Victorie! De NOAA geeft Georgia Aquarium & Partner Facilities geen vergunning voor het importeren van 18 beloega’s

11 september 2013

Victorie! De NOAA geeft Georgia Aquarium & Partner Facilities geen vergunning voor het importeren van 18 beloega’s.

Het Georgia Aquarium wilde de walvissen importeren om ze voor publiek te tonen in haar dolfinarium in Atlanta.

Gevangenen
Dieren- en milieubeschermingsorganisaties slaken een zucht van verlichting bij het nieuws van vandaag dat de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) heeft aangekondigd het Georgia Aquarium geen vergunning te verlenen voor het importeren van 18 beloega’s vanuit Rusland naar de Verenigde Staten. De walvissen werden tussen 2006 en 2011 gevangen in de Zee van Okhotsk bij Rusland. Momenteel leven ze in het Utrish onderzoekscentrum voor zeezoogdieren aan de kust van de Russische Zwarte Zee. Dierenbeschermers pleiten allang voor een stop op het vangen van deze wilde zeezoogdieren. Een van de vele redenen hiervoor is dat er te weinig wetenschappelijke gegevens zijn over de afgenomen populatie van de Sakhalin-Amur beloega’s. Bovendien is onbekend hoe groot de negatieve impact van andere menselijke activiteiten (zoals de jacht, de visserij en milieuvervuiling) op de soort is .

Twee gevangen beloega’s in een Dolphin Base bassin

Twee gevangen beloega’s in een Dolphin Base bassin
Foto: Sea Shepherd


Tegenstand
Het Georgia Aquarium wilde de walvissen importeren voor haar eigen dolfinarium in Atlanta. Enkele beloega’s zouden ook bestemd zijn voor partners van Georgia Aquarium, waaronder SeaWorld Florida, SeaWorld Texas, Sea World California en het Shedd Aquarium in Chicago.

De afwijzing van de vergunning werd uitgegeven na een uitgebreide publieke evaluatie waarbij de NOAA 9000 reacties kreeg over het onderwerp. Jennifer Mishler, coördinator voor Sea Shepherd Jacksonville, Florida, startte een petitie tegen het verlenen van een vergunning. Bijna 76.000 mensen tekenden deze petitie. Naar verluidt was de aanvraag de eerste voor het importeren van recent gevangen zeezoogdieren in meer dan twintig jaar.

Volgens de NOAA is de vergunning afgewezen om de volgende redenen:

  • Het is niet mogelijk te bepalen of de voorgenomen activiteit zelf of in combinatie met andere activiteiten negatieve impact heeft op de soort of de populatie.
  • Het is waarschijnlijk dat het verlenen van een vergunning zal leiden tot het gevangen nemen van meer zeezoogdieren en dat de legale vangst van zeezoogdieren in Rusland door zal gaan. De NOAA gelooft dat het verlenen van een vergunning daardoor in de toekomst zal leiden tot een grotere vraag voor beloega’s uit deze populatie, zowel in de Verenigde Staten als elders ter wereld.
  • Het is vastgesteld dat vijf van de beloega’s die bestemd waren voor de import, op het moment dat ze gevangen werden slechts 18 maanden oud waren, en dus wellicht nog zogend en afhankelijk van hun moeder.

Juiste beslissing
Sea Shepherd prijst de NOAA voor haar eerlijke en weloverwogen besluit om geen vergunning te verlenen. We zijn het er absoluut mee eens dat door wel een vergunning te geven, de NOAA had bijgedragen aan nog meer leed en ellende bij deze dieren. Zo blijkt uit online rapporten dat twee beloega’s die in het oosten van Rusland werden gevangen eerder dit jaar van Wladiwostok naar Taiji werden getransporteerd.

Taiji
Deze twee beloega’s, een mannetje en een vrouwtje van ongeveer vier jaar oud, werden naar Taiji getransporteerd in ruil voor vier tuimelaars die gevangen werden tijdens de barbaarse en bloederige drijfjachten die elk seizoen in de beruchte Cove in Taiji plaatsvinden. Een aantal dierenbeschermingsorganisaties heeft verklaard dat de twee beloega's die naar Japan zijn vervoerd waarschijnlijk uit dezelfde groep komen als degene die de Amerikaanse dolfinaria wilden hebben.

De twee beloega’s worden naar verluidt vastgehouden in de Dolphin Base, het bassin in Taiji waar na de drijfjachten de dolfijnen worden vastgehouden die geselecteerd zijn om verkocht te worden, waarna ze een leven in slavernij en wanhoop wacht. Daar wachten ze op hun transport naar dolfinaria over de hele wereld om kunstjes te vertonen voor voedsel. De overige dolfijnen worden een voor een bruut afgeslacht met een pin in hun ruggengraat, waardoor ze verdrinken in hun eigen bloed, samen met hun hele familie. Een gruwelijke gebeurtenis waar niemand ooit getuige van zou moeten hoeven te zijn, laat staan het mee te moeten hoeven maken. De Cove Guardians van Sea Shepherd, die waken bij de dolfijnen en verslag doen van de drijfjachten, de vangsten en het doden, waren er afgelopen seizoen bij toen de beloega’s aankwamen.

Toekomst
Op dit moment weet men niet wat er zal gebeuren met de 18 beloega’s die nu in onzekerheid leven in de kleine bassins van het Utrish onderzoekscentrum. Het is helaas waarschijnlijk dat de 18 walvissen verkocht zullen worden om aan de vraag van de wereldwijde handel in gevangen zeezoogdieren te voldoen.

‘Het is niet moeilijk het verband te leggen tussen de bloederige slachtpartijen en de internationale handel in walvissen en dolfijnen voor de entertainment industrie’, zegt Susan Hartland, administratief directeur voor Sea Shepherd USA. ‘Wanneer je een kaartje koopt voor een dolfinarium of een plek waar je met dolfijnen kunt zwemmen, is de harde waarheid dat je bijdraagt aan het verschrikkelijke lijden en de verkorte levens van deze zeer intelligente, sociale dieren.’

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: