Walvisvloot nadert Australische en Nieuw-Zeelandse wateren

6 februari 2014

Walvisvloot nadert Australische en Nieuw-Zeelandse wateren

Harpoon ship manoeuvres dangerously across the bow of The Bob Barker while in pursuit of the factory ship Photo: Eliza MuirheadEen harpoenschip maakt gevaarlijke manoeuvres voor de boeg van de Bob Barker, die het fabrieksschip achtervolgt. Foto: Eliza Muirhead.De Yushin Maru nr. 3, het harpoenschip dat de Bob Barker zondag ramde tijdens de negen uur durende aanval op de Sea Shepherd vloot, nadert momenteel de wateren van het Australische walvisreservaat. Het is de tweede keer dit jaar dat het schip dreigt Australische wateren binnen te varen terwijl het de Bob Barker achtervolgt.

Tegelijkertijd nadert de Shonan Maru nr. 2 Nieuw-Zeelandse wateren, dit schip was in 2010 verantwoordelijk voor het tot zinken brengen van de in Nieuw-Zeeland geregistreerde trimaran Ady Gil. Het schip achtervolgt op het moment het Sea Shepherd schip de Steve Irwin.

Met haar huidige koers en snelheid zal de Yushin Maru nr. 3 de zone van 200 zeemijlen rond Macquarie-eiland op 8 februari om ongeveer 20:00 uur oost-Australische tijd (AEDT) binnen varen. De Shonan Maru nr. 2 zal ook op 8 februari rond 02:00 uur Nieuw-Zeelandse tijd (NZDT) Nieuw-Zeelandse wateren bereiken.

Op 10 januari stopte de Yushin Maru nr. 3 net buiten Australische wateren na een formeel protest van Sea Shepherd bij de Australische minister van milieu, Greg Hunt. Hunt werd gevraagd in te grijpen. Als het harpoenschip de Australische Exclusieve Economische Zone binnen vaart, riskeert het een minachtingsprocedure door de Australische federale rechtbank. Deze rechtbank oordeelde in in 2008 dat de acties van de Japanse walvisvloot in strijd zijn met de Australische federale wet.

Kapitein Peter Hammarstedt van de Bob Barker zegt: "Tijdens de aanval van zondag, toen de Yushin Maru nr. 3 haar volle gewicht tegen de boeg van mijn schip aan gooide, zag ik de roekeloze wanhoop van een verouderde en wrede industrie die worstelt om te overleven. De beschamende acties van de Japanse walvisvloot hebben geen plaats meer in de eenentwintigste eeuw, en dit met bloed besmeurde harpoenschip hoort niet thuis in Australische wateren."

In juni 2013 voegde Nieuw-Zeeland zich bij Australië in een zaak voor het Internationale Gerechtshof in Den Haag, waarin de legitimiteit van de Japanse walvisjacht in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan wordt aangevochten. Een uitspraak in deze zaak wordt snel verwacht.

Op 6 januari dit jaar verklaarde de Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken, Murray McCully, dat hij "het hervatten van deze zogenoemde 'wetenschappelijke' walvisvangst in de Zuidelijke Oceaan veroordeelt," en dat "de Nieuw-Zeelandse regering Japan regelmatig heeft opgeroepen haar walvisjacht te stoppen.”

File: Januar 6, 2010 - Ady Gil in pieces after being rammed by the Shonan Maru No. 2 Photo: JoAnne McArthurArchief: 6 januari 2010 - De Ady Gil drijft in stukken rond na te zijn geramd door de Shonan Maru nr. 2. Foto: JoAnne McArthurVolgens het VN-zeerechtverdrag (UNCLOS) hebben schepen het recht om de territoriale wateren van een land "vreedzaam te doorkruisen." Kapitein Siddarth Chakravarty van de Steve Irwin zegt: "De doortocht van de Shonan Maru nr. 2 is allesbehalve vreedzaam. Dit schip ramde met opzet de Ady Gil, die als gevolg hiervan is gezonken, en de levens van de bemanning aan boord van beide schepen werden hierdoor in gevaar gebracht. Het doel van dit schip is om ervoor te zorgen dat een illegale operatie door kan gaan. Zij zijn gelijk aan gewapende criminelen die een drugsoperatie beschermen. Onder geen beding mag dit schip toestemming krijgen om Nieuw-Zeelandse wateren binnen te varen."

Sea Shepherd Australië heeft wederom contact gezocht met minister Hunt, met het verzoek om in te grijpen en het harpoenschip uit Australische wateren te weren. Verder heeft Sea Shepherd minister McCully benaderd met het verzoek aan Nieuw-Zeeland om haar Exclusieve Economische Zone van 200 zeemijlen te verdedigen en elk walvisschip toegang tot haar wateren te verbieden.

De Japanse walvisvloot opereert in de Zuidelijke Oceaan en schendt hiermee het in 1986 opgelegde moratorium tegen de commerciële walvisvangst. De vloot schendt tevens het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, dat in 1994 werd opgericht. 

De Yushin Maru nr. 3, het harpoenschip dat de Bob Barker zondag ramde tijdens de negen uur durende aanval op de Sea Shepherd vloot, nadert momenteel de wateren van het Australische walvisreservaat. Het is de tweede keer dit jaar dat het schip dreigt Australische wateren binnen te varen terwijl het de Bob Barker achtervolgt.

Tegelijkertijd nadert de Shonan Maru nr. 2 Nieuw-Zeelandse wateren, dit schip was in 2010 verantwoordelijk voor het tot zinken brengen van de in Nieuw-Zeeland geregistreerde trimaran Ady Gil. Het schip achtervolgt op het moment het Sea Shepherd schip de Steve Irwin.

Met haar huidige koers en snelheid zal de Yushin Maru nr. 3 de zone van 200 zeemijlen rond Macquarie-eiland op 8 februari om ongeveer 20:00 uur oost-Australische tijd (AEDT) binnen varen. De Shonan Maru nr. 2 zal ook op 8 februari rond 02:00 uur Nieuw-Zeelandse tijd (NZDT) Nieuw-Zeelandse wateren bereiken.

Op 10 januari stopte de Yushin Maru nr. 3 net buiten Australische wateren na een formeel protest van Sea Shepherd bij de Australische minister van milieu, Greg Hunt. Hunt werd gevraagd in te grijpen. Als het harpoenschip de Australische Exclusieve Economische Zone binnen vaart, riskeert het een minachtingsprocedure door de Australische federale rechtbank. Deze rechtbank oordeelde in in 2008 dat de acties van de Japanse walvisvloot in strijd zijn met de Australische federale wet.

Kapitein Peter Hammarstedt van de Bob Barker zegt: "Tijdens de aanval van zondag, toen de Yushin Maru nr. 3 haar volle gewicht tegen de boeg van mijn schip aan gooide, zag ik de roekeloze wanhoop van een verouderde en wrede industrie die worstelt om te overleven. De beschamende acties van de Japanse walvisvloot hebben geen plaats meer in de eenentwintigste eeuw, en dit met bloed besmeurde harpoenschip hoort niet thuis in Australische wateren."

In juni 2013 voegde Nieuw-Zeeland zich bij Australië in een zaak voor het Internationale Gerechtshof in Den Haag, waarin de legitimiteit van de Japanse walvisjacht in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan wordt aangevochten. Een uitspraak in deze zaak wordt snel verwacht.

Op 6 januari dit jaar verklaarde de Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken, Murray McCully, dat hij "het hervatten van deze zogenoemde 'wetenschappelijke' walvisvangst in de Zuidelijke Oceaan veroordeelt," en dat "de Nieuw-Zeelandse regering Japan regelmatig heeft opgeroepen haar walvisjacht te stoppen."

 

relentless logo

Bezoek onze
Operation Relentless
site

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: