‘het recht geniet van vreedzame doorvaart’. Kapitein Siddarth Chakravarty zegt: ‘De Shonan Maru Nr. 2 intimideert momenteel de Steve Irwin. Ons schip handhaaft het internationaal recht en het sterke standpunt dat de Nieuw-Zeelandse regering inneemt tegen de walvisvaart. Dit is de kans voor Nieuw-Zeeland om de daad bij het woord te voegen en na hun diplomatieke beloften ook echt op te treden tegen de illegale acties van de Japanse walvisvaarders.’.

De Japanse walvisvloot opereert in de Zuidelijke Oceaan en schendt hiermee het in 1986 opgelegde moratorium tegen de commerciële walvisvangst. De vloot schendt tevens het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, dat in 1994 werd opgericht.

  

relentless logo

Bezoek onze
Operation Relentless
site

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: