Bloedbad bij de Faeröer Eilanden

12 november 2013

Bloedbad bij de Faeröer Eilanden

Vlak na een weekend, waarin 120 grienden voor de kust van de Faeröer Eilanden werden afgeslacht, bereidt Sea Shepherd Operatie GrindStop 2014 voor.

876 grienden en 430 witflankdolfijnen

876 grienden en 430 witflankdolfijnen werden tussen 21 juli en 22 september de stranden van de Faeröer Eilanden opgedreven om daar te worden afgeslacht
foto: www.facebook.com

Grootste campagne uit geschiedenis Sea Shepherd

Terwijl het wrede doden van intelligente, zelfbewuste kleine walvisachtigen en dolfijnen op de Faeröer Eilanden doorgaat, bereidt Sea Shepherd zich voor op de lancering van Operatie GrindStop 2014. Dit wordt de meest wijd verbreide, vastberaden en langst durende Faeröer-campagne uit de geschiedenis van Sea Shepherd. Robert Read van Sea Shepherd Groot-Brittannië bedacht en coördineert deze campagne.

De aankondiging van de nieuwe campagne volgt op het succes van eerdere campagnes van Sea Shepherd op de Faeröer Eilanden en wordt gemotiveerd door de voortdurende wreedheden van de eilandbewoners tegen walvisachtigen. Dit jaar alleen al zijn in een periode van slechts 63 dagen de levens van 1.306 walvisachtigen beëindigd. Kort geleden werd een kudde van 430 witflankdolfijnen genadeloos afgeslacht en afgelopen zondag nog vond opnieuw een gruwelijk bloedbad plaats in de Baai van Hvalvik. Hierbij werden nog eens 120 grienden met messen gedood.

Hoe verloopt een Grind?

De zogenaamde Grind (griendenjacht) is volgens de lokale bevolking een ‘leuke traditie’ uit de tijd van de Vikingen en bestaat zeker al sinds 1584 (het jaar waarin deze jachtpartijen voor het eerst werden vastgelegd). Tegenwoordig is deze middeleeuwse, barbaarse jacht nog net zo wreed als toen. Een Grind start wanneer vissersboten of veerboten buiten de kust een kudde grienden of dolfijnen spotten. Net als bij de slachtingen in Taiji, Japan, wordt de kudde vervolgens met kleine vissersbootjes, particuliere motorboten en zelfs met ‘niet-traditionele’ jetski’s een baai ingedreven. In tegenstelling tot Taiji, waar maar één ‘Cove’ is, zijn er op Faeröer Eilanden wel 23 ‘Coves’ waar de walvissenmoord kan vindenplaats, verspreid over de vele eilandjes in de archipel. Dit maakt het heel moeilijk te voorspellen waar de moordpartijen zullen vindenplaats en om op tijd ter plaatse te zijn om op te treden en de slachting te voorkomen.

Zodra de kudde in de aangewezen baai is gedreven, wordt elk individu van de kudde het strand op gejaagd of op een zandbank getrokken waarbij een botte haak (een zogenaamde soknargul) wordt gebruikt die in het blaasgat van de dieren wordt geslagen. De mannen hakken vervolgens met messen in op de lichamen van de walvissen tot hun ruggenmerg is doorgesneden. Dit lukt zelden bij de eerste poging en vaak duurt het meerdere minuten voordat een walvis of dolfijn sterft. Het opjagen en laten stranden van de dieren is een zeer angstaanjagende en stressvolle gebeurtenis voor deze dieren (in het Verenigd Koninkrijk en diverse andere Europese landen is het opjagen van walvissen of dolfijnen een misdaad op zich). En het doden is precies waar het op lijkt: een waanzinnig slachting van onschuldige wezens. De inwoners van de Faeröer Eilanden die aan de slachting meedoen, sparen geen enkel leven: moeders, baby’s, zwangere vrouwtjes – de hele kudde walvisachtigen wordt vermoord. Het water in de baai blijft nog uren rood gekleurd van het bloed.

Vlees niet geschikt voor consumptie

De 23 baaien die zijn toegewezen voor de Grind zijn verdeeld over zes districten. Volgens de regering moet het vlees en de blubber van de walvissen worden verdeeld over de plaatselijke bevolking van een district. Sea Shepherd heeft al eerder aangetoond dat een deel van het walvisvlees in restaurants terecht komt waar het wordt geserveerd aan toeristen. Ambtenaren waarschuwen tegenwoordig dat bepaalde personen, zoals kinderen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd, beter geen walvisvlees kunnen eten. Het vlees zit vol kwik, PCB’s, dioxine en DDT en is daarom niet geschikt voor menselijke consumptie. Sea Shepherd denkt dat daarom na een grote Grind het meeste vlees en de karkassen wordt verkocht of teruggegooid in zee, wat de natuurramp en tragedie van de ‘Grindadrap’ (letterlijk vertaald: griendenslachting) alleen maar groter maakt.

Aandacht voor slachting

‘De met de Academy Award bekroonde documentaire The Cove heeft de internationale aandacht gericht op de bloedige slachting van de dolfijnen door Japanse vissers in Taiji’, zegt Read. ‘Maar aan de rand van Noordwest Europa vinden ook regelmatig drijfjachten op walvissen en dolfijnen plaats en deze zijn net zo zinloos, verwoestend, barbaars en misschien nog wel genadelozer in ons eigen Taiji van het Noorden: de Faeröer Eilanden’, legt Read uit.

Sea Shepherd's wereldwijde campagne zal verschillende manieren gebruiken om de Grind op de Faeröer Eilanden aan te pakken. Er zal onder andere gebruik worden gemaakt van publieke voorlichting, onderzoek, mediacampagnes, patrouilles, contact met regeringen, betrokkenheid van beroemdheden, niet-gewelddadige interventies en educatie van de lokale toeristensector.

Het is belangrijk te vermelden dat grienden zijn geclassificeerd als ‘streng beschermd’ volgens het Europees Verdrag inzake het behoud van wilde dieren en hun natuurlijk leefmilieu. Door de walvisjacht op de Faeröer Eilanden toe te staan, schendt Denemarken dit verdrag dat het land zelf ondertekend heeft.

‘2014 zal het derde jaar zijn dat Sea Shepherd actief is op de Faeröer Eilanden’, adus Read. ‘De laatste keer dat we hier patrouilleerden, werd er geen enkele walvis of dolfijn gedood, terwijl wij aanwezig waren. Onze cliënten hebben ons nodig – het is tijd om terug te keren.’

De geschiedenis van Sea Shepherd op de Faeröer Eilanden

  • Sea Shepherd heeft het voortouw genomen in de strijd tegen de walvis- en dolfijnenjacht op de Faeröer Eilanden sinds de zomer van 1983. David McColl uit Glasgow, Schotland, leidde toen een kleine groep mensen met opblaasbare bootjes naar de Faeröer Eilanden om een Grind te verstoren. Dit was de eerste actie van Sea Shepherd tegen de Grind. De opblaasbare bootjes werden zwaar beschadigd door de walvisjagers.
  • In 1985 voer de Sea Shepherd II als eerste schip naar de Faeröer, en wederom in 1986, om de griendenjacht vast te leggen en te belemmeren. Tijdens deze campagne werden vijf bemanningsleden van Sea Shepherd gearresteerd en zonder aanklacht vastgehouden. De Sea Shepherd II weigerde daarom te vertrekken uit de wateren van de Faeröer. De eilanders vielen het schip vervolgens aan met kogels en traangas. De Sea Shepherd-bemanning verdedigde zich door met de waterkanonnen projectielen gevuld met taart van chocola en citroen af te schieten. De Sea Shepherd II kon uiteindelijk ontsnappen en had beelden van de walvisjacht bij zich. Ook de aanval op het schip was gefilmd en werd uitgezonden in de award-winnende BBC productie ‘Black Harvest'. Overig beeldmateriaal werd gebruikt voor de Engelse tv-documentaire ‘Defenders of Wildlife’ in een aflevering genaamd ‘Ocean Warrior’ over Paul Watson en Sea Shepherd. Deze documentaire werd uitgezonden in 1993.
  • In 2000 voer het Sea Shepherd-schip Ocean Warrior naar de Faeröer Eilanden en de Grind kreeg daardoor veel aandacht in de Europese media. Sea Shepherd oefende economische druk uit op bedrijven die nog steeds vis kochten van de Faeröer Eilanden waardoor uiteindelijk meer dan 20.000 Europese bedrijven hun visserijcontracten beëindigden.
  • In de zomer van 2010 startte Sea Shepherd Operatie GrindStop (waar de nieuwe campagne naar is vernoemd). Peter Hammarstedt van Sea Shepherd ging undercover naar de Faeröer Eilanden om bewijs te verzamelen over de gruwelijke Grind in Klaksvik. Twee weken later ging Sofia Jonsson van Sea Shepherd ook undercover om de Grind in Leynar vast te leggen. Tijdens deze campagne werd voor het eerst een enorm, geheim gehouden, onderzees massagraf van grienden ontdekt. Sea Shepherd stuurde ook de Golfo Azzuro, die een maand lang langs de kust patrouilleerde, tot het schip werd ontdekt. De politie kwam toen aan boord en doorzocht het schip, waarna het schip de rest van de campagne door de Deense marine werd gevolgd (wat de Deense belastingbetaler veel geld heeft gekost).
  • In 2011 werd er tijdens Operatie Ferocious Isles geen enkele walvis of dolfijn gedood in de weken dat Sea Shepherd patrouilleerde. Vanaf Sea Shepherd's snelle schip Brigitte Bardot doken duikers naar de kustbodems om de onderzeese massagraven bij de kusten van Vestmanna en Leynar te onderzoeken. Operatie Ferocious Isles werd vastgelegd en uitgezonden op Animal Planet in een serie van vijf afleveringen genaamd ‘Whale Wars: Viking Shores’ (2012).

ferocious-isles

Bezoek onze
Operatie Ferocious Isles site
voor meer informatie

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: