Update Operatie Relentless

28 januari 2014

 Update Operatie Relentless

 

BB_crew

De Bob Barker beukt door de Zuidelijke Oceaan
Foto: Marianna Baldo

Sea Shepherd heeft op de morgen van 8 januari bevestigd dat zij het fabrieksschip van de Japanse walvisvloot, de Nisshin Maru, uit het oog was verloren. Op dat moment bevond het fabrieksschip zich buiten het zelf-aangewezen jachtgebied.

Sea Shepherd schat in dat het de stropers vanaf dat moment, vanaf die plaats, ongeveer twee dagen zou kosten om naar de ijsrand terug te keren en de jacht te vervolgen.

Australisch milieuminister Greg Hunt bevestigde op 14 januari dat de Japanse walvisvloot twee dagen eerder meer dan 1.000 zeemijlen van het reddingsgebied van Australië verwijderd was, en zich van de Australische wateren weg bewoog. Dit plaatst de walvisjagers in het gebied aan de oostgrens van de door henzelf aangewezen jachtgebieden, vlakbij de Ross Dependency.

Sea Shepherd kan gebaseerd op deze informatie bevestigen dat de walvisjagers in de tussenliggende periode niet naar hun jachtgebied zijn teruggekeerd, maar verder naar het oosten zijn gevaren om niet door de surveillancevluchten van de Australische overheid te worden gespot.

Foggy_sam

De Sam Simon in de mist van de Zuidelijke Oceaan
Foto: Eliza Muirhead

Gelukkig voor de walvissen is er op het moment een groot lagedrukgebied boven de Ross Dependency. Er zijn veel golven, de luchten zijn grijs en bewolkt, mist heeft het zicht teruggebracht tot onder de honderd meter, en de weersomstandigheden zijn over het algemeen slecht. Deze omstandigheden maken het voor de walvisjagers moeilijk danwel onmogelijk om het jagen voort te zetten.

Met deze factoren in het achterhoofd is het waarschijnlijk dat de Japanse walvisvangst al vanaf de tussenkomst van Sea Shepherd op 5 januari is stilgelegd.
De Sea Shepherd vloot blijft de wacht houden in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan.

 

relentless logo

Bezoek onze
Operation Relentless
site

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: