Japanse walvisvloot vertrokken naar Antarctisch walvisreservaat

26 december 2013

Japanse walvisvloot vertrokken naar Antarctisch walvisreservaat

JAPAN JAAGT OP AUSTRALISCHE DWERGVINVISSEN ZOALS 'SPOT'

fleet

De vloot van Operatie Relentless
foto: Sea Shepherd Australië/Tim Watters

De Japanse walvisvloot heeft Japan verlaten en is op weg weg naar het Antarctische walvisreservaat. Het fabrieksschip, de Nisshin Maru, heeft vandaag de haven van Innoshima verlaten en de Sun Laurel, die de Japanse walvisvaarders van brandstof voorziet, vertrok een paar dagen eerder. De harpoenschepen hebben hun AIS (Automatisch Identificatie Systeem) uitgezet, wat erop wijst dat zij ook onderweg zijn.
Japan wacht dus niet op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof.

Hun doel is om op brute wijze 1035 walvissen te doden: 935 beschermde dwergvinvissen, 50 vinvissen en 50 bultruggen, beide bedreigde diersoorten.
Hiermee overtreden ze de Australische federale wet die het doden van walvissen in het Australisch walvisreservaat verbiedt.
De missie van Sea Shepherd is om de Japanse stropers te onderscheppen voordat er ook maar een walvis is gedood, en om de integriteit van het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan te herstellen.

Voor het eerst volgden Australische wetenschappers onlangs een dwergvinvis vanuit het Groot Barrièrerif tot ver in het subantarctisch gebied. Met een programma om dwergvinvissen te volgen onderzochten zij de gevolgen van het groeiende walvistoerisme bij het rif. De wetenschappers konden een dwergvinvis, die de bijnaam 'Spot' kreeg, volgen tot ver in de Zuidelijke Oceaan, tot zijn zender uitgewerkt was.

‘Het is duidelijk dat walvissen zoals Spot, voor wie Australië de thuishaven is en die door Australiërs en toeristen van over de hele wereld bij het Groot Barrièrerif bekeken kunnen worden, het gevaar lopen gedood te worden door Japanse harpoenen. De dappere bemanning van Sea Shepherd is de enige hoop voor walvissen als Spot.’ - Jeff Hansen, directeur Sea Shepherd Australië.

'De Japanse walvisvaarders komen waarschijnlijk nog voor nieuwjaar aan in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. Ik hoop Oudejaarsavond te kunnen vieren achter het fabrieksschip, nadat we hun illegale walvisjacht stilgelegd hebben.’ - Peter Hammarstedt, kapitein van de Bob Barker.

'7 december is het drijvende slachthuis – de Nisshin Maru- vanuit haar thuishaven vertrokken richting Australische wateren en het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, om daar hun bloederige werk uit te voeren. Zowel het fabrieksschip als de harpoenschepen zullen weer het bedrieglijke ‘RESEARCH’ op hun zijkanten geschilderd hebben. Wij zullen de illegale walvisjagers tegemoet komen en op de zijkant van de Sam Simon staat onze echte missie: ‘ANTI-POACHING’. We mogen en zullen niet falen in onze missie om deze gruwelijkheden te voorkomen: Australië, de hele wereld, en vooral de walvissen rekenen op ons.’ - Adam Meyerson, kapitein van de Sam Simon.

Nisshin_Maru

De Nisshin Maru, ’s werelds enige fabrieksschip dat walvissen verwerkt.
Foto: Sea Shepherd Australië/Tim Watters

‘Voor de zoveelste keer tonen de Japanse walvisvaarders hun minachting voor de internationale gemeenschap. Ondanks dat we in afwachting zijn van een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wil het Instituut voor Onderzoek naar Walvisachtigen (ICR) toch een poging doen meer dan duizend walvissen te doden. Voor het tiende jaar zal Sea Shepherd de enige zijn die de walvissen beschermt.’ - Alex Cornelissen, Global Executive Officer, Sea Shepherd.

‘Het vertrek van de Japanse walvisvaarders richting de Zuidelijke Oceaan gaat weer recht in tegen de internationale oppositie, loopt vooruit op de aanstaande uitspraak van het Internationaal Gerechtshof en negeert het gerechtelijk bevel van het Australische federale hof. Het enige wat tussen de illegale jagers en de walvissen in staat is de aanwezigheid van de drie Sea Shepherdschepen. Met de wet, de moraal en de publieke opinie aan onze kant vertrekken we binnenkort vanuit Australië om de walvisvaarders tegen te komen bij het ijs van Antarctica.We zullen niet terugkeren voor we de Nisshin Maru uit het walvisreservaat verjaagd hebben.’ – Siddarth Chakravarty, kapitein van de Steve Irwin.

Sea Shepherd Australië heeft de Australische minister voor Milieu, Greg Hunt, gemeld dat de walvisvaarders onderweg zijn.
Onze bemanning bestaat uit 23 nationaliteiten vanuit elk werelddeel, waaronder mensen uit: het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Bermuda, Nederland, Frankrijk, Spanje, Italië, Zweden, Finland, Duitsland, Hongarije, Tsjechië, de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Ecudaor, Chili, India, Ghana, Singapore, Japan, Australië en Nieuw Zeeland.

Elk jaar wordt Japan gewelddadiger, niet alleen tegen de walvissen maar ook tegen de internationale bemanning van Sea Shepherd. Omdat de Australische regering niet ingrijpt heeft ze Japan als het ware groen licht gegeven om te doen wat ze wil, zelfs als daarbij levens in gevaar worden gebracht.
Meer dan 100 bemanningsleden (onder wie 37 Australiërs), met 23 nationaliteiten, rekenen erop dat de regering van Abbott zich nu aan haar verkiezingsbelofte houdt om een douaneschip naar de Zuidelijke Oceaan te sturen.
Het is tijd dat de Australische regering een schip stuurt!

Minke_Whale

Een dwergvinvis als Spot, bedreigd door Japan.
Foto: Sea Shepherd Australië/Tim Watters

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: