Japans harpoenschip nadert Australisch walvisreservaat

10 januari 2014

Japans harpoenschip nadert Australisch walvisreservaat

 

Yushin Maru 3

Archieffoto De Yushin Maru nr. 3 tijdens Operatie Divine Wind in januari 2012
Foto: Carolina Castro

Donderdag 9 januari 2014 - Melbourne, Australië - De Yushin Maru nr. 3, een van de drie harpoenschepen van de Japanse walvisvloot, nadert op het moment de grens van de Australische exclusieve economische zone (EEZ) rond Macquarie eiland, en het Australische walvisreservaat. Het schip achtervolgt het Sea Shepherd schip Bob Barker.

Als het harpoenschip het Australische walvisreservaat binnen gaat, lopen de Japanners het risico op een minachtingsprocedure als gevolg van de continue overtreding door de Japanse walvisvloot van het dwangbevel dat in 2008 door de Australische federale rechtbank is opgelegd, in een zaak gestart door Humane Society International.

De federale rechtbank heeft besloten dat de Japanse walvisvangst in overtreding is van de Australische federale wet, en dat deze "Antarctische dwergvinvissen (balaenoptera bonaerensis) en vinvissen (balaenoptera physalus) heeft gedood, verwond, ontnomen en verstoord, alsmede bultruggen (megaptera novaeangliae) in het Australische walvisreservaat heeft verwond, ontnomen en verstoord, wat in overtreding is van secties 229, 229A, 229B en 229C van de Environment Protection and Biodiversity Conservation Act 1999 (Cth)."

Sea Shepherd Australië heeft de Australische minister van milieu, Greg Hunt, op de hoogte gesteld van het naderende harpoenschip, en roept de Australische regering op om op te treden. Directeur van Sea Shepherd Australië, Jeff Hansen, stelde: "Sea Shepherd vraagt aan Greg Hunt en de Abbott-regering om het lef te hebben om op te staan tegen deze walvisstropers en om aan Tokio duidelijk te maken dat zij niet welkom zijn in het Australische walvisreservaat."
Tot nu toe heeft Hunt nog geen antwoord gegeven op het verzoek van Sea Shepherd.

In januari 2013 voer de Shonan Maru nr. 2, het beveiligingsschip van de Japanse walvisvloot, de Australische EEZ binnen, in overtreding is van de Australische federale wet. De toenmalige milieuminister, Tony Burke, sommeerde de Japanse overheid toen om hun schip uit Australische wateren te verwijderen.

Bob Barker

Sea Shepherd’s langeafstandsschip, de Bob Barker
Foto: Tim Watters

Kapitein van de Bob Barker, Peter Hammarstedt, heeft verklaard: "Nog maar een paar dagen geleden hebben we onontkenbaar het bewijs geleverd dat de Japanse walvisvloot bezig is met het illegaal slachten van walvissen in een internationaal walvisreservaat. Deze hardvochtige moordenaars, die op film zijn vastgelegd met de resten van een geslachte walvis op hun met bloed besmeurde dek, naderen nu het Australische walvisreservaat. Hun aanwezigheid hier is illegaal, hun acties zijn immoreel, en zij moeten onmiddellijk weggestuurd worden."

Eind vorig jaar is Hunt teruggekomen op zijn verkiezingsbelofte om een Australisch douaneschip naar de Zuidelijke Oceaan te sturen om de illegale walvisvangst in de gaten te houden. In plaats daarvan heeft de Australische regering beloofd een A319 vliegtuig te sturen, bemand door Australisch douanepersoneel, om de stroperij van de Japanse walvisvloot in de gaten te houden.
Afgelopen maandag hebben de Steve Irwin en de Sam Simon de Nisshin Maru naar het noorden gejaagd, weg van het zelfbenoemde jachtgebied van Japan in de Zuidelijke Oceaan. De vloot van Sea Shepherd blijft waakzaam, en patrouilleert momenteel de Zuidelijke Oceaan op zoek naar de walvisstropers.

relentless logo

Bezoek onze
Operation Relentless
site

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: