Braziliaanse regionale rechtbank beslist in het voordeel van de zuidkapers

9 september 2013

Braziliaanse regionale rechtbank beslist in het voordeel van de zuidkapers

Opschorting walvistours voorlopig gehandhaafd

Op 2 juli 2013 besloot een regionale rechtbank in Brazilië de opschorting van walvistours in een reservaat voor zuidkapers (de Southern Right Whale Environment Protection Area, ofwel APA) in stand te houden. De uitspraak werd gedaan nadat werd vastgesteld dat het behoud van de bedreigde walvissoort het primaire doel was van het gebied.

In mei 2012 kende Laguna's federale rechtssysteem een bevel tot opschorting van walvistours toe, nadat Sea Shepherd Brazilië een civiele procedure aanspande tegen het Chico Mendes Institute for Biodiversity Conservation (ICMBio). In deze rechtszaak betoogde Sea Shepherd Brazilië met succes dat hoewel de APA dertien jaar geleden werd opgericht, er geen studies waren over de milieu-effecten van de walvistours, en daarom zou het ICMBio hun activiteiten moeten staken totdat een juiste beoordeling was uitgevoerd.

Walvissen kunnen ook vanaf de kust worden bekeken

Walvissen kunnen ook vanaf de kust worden bekeken, zonder de walvissen onnodig schade toe te brengen
Foto: Adventure Turismo

Federale rechter Fernando Quadros da Silva erkende dat hoewel walvistours een bron van inkomsten zijn voor de lokale bevolking en ze milieu-educatie bevorderen, het door Sea Shepherd Brazilië verzamelde fotografisch bewijs suggereerde dat de aanwezigheid van mensen mogelijk het voortplantingsvermogen van walvisachtigen beïnvloedt. Daarom ligt de prioriteit bij het behouden van de zuidkaperpopulaties, door ervoor te zorgen dat de milieuvoorschriften goed worden nageleefd.

Het Brazilian Institute of Environment and Renewable Natural Resources (IBAMA) heeft zuidkapers op hun rode lijst van bedreigde soorten opgenomen. Veel van de landen met wateren waar deze walvissen voorkomen zijn gevraagd om boten te verbieden de dieren van dichtbij te observeren. Dit is essentieel omdat zuidkapers de neiging hebben beschutte baaien te zoeken om voor hun nakomelingen te zorgen en de voorkeur geven aan een leefomgeving die vaak binnen twintig meter van de oever ligt. Helaas maakt dit hen veel kwetsbaarder voor mogelijke schade door menselijke interacties.

Renata Fortes, advocaat van Sea Shepherd Brazilië, was ervan overtuigd dat de rechter in het voordeel van de walvissen zou beslissen toen het ICMBio werd gedwongen toe te geven dat er geen studies waren naar de potentieel schadelijke gevolgen van de activiteiten die plaatsvinden in de APA, ook al bestaan er regelingen om de walvisachtigen in het gebied te beschermen. She argued that before being seen as financial resources, whales must be considered living beings, and assessments should not be conducted as a result of Sea Shepherd Brazil's request, but because they are a requirement of the law. De evaluaties kunnen ook helpen te bepalen wie de regelgeving voor bescherming van de zuidkapers het beste kan controleren.

Luiz Andre Albuquerque, coördinator juridische zaken van Sea Shepherd Brazilië, was ook blij dat de rechterlijke macht aandacht had voor milieubehoud, en is van mening dat de beslissing van de rechtbank bevestigde dat er in Brazilië een toenemend verlangen is om voor het milieu te zorgen. Albuquerque benadrukte hierna dat economische verliezen nooit het behoud van bedreigde soorten mogen overschaduwen. Dit is vooral het geval als rond de regio de mogelijkheid bestaat om zuidkapers vanaf land te bekijken, en visuele controles via de lucht en vanaf land kunnen worden uitgevoerd.

Een walvis springt uit het water in de APA

Een walvis springt uit het water in de APA
Foto: Enrique Litman

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: