Manotas, de eerste speurhond van Sea Shepherd Galapagos, gaat met pensioen

18 december 2013

Manotas, de eerste speurhond van Sea Shepherd Galapagos, gaat met pensioen.

 Officier Manotas poseert

Officier Manotas poseert met Sea Shepherd scheepsingenieur Erwin Vermeulen,
die afreisde naar Quito om de pensioenceremonie van Manotas bij te wonen.
Manotas was een lid van de Milieubeschermingseenheid van het nationale politiekorps.

Foto: Sea Shepherd

Midden oktober vond ik mezelf hijgend de steile, met kinderkopjes geplaveide straten van koloniaal Quito doorkruisen. De tien uur durende vlucht en de hoge ligging van Ecuadors hoofdstad, op ruim 2800 meter boven zeeniveau, waren niet het enige dat mijn adem had gestolen. Het mooie en oude Quito heeft een van de grootste, meest authentieke en best gepreserveerde historische binnensteden op het Amerikaanse continent en is in 1978 als eerste stad uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Maar ik was er niet als toerist, ik was afgereisd naar Quito om Manotas op te halen. De naam, zo werd me verteld, betekent 'grote handen', maar deze vertaling vindt je niet in een woordenboek.

Eigenlijk is de naam 'Grote Poten' toepasselijker, aangezien Manotas een zevenjarige blonde Labrador is. Hij is geboren in Colombia op 25 juni 2006. Manotas is een van de zes politiehonden die Sea Shepherd in 2008 heeft verworven. WildAid selecteerde samen met Conservation International nog vier andere honden. Na een uitgebreide training op het vasteland door de Ecuadoraanse elite politie-eenheid "Grupo de Intervención y Rescate (GIR)" , werden Manotas en de andere honden in januari 2009 overgebracht naar de Galápagoseilanden, waar zij, na aanvullende training door de milieupolitie "Unidad de Protección del Medio Ambiente (UPMA)" onderdeel werden van de hondeneenheid die tegen het smokkelen van haaienvinnen, zeekomkommers en andere wilde dieren in de Galapagos vecht.

De Galápagoseilanden, officieel Archipiélago de Colón genaamd, zijn een groep van vulkanische eilanden rond de evenaar ongeveer 900km ten westen van het continentale Ecuador. De unieke inheemse fauna was de grondslag voor Charles Darwin's ideeën over evolutie, natuurlijke selectie en adaptatie. De eilanden zijn omschreven als het meest waardevolle ecosysteem op aarde.

Sea Shepherd is al sinds 2000 aanwezig op de eilanden.

De Galapagos is onze streep in het zand. Als de mensheid dit unieke en diverse ecosysteem niet kan beschermen, dan kunnen we geen enkel ecosysteem beschermen. De Galapagos zijn een uitdaging voor ons, en het strijdveld voor de inspanningen om de menselijke hebzucht en vernielzucht te stoppen. Deze betoverende eilanden zijn een UNESCO Werelderfgoed en dat betekent dat wij allen de verplichting hebben om ze te beschermen tegen elke vorm van illegale exploitatie. Door de jaren heen heeft Sea Shepherd o.a. radio-apparatuur en een Automatisch Identificatie systeem (AIS) geschonken, en voorlichting over haaien gegeven aan schoolkinderen.

En natuurlijk hebben we de hondeneenheid gestart.

Deze honden en hun begeleiders vormen de eerste Zuid-Amerikaanse politie-hondeneenheid ooit die zich richt op het opsporen van dierlijke smokkelwaar. Het succes van dit project is erg belangrijk omdat andere Zuid-Amerikaanse landen hiervan kunnen leren en een soortgelijk systeem kunnen implementeren. Dit is belangrijk voor een effectievere bescherming van wilde dieren in dit deel van de wereld, dat zo rijk is aan biodiversiteit. De nationale politie van Colombia bijvoorbeeld, heeft afgelopen september een hondeneenheid met vier honden geïntroduceerd om te vechten tegen de illegale handel in dieren, planten en hout .

Pensioensplechtigheid

Pensioensplechtigheid voor officier Manotas samen met de Milieubeschermingeenheid
van de nationale politie van de Galapagos.
Officier Manotas is een van de enige speurhonden ter wereld die vinnen kan opsporen.
Hij is daarmee onderdeel van een programma dat door Sea Shepherd geïntroduceerd is in de Galapagos
om bescherming te bieden tegen het stropen van inheemse wilde fauna, zoals bedreigde haaien.

Foto: Sea Shepherd

Eenmaal in de Galapagos werden de honden verdeeld over de belangrijkste bewoonde eilanden, Santa Cruz, San Cristobal en Isabela, vanwaar zij alle bewegingen van mensen en vracht tussen, van en naar deze eilanden controleerden. Op deze eilanden werden bestaande kennels gebruikt die eigendom waren van het Nationale Park, of daar waar nog geen faciliteiten aanwezig waren, werden die door Sea Shepherd gebouwd. In vergelijking met bestaande kennels zijn deze een stuk ruimer, dit met het oog op het welzijn van de honden. Ook deze zijn gebouwd op land dat eigendom is van de lokale autoriteiten, om zo eventuele wraakacties van stropers en smokkelaars te voorkomen.

Manotas werkte op de luchthaven van Baltra, het belangrijkste aankomstpunt van de eilanden, om bagage en vracht te controleren, en ook in Puerto Ayora, de voornaamste haven van Santa Cruz, waar de toeristenboten passagiers aan boord nemen, vrachtschepen ontladen en visvaartuigen hun vangst aan land brengen. Het is inmiddels een vanzelfsprekend beeld om de honden en begeleiders alle goederen en bagage te zien controleren op alle vliegvelden en havens in de Galapagos. En hoewel we het meest geïnteresseerd zijn in het opsporen van haaienvinnen, kunnen deze honden een heel scala aan dierlijke geuren herkennen. Dat maakt het smokkelen van dieren voorbij deze controlepunten erg moeilijk. De eenheid wordt ook gebruikt om afgelegen gebieden te controleren, en bij het doorzoeken van gebouwen waarvan het vermoeden bestaat dat er zich illegale smokkelwaar bevindt.

Burgemeester Jesus Franco

Burgemeester Jesus Franco, Cove Guardian Erwin Vermeulen en kapitein Geovanna Pérez Valencia
bij de pensioensplechtigheid voor officier Manotas met de Milieubeschermingseenheid
van de nationale politie.

Foto: Sea Shepherd

We hebben niet alleen talrijke gevallen meegemaakt waarin smokkelaars van wilde dieren werden aangehouden en waar smokkelwaar werd geconfisceerd, de eenheid heeft ook een preventieve functie. Geen zinnig mens zal proberen om smokkelwaar langs deze dieren te krijgen, omdat dit zeker wordt ontdekt.

Drie organisaties hebben hun naam onder de eerste overeenkomst gezet in 2008, maar sinds 2010 is Sea Shepherd Galapagos de enige die de honden voedsel en veterinaire zorg verschaft. Sea Shepherd dekt de kosten voor voedsel, trainingsmaterialen en medische zorg voor de honden en blijft dat doen.

Sea Shepherd heeft voor dit project een samenwerkingsovereenkomst tussen Sea Shepherd, de Ecuadoraanse nationale politie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De overeenkomst bevat een zeer belangrijke welzijnsclausule waarin staat dat de honden na vijf jaar dienst in een huis worden geplaatst als gezelschapsdier om van hun pensioen te genieten. Deze tijd is bijna gekomen.

In April 2012 hebben Manotas en twee andere honden, Kiper en Willy, een parasitaire ziekte opgelopen, waarschijnlijk ehrlichiosis, een besmettelijke ziekte die overgedragen wordt door een beet van een teek. Manotas was de enige die dit overleefde. Na zijn herstel werd hij uit actieve dienst gehaald en heeft Sea Shepherd Galapagos het verzoek ingediend om hem officieel met pensioen te laten gaan. Vanwege het harde werk en het doorzettingsvermogen van de mensen bij Sea Shepherd Galapagos werd Manotas officieel teruggegeven aan Sea Shepherd en op 17 oktober 2013 werd hij met een officiële plechtigheid geëerd. Tijdens de ceremonie benadrukten de officiële vertegenwoordigers hun dankbaarheid jegens Sea Shepherd en het belang van het hondenproject in de Galapagos. In een van de toedrachten gaf een politiecommandant een opsomming van de prestaties van Manotas tijdens zijn dienstjaren: meer dan 800 zeekomkommers, 1000 haaienvinnen en 20 leguanen werden onderschept tijdens diverse acties.

De volgende dag reisde ik met Manotas en Sea Shepherd Quito-vrijwilliger Carlos Ortega, die mij hielp tijdens mijn verblijf, naar de gloednieuwe luchthaven van Quito om alle papieren te regelen voor het vertrek van Manotas. De voorbereidingen verliepen zonder moeilijkheden en tegen middernacht gingen we aan boord voor onze vlucht naar Atlanta. Daar kon ik hem even ophalen en uitlaten voordat we begonnen aan onze laatste vlucht naar Seattle. In Seattle werden we opgehaald door Yvonne Devereaux van Lady’s Hope Dog Rescue, die Sea Shepherd assisteert bij het vinden van een thuis voor de honden uit de Galapagos die met pensioen gaan. Yvonne reed ons naar de veerdienstterminal in Anacortes, waar Manotas en ik aan boord gingen voor de laatste etappe van onze reis naar zijn nieuwe thuis in Friday Harbor, bij Susan Hartland, administratief directeur van Sea Shepherd USA, zijn nieuwe, blinde en dove zusje Sally en twee katachtige vrienden.

De Galapagos hondeneenheid is enig in haar soort in het land, en wereldwijd zijn er slechts een paar andere eenheden van dit soort.

Zelfs in dit afgelegen deel van de wereld legt de aantasting door mensen een zware last op ons broze ecosysteem. Voor Sea Shepherd betekenen de Galápagoseilanden een doorlopende campagne, mogelijk zelfs een van de belangrijkste in onze geschiedenis en in die van de mensheid. Immers, als we zoiets belangrijks en unieks als de Galápagoseilanden niet kunnen beschermen, zijn we verdoemd als soort.

Lees hier meer : http://www.seashepherd.org/galapagos

 

Gepensioneerd officier Manotas_1

Gepensioneerd officier Manotas_2

Gepensioneerd officier Manotas geniet van een wandeling op het strand bij zijn
nieuwe thuis in Friday Harbor, Washington in de Verenigde Staten.

Foto: Sea Shepherd

 

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: