Sea Shepherd geeft onbewerkte filmbeelden vrij: Yushin Maru Nr. 3 raakt de Bob Barker

3 februari 2014

Sea Shepherd geeft onbewerkte filmbeelden vrij: Yushin Maru Nr. 3 raakt de Bob Barker

Maandag 3 februari 2014 – Na de aanval van de drie Japanse harpoenschepen gisteren op de Sea Shepherd schepen Bob Barker en Steve Irwin heeft Sea Shepherd overtuigende filmbeelden vrijgegeven die duidelijk aantonen dat de Yushin Maru nr. 3 de aanvaring veroorzaakt en de stuurboordzijde van de Bob Barker raakt. Het harpoenschip kruiste de boeg en stuurde in op de Bob Barker, in een poging om een kabel in hun schroeven te trekken. Dit was slechts één van 86 soortgelijke aanvallen die dag. De Yushin Maru nr. 3 raakte de Bob Barker met hoge snelheid en veroorzaakte daardoor schade aan de voorsteven van het Sea Shepherd schip aan stuurboord.

ICR, het agentschap achter de Japanse walvisvloot, gaf filmbeelden vrij van de aanvaring zelf, zonder enige context of visuele documentatie over hoe de schepen op elkaar botsten. Sea Shepherds filmbeelden vertonen duidelijk voortdurende agressieve acties, waaronder ook de koersverandering van de Yushin Maru nr. 3 die de aanvaring veroorzaakte.

In zijn samenvatting , die de gebeurtenissen van 2 februari 2014 volledig vastlegt, noemt kapitein Peter Hammarstedt van de Bob Barker de aanval 'niet uitgelokt, meedogenloos en met voorbedachten rade.'

Images submitted to the NSI of damage sustained to The Bob Barkers’ steel beams in the starboard bow after being hit by the Yushin Maru No. 3 on February 2. Photo: Marianna BaldoAan de NSI voorgelegde beelden van de schade aan de stalen balken in de boeg van de Bob Barker, na geraakt te zijn door de Yushin Maru nr. 3.
Foto: Marianna Baldo

De aanval, die negen uur duurde, was een duidelijke escalatie van de agressie van de walvisvaarders. De harpoenschepen benaderden de Sea Shepherd schepen kort na middernacht en begonnen rond de Steve Irwin en Bob Barker te cirkelen, zigzaggend tussen en rond de schepen om hun koers achter de Nisshin Maru te verstoren. De harpoenschepen passeerden op nog geen drie meter van de voorstevens van de Sea Shepherd schepen, met 300 meter lange staalkabels bedoeld om de schroeven van de Sea Shepherd schepen te verstrikken.

Deze schepen zijn sneller en beter te manoeuvreren dan de Sea Shepherd schepen, wat een botsing voor hen gemakkelijker vermijdbaar maakt. Regel 13 van de International Collisions Regulations (Internationale Bepalingen ter voorkoming van aanvaring op zee) stelt duidelijk dat 'elk vaartuig dat enig ander vaartuig inhaalt, zich uit de baan van het gepasseerde vaartuig dient te houden.' Verder staat er dat: ‘een vaartuig wordt geacht bezig te zijn met een inhaalmanoeuvre wanneer het langs een ander vaartuig komt met een koers van meer dan 22,5 graden achter haar middenschip.’ De Japanse harpoenschepen negeerden regel 13 bij elk van de 86 keren dat zij inhaalden en probeerden het roer en de schroef van de Bob Barker en de Steve Irwin te beschadigen. Tijdens de aanval kruisten de harpoenschepen de boeg van de Bob Barker en die van de Steve Irwin respectievelijk 41 en 45 keer.

Sea Shepherd liet drie kleine bootjes te water gedurende het incident om zich te beschermen tegen de aanval en om te proberen de stalen sleepkabels van de harpoenschepen door te snijden. De bemanning van de harpoenschepen gooide projectielen naar de bemanning van de kleine boot van de Steve Irwin en richtte waterkanonnen op de bemanning van de kleine boot van de Bob Barker.

De aanval was een middernachtelijke hinderlaag, bedoeld om de Sea Shepherd schepen voor de laadhelling van de Nisshin Maru weg te halen. Door het blokkeren daarvan was het fabrieksschip niet in staat om gestroopte walvissen te slachten en te verwerken. De Sea Shepherd schepen bleven daar acht dagen in positie, zodat er geen walvissen werden gedood in het walvisreservaat.

Na de aanval verloren de Sea Shepherd schepen de Nisshin Maru uit het oog. Sea Shepherd kan de achtervolging van het fabrieksschip echter voortzetten door de helikopter van de Steve Irwin in te zetten, Hiermee hebben we al negen keer eerder met succes de Nisshin Maru gevonden tijdens Operatie Relentless.

Dit seizoen heeft directe interventie van Sea Shepherd tot een rampzalige januari geleid voor de illegale operaties van de Japanse walvisvloot. Door ze snel te vinden en hardnekkig te achtervolgen hebben de schepen van Sea Shepherd de walvisjacht effectief kunnen belemmeren. De drie harpoenschepen blijven bij de Sea Shepherd schepen, en zolang ze dat doen is Sea Shepherd er zeker van dat de walvisvloot niet kan jagen.

De Japanse walvisvloot is met haar acties in de Antarctische Oceaan in overtreding van het wereldwijde moratorium op commerciële walvisvaart uit 1986. Bovendien schendt ze het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, dat werd opgericht in 1994.

Klik hier om de volledige samenvatting van kapitein Peter Hammarstedt van 2 februari 2014 te lezen.

 

relentless logo

Bezoek onze
Operation Relentless
site

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: