Video over bescherming van haaien gepresenteerd aan Latijns-Amerikaanse milieu-aanklagers

28 januari 2014

Video over bescherming van haaien gepresenteerd aan Latijns-Amerikaanse milieu-aanklagers

Sea Shepherd Galapagos schept bewustzijn bij belangrijke beleidsmakers in milieurechtshandhaving

lawyers_23

Portugese versie van de video [i]Fiscales y protección de tiburones
(aanklagers en haaienbescherming) gepresenteerd op het
vijfde Latijns-Amerikaanse congres van milieu-aanklagers.
Foto met dank aan Jeff Litton[/i]

Op vrijdag 22 november 2013 heeft Sea Shepherd Galapagos een Spaans-Portugese versie van de video Fiscales y protección de tiburones (aanklagers en haaienbescherming) gepresenteerd op het vijfde Latijns-Amerikaanse congres van milieu-aanklagers in Bogotá, Colombia.

Het congres werd georganiseerd door het Latijns-Amerikaanse netwerk van milieu-aanklagers Red Latinoamericana de Ministerios Públicos Ambientales, dat ernaar streeft om de communicatie en het uitwisselen van ervaringen tussen openbare ambtenaren die het milieurecht handhaven, te vergemakkelijken. Het netwerk bestaat uit meer dan honderd aanklagers uit negentien Latijns-Amerikaanse landen.

Het Ministerio Público is het Latijns-Amerikaanse equivalent van het kantoor van de procureur-generaal (hoofdofficier van justitie) in de Verenigde Staten. Veel Latijns-Amerikaanse landen hebben recent gespecialiseerde milieu-units opgericht binnen hun Ministerio Público, om milieu-misdaden beter te kunnen bestrijden. De leden van het netwerk zijn onderdeel van dit soort units. Zij zijn openbare ambtenaren met handhavingsbevoegdheid, en zij vertegenwoordigen het publiek bij strafrechtelijke en civiele milieuzaken.

De leden van Red zijn belangrijke beleidsmakers bij de handhaving van het milieurecht, waaronder ook de oceanen vallen. Daarom is de presentatie van de video op hun congres een uiterst belangrijke kans om aandacht te trekken voor de bedreigingen voor haaien, zoals overbevissing en het ontvinnen van haaien, een daad die volgens de wetgeving in de meeste Latijns-Amerikaanse landen gezien wordt als milieucriminaliteit.

De video werd gepresenteerd aan een publiek van meer dan 130 aanklagers uit zeventien verschillende landen, die allemaal grenzen aan de Stille Oceaan, de Atlantische Oceaan of de Caribische Zee. De video heeft een regionaal bereik en presenteert haaien als het perfecte voorbeeld van de evolutie. De video legt hun vitale rol uit bij het in stand houden van een gezonde balans in de oceanen. Verder wordt het belang van het maken van beschermde leefgebieden voor haaien uitgelegd en worden de bedreigingen voor haaien in beeld gebracht, met name ontvinning. Het eindigt met het benadrukken van de rol die milieu-aanklagers hebben bij het handhaven van wetten en verdragen voor de bescherming van haaien.

lawyers_45

Hugo Echeverria (Sea Shepherd Galapagos), Jeff Litton (video producent-UGENA),
Silvia Cappelli (voorzitter van het netwerk van Latijns-Amerikaanse milieu-aanklagers)
en Rolando Del Pozo (lid van het netwerk)
Foto met dank aan Jeff Litton

De video is door het publiek met veel enthousiasme ontvangen. Onder hen waren aanklagers van de Colombiaanse milieu-eenheid die vorig jaar strafvervolging zocht in een geval van het ontvinnen van haaien en uiteindelijk, als eerste in het land en in de regio, een veroordeling heeft behaald. Een van de weinige gewonnen zaken wereldwijd. Deze mijlpaal heeft een juridisch precedent gesteld op het gebied van het beschermen van haaien.

Meer dan 900 kopieën van de video zijn op het congres verspreid om de aanklagers te helpen de boodschap uit te dragen dat het belangrijk is dat beschermingsregels voor haaien worden nageleefd.

lawyers_35

Leden van het Latijns-Amerikaanse netwerk van milieu-aanklagers
Foto met dank aan Jeff Litton

Met de video richt Sea Shepherd Galapagos zich op elk openbaar ministerie om bewustzijn te creëren over de belangrijke rol van wetgeving bij de bescherming van haaien.

Sea Shepherd Galapagos heeft de video voor het Latijns-Amerikaanse netwerk van milieu-aanklagers gemaakt in samenwerking met UGENA. We zijn zeer dankbaar aan iedereen die heeft geholpen om het resultaat van deze twee-jaar durende inspanning te bereiken, waaronder UGENA's videoproducent Jeff Litton; Silvia Cappelli, voorzitter van het aanklagersnetwerk; Hugo Echeverria, Gunther Reck, Vania Tuglio, Randall Arauz, Michael Goldschlager en Luciano Furtado-Loubet. Speciale dank gaat uit naar Alex Cornelissen, directeur van Sea Shepherd Galapagos.

Sea Shepherd wil binnenkort een Engelstalige versie van de video produceren om een nog breder publiek te kunnen bereiken.

Fiscales y Protección de Tiburones (Spaans / Español)

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: