Schepen van Sea Shepherd aangevallen door walvisvloot

3 februari 2014

Schepen van Sea Shepherd aangevallen door walvisvloot

Yushin Maru approaches The Steve Irwin’s port side, changes course to overtake and cross bow at extremely close range, comes within metres of creating a collision Photos: Tim WattersDe Yushin Maru nadert de Steve Irwin aan bakboordzijde, verandert van koers om het schip in te halen en om op zeer korte afstand voor de boeg langs te gaan, waarbij het bijna tot een botsing komt. Foto's: Tim Watters

2 februari 2014 - Om ongeveer 06.50 uur plaatselijke tijd (AEDT) wordt de Bob Barker geraakt door het harpoenschip van de Japanse vloot, Yushin Maru nr. 3, op het moment dat het harpoenschip voor de boeg langs vaart op de coordinaten 67° 29’ S 164 °01’ W.

Het incident is een onderdeel van een aanval door drie harpoenschepen van de Japanse walvisvloot, de Yushin Maru, Yushin Maru nr. 2 en Yushin Maru nr. 3, op schepen van Sea Shepherd, de Steve Irwin en Bob Barker. De aanval begon om ongeveer 00.01 uur AEDT. De schepen bevonden zich toen op de volgende locatie: 68° 40’ S and 163° 43’ W.

De aanval is een poging om de schepen van Sea Shepherd weg te jagen voor de sleephelling van de Nisshin Maru. Doordat de schepen daar varen kunnen de walvisjagers hun illegaal in de Zuidelijke Oceaan gevangen walvissen niet overladen.

Tijdens de aanval, die tot ongeveer 9.00 uur plaatselijke tijd duurde, haalden de harpoenschepen de schepen van Sea Shepherd in vanaf de achtersteven, kruisten voor de boeg langs en kwamen daarbij op nog geen drie tot vijf meter afstand. De Bob Barker werd tijdens een dergelijke gevaarlijke manouevre geraakt door de Yushin Maru nr. 3. Voor deze aanvaring waren kapitein Peter Hammarstedt van de Bob Barker en kapitein Siddarth Chakravarty van de Steve Irwin in staat geweest om uit de route van de aanstormende harpoenschepen te sturen, waarbij zij ternauwernood enkele aanvaringen konden voorkomen. De harpoenschepen draaiden en zwenkten vervolgens tussen de schepen van Sea Shepherd door.

De walvisschepen hebben ook verschillende pogingen gedaan om de schroef van de schepen van Sea Shepherd onklaar te maken, door een stalen kabel onder de boeg van de schepen langs te trekken. Bovendien gooide de bemanning van de walvisschepen projectielen naar de bemanning in de kleine boot van de Steve Irwin en spoten met waterkanonnen naar de bemanning in de kleine boot van de Bob Barker terwijl zij probeerden de stalen kabels door te snijden.

De interventies van Sea Shepherd hebben gezorgd voor een rampzalig verlopen maand januari voor de Japanse walvisvloot. Door ze snel te vinden en volhardend te achtervolgen hebben de schepen van Sea Shepherd de walvisjacht effectief kunnen belemmeren. Door strategisch positie te kiezen werd de sleephelling van de Nisshin Maru effectief geblokkeerd.

The 3 harpoon vessels approach the Sea Shepherd Fleet in formation for attack Photo: Eliza MuirheadEen formatie van drie harpoenschepen nadert de vloot van Sea Shepherd om een aanval uit te voeren. Foto: Eliza Muirhead

Harpoon vessel cuts across the bow of The Steve Irwin Photo: Eliza MuirheadEen harpoenschip snijdt de Steve Irwin de pas af. Foto: Eliza Muirhead
Harpoon vessels cuts in from of The Bob Barker, disrupting their course on the slipway of the Nisshin Maru Photo: Eliza MuirheadEen harpoenschip snijdt de Bob Barker de pas af, terwijl die de sleephellling van de Nisshin Maru blokkeert. Foto: Eliza Muirhead Harpoon vessel trails steel cables across the bow of The Steve Irwin Photo: Eliza MuirheadEen harpoenschip trekt stalen kabels voor de boeg van de Steve Irwin langs. Foto: Eliza Muirhead
 

 

relentless logo

Bezoek onze
Operation Relentless
site

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: