Adviesraad Sea Shepherd vraagt IOC dringend om Olympisch bod Tokio niet te steunen

9 december 2013

Adviesraad Sea Shepherd vraagt IOC dringend om Olympisch bod Tokio niet te steunen

Voormalig Australisch minister van Milieu en lid van de adviesraad van Sea Shepherd, de eerwaarde Ian Campbell, zoekt internationale steun bij de adviesraad van Sea Shepherd voor de dolfijnen van Japan

 Ian Campbell

Voormalig Australisch minister van Milieu, Ian Campbell

Sam Simon, John Butler, Richard Dean Anderson, Ian Campbell, Bob Brown en andere leden van de adviesraad van Sea Shepherd roepen gedelegeerden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op om Tokio niet te steunen als gast stad voor de zomerspelen van 2020, tenzij Japan zich aan de eigen belofte houdt om hogere milieunormen te handhaven.

De onderstaande brieven zijn verstuurd aan Jacques Rogge, voorzitter van het IOC en John Coates, de voorzitter van het Australisch Olympisch Comité. De brieven roepen Japan op onmiddellijk een eind te maken aan haar beleid om systematisch walvissen en dolfijnen af te slachten.

We vragen Japan te erkennen dat gastland zijn voor de Olympische Spelen vraagt om een sterke focus op milieu en duurzaamheid. Dat is onverenigbaar met het zijn van de thuishaven van een vloot die verantwoordelijk is voor meer walvisbloed in de oceanen dan welk ander land dan ook.

De adviesraad van Sea Shepherd roept het IOC op om te erkennen dat het filmmateriaal van de massaslachting van dolfijnen in Taiji (gelegen ten zuiden van Tokio) dat de wereld overgaat, zowel de goede naam van de Olympische Spelen als van het IOC zal beschadigen.

We vragen het IOC om na te gaan of vlees van, door Japanse schepen in het walvisreservaat in de Zuidelijke IJszee afgeslachte, walvissen in Tokio en in het Olympisch dorp verkrijgbaar zal zijn.

We roepen het IOC op om na te gaan of vlees verkregen uit de slachting van dolfijnen, die in de rug worden gestoken met speervormige wapens in de baai van Taiji, voor consumptie beschikbaar zal zijn voor atleten, hoogwaardigheidsbekleders en toeschouwers.

We roepen het IOC op om haar verplichtingen ten opzichte van het milieu serieus te nemen.

De systematische vernietiging van dolfijnen en walvissen is een serieus probleem.

De wateren van een Olympisch gastland moeten blauw zijn, niet bloedrood.

Brief aan Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité

Brief aan John Coates, voorzitter van het Australisch Olympisch Comité

Er is ook een online petitie die hier getekend kan worden : http://www.causes.com/olympicdolphins.

Japan wordt op dit moment aangeklaagd bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag vanwege haar walvisjacht in het walvisreservaat in de Zuidelijke IJszee. De wereldwijde verontwaardiging rondom de Japanse dolfijnenslachters en hun levering van levende dolfijnen aan de wrede dolfijnenshows wereldwijd is groeiende. En dan is er ook nog de nucleaire ramp van Fukushima van twee jaar geleden en het feit dat er nog steeds honderden tonnen aan radioactief water weglekt in de oceanen, waardoor de hele mensheid gevaar loopt.

Sea Shepherd vraagt het IOC slechts haar eigen milieuopdracht te volgen.

De internationale adviseurs van Sea Shepherd willen graag het volgende toevoegen aan de verklaring van de heer Ian Campbell.

‘Als een land zich niet houdt aan internationale wetgeving omtrent de jacht en het doden van beschermde diersoorten en deze wetten zelfs schaamteloos breekt, dan vind ik niet dat zo'n land uitgenodigd zou moeten worden om gastheer te zijn van internationaal gevierde evenementen zoals de Olympische Spelen. Dat lijkt mij vrij simpel’, aldus de Australisch muzikant John Butler.

‘Er werd opgeroepen tot een boycot van de Canadese spelen vanwege de zeehondenjacht. Er was een boycot van Noorwegen vanwege de walvisjacht. Dit is geen racisme. Niemand maakt zich druk over de etniciteit van de mensen die walvissen doden. We zijn tegen de harpoen en we zijn altijd blind geweest voor de kleur van de hand die hem werpt’, zegt kapitein Paul Watson, oprichter van Sea Shepherd Conservation Society.

‘Ik ben Linda Fisher, lid van de Ojibway natie in de Verenigde Staten en lid van de adviesraad van Sea Shepherd. Ik steun het pleidooi van de eerwaarde Ian Campbell om het bod van Tokio voor de Olympische Spelen van 2020 niet te steunen, tenzij het land stopt met de wrede en onnodige slachting van walvissen en dolfijnen’, aldus Linda Fisher, Ojibway natie.

‘De vasthoudendheid van Japan om door te gaan met de barbaarse slachting van walvissen en dolfijnen, ondanks internationale veroordelingen, laat zien dat Japan nog niet het beschavingsniveau heeft bereikt dat nodig is om Olympische idealen te vertegenwoordigen als gastland voor de Olympische Spelen’, zegt Scott West, Sea Shepherd VS, voormalig leidinggevend speciaal agent voor de Amerikaanse milieudienst.

olympic image

Dokter David Page verklaart: ‘De bevestiging door het IOC voor de Olympische Spelen is een motie van vertrouwen in het gastland om toekomstige generaties met vertrouwen de toekomst in te leiden. Japan dreigt een toekomst in te luiden zonder walvissen en dolfijnen en vergiftigt haar toekomstige generaties met giftige producten van bedreigde diersoorten, terwijl zij beweert bezig te zijn met wetenschappelijk onderzoek dat door de wereld wordt afgekeurd.’

‘Japan zou zich moeten schamen voor haar brute en weerzinwekkende slachting van onschuldige slachtoffers in Taiji. Het pleit niet voor een samenleving als die samenleving niet begrijpt dat zeezoogdieren levend in onze oceanen veel meer waard zijn dan als slachtoffer van brute moord ter wille van voedsel voor huisdieren. Ik vind het schandalig dat het Olympisch Comité er zelfs maar over nadenkt om 'spelletjes' te spelen in een land waar zulke barbaarse en walgelijke daden plaatsvinden. In de beschaafde wereld mengen spelletjes en wreedheden niet’, aldus Paul Brown.

‘Laten wij het Olympische bod van Japan harpoeneren met dezelfde schaamteloze efficiëntie als waarmee Japan walvissen harpoeneert’, zegt Dr. Joe MacInnis.

‘Als mensen konden kijken met kennis en vriendelijkheid dan zouden zij de geheimen van Japan doorzien. Walvissen en dolfijnen lijden. Wij wenden ons af van wat er werkelijk gebeurt en denken dat het oké is dat anderen het gevecht aangaan voor ALLE dieren. De lijdende dieren hebben ons hongerige spelletje om geld en entertainment niet nodig. Wij sluiten onze ogen voor wat er echt gebeurt, omdat dat makkelijker is dan de lelijke waarheid onder ogen te zien’, zegt Isabel Dow, 11 jaar, kinderadviesraad.

 

 

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: