Goed nieuws voor onze klanten: Uruguay heeft een walvisreservaat!

12 november 2013

Goed nieuws voor onze klanten: Uruguay heeft een walvisreservaat!

Op donderdag 3 september 2013 heeft het parlement van Uruguay unaniem voor de stichting van een reservaat voor migrerende walvissen en andere walvisachtigen gestemd.

De stichting van dit walvisreservaat

De stichting van dit walvisreservaat is een groot succes voor onze burgers, een groot succes voor de wereld, maar vooral een groot succes voor walvissen en dolfijnen.
Foto met dank aan Martin Acosta Rodriguez

Het walvisreservaat werd al in 2002 voorgesteld door een kleine non-profit organisatie, de Organization for the Conservation of Cetaceans (OCC). Deze campagne werd gedurende meerdere jaren gevoerd als een community-based participatieproject van voornamelijk schoolkinderen en de nationale en lokale overheden.

Jaren later, in 2010, werd deze campagne, dankzij de meer geschikte politieke, milieu- en sociale omstandigheden, hervat met steun van nationale en internationale organisaties. In 2012 werd het wetsvoorstel weer tevoorschijn gehaald en ingebracht bij de milieucommissie van het parlement door een groep studenten, die de belangrijkste initiatiefnemers waren. Kinderen presenteerden het voorstel met documenten in hun eigen handschrift en bezetten symbolisch de zetels van de vertegenwoordigers. Uiteindelijk stemde het Uruguayaanse parlement unaniem (62-0) voor de stichting van het walvisreservaat. Dit wetsvoorstel verklaart de gehele exclusieve economische zone van Uruguay als een reservaat voor walvissen en dolfijnen, waar deze dieren zullen worden beschermd.

‘Dit is een historisch moment voor Uruguay en voor de hele wereld’, zei Rodrigo García Píngaro, oprichter en uitvoerend directeur van OCC nadat de historische stemming was geweest. ‘Het laat zien dat de Latijns-Amerikaanse landen steeds meer verenigd zijn in de bescherming van walvissen en andere zeedieren in hun kustwateren.’ Voor de stemming benadrukte congreslid Gerardo Amarilla, voormalig voorzitter van de Nationale Commissie van Milieu, dat vanaf die dag alle grote ontwikkelingsprojecten langs de kust van Uruguay aan strengere milieuvoorschriften en handhaving moeten voldoen voordat ze officieel worden goedgekeurd. ‘Ons doel is om een natuurlijk Uruguay te creëren’, merkte hij op.

De stichting van dit walvisreservaat is een groot succes voor onze burgers, een groot succes voor de wereld, maar vooral een groot succes voor walvissen en dolfijnen. Er is nog veel werk te doen om hen te beschermen en het is nu meer dan ooit nodig.

Door: Carolina Andrade Projectcoördinator OCC Vrijwilliger bij Sea Shepherd Uruguay

Meer foto’s zijn te vinden op de volgende sites:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151248977087812.514367.212063692811&type=3

 

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: