Sea Shepherd sluit walvisvloot in, stropen opgeschort

31 januari 2014

Sea Shepherd sluit walvisvloot in, stropen opgeschort

Nisshin-Maru-Running

Zwarte rook komt uit de schoorsteen van de Nisshin Maru
die op volle kracht wegvlucht van de Sea Shepherd vloot.
Foto: Tim Watters

De vloot van Sea Shepherd heeft wederom de Nisshin Maru, het fabrieksschip van de Japanse walvisvloot, gelokaliseerd. Hierdoor zijn de strooppraktijken in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan stilgelegd. Het schip is op 24 januari om 20:50 uur AEDT (10:50 uur Nederlandse tijd), op 70°27’ Z 150°03’ W door de Bob Barker gesignaleerd.

Nu de helicopter van de Steve Irwin de Nisshin Maru, samen met twee harpoenschepen (de Yushin Maru nr. 1 en de Yushin Maru nr.2), in het zicht heeft gekregen, weet Sea Shepherd wederom waar alle schepen van de Japanse walvisvloot zich bevinden, Met hun huidige koers en snelheid verwacht de Sea Shepherd vloot vandaag rond ongeveer 13:00 uur Australische tijd de Japanse stropersvloot uit het meest oostelijke deel van hun zelf aangewezen jachtgebieden te drijven.

De Nisshin Maru vaart op het moment in noord-oostelijke richting en koerst weg van het jachtgebied, met de Steve Irwin voor zich uit en de Bob Barker achter zich aan. Alle schepen varen parallel aan elkaar. Verder bevindt de Shonan Maru nr. 2 zich nabij de Bob Barker en de Yushin Maru nr. 3 bij de Steve Irwin.

Bob-Barker-Chasing-Nisshin-Maru

Het vlaggeschip van Sea Shepherd, de Steve Irwin, zit de Nisshin Maru op de hielen.
Foto: Tim Watters

Australisch milieuminister Greg Hunt bevestigde op 14 januari dat de Japanse walvisvloot twee dagen eerder meer dan 1.000 zeemijlen van het reddingsgebied van Australië verwijderd was, en zich van de Australische wateren weg bewoog. Met deze informatie kon Sea Shepherd de lokatie van de walvisvloot bepalen, en gebruikte de Sam Simon en de Bob Barker om de stropers op te jagen.

Slecht weer in het gebied heeft het de walvisjagers moeilijker, of zelfs onmogelijk gemaakt om verder te gaan met hun illegale acties, maar ook het benaderen van de walvisvloot werd hierdoor lastiger. Gisteren daarentegen verbeterden de weersomstandigheden en trok de mist op, dit gaf de Sea Shepherd vloot de kans om het gebied te verkennen en de walvisjagers met gemak te vinden.

De kapitein van de Bob Barker, Peter Hammarstedt, zei: "Na het vinden van door de Nisshin Maru afgedankte resten van geslachte walvissen in de wateren van het walvisreservaat, wisten we dat we in de buurt van de stropers kwamen. We hebben geen tijd verspild en volgden het bloederige spoor van resten van deze ooit prachtige wezens naar de Nisshin Maru, waar we hun illegale walvisjacht stil konden leggen."

Bob-Barker-drifts-past-whale-guts

Door de Japanse walvisvloot weggegooide ingewanden in het walvisreservaat.
Foto: Simon Ager

De Bob Barker heeft vastgelegd dat op 24 januari om 09:10 uur op 71°30’ Z 147°38’W resten van walvissen ronddreven in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. De walvisjacht is in deze wateren is al sinds het reservaat in 1994 werd opgericht verboden.

De directeur van Sea Shepherd Australië, Jeff Hansen, verwelkomde het nieuws: "Dit gigantische drijvende slachthuis, de Nisshin Maru, vertegenwoordigt alles wat er mis is in de wereld. Wanneer we de walvisjacht in de Zuidelijke Oceaan stopzetten, sturen we een golfbeweging de wereld over waarmee we alle andere dappere milieuactivisten die vechten voor het behoud van onze natuur aanmoedigen. De walvismarine is meedogenloos! (relentless)."

TW-Nisshin-Maru-Yushin-Maru-1-and-2

De Nisshin Maru en haar harpoenschepen, de Yushin Maru nr. 1
en de Yushin Maru nr. 2, vluchten voor de Sea Shepherd vloot.
Foto: Tim Watters

TW-Steve-Irwin-Chasing-Nisshin-Maru

De Bob Barker achtervolgt de Nisshin Maru langs het ijs.
Foto: Tim Watters

 

relentless logo

Bezoek onze
Operation Relentless
site

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: