Sea Shepherd roept op tot onmiddellijke verwijdering van zeeleeuw-'onderzoeker'

4 september 2013

Sea Shepherd roept op tot onmiddellijke verwijdering van zeeleeuw-'onderzoeker'

Matthew Tennis lijkt dieren uit kwaadaardigheid te brandmerken

Op 18 februari 2010 heeft de National Marine Fisheries Service (NMFS) een vergunning (nr. 13430) afgegeven aan het National Marine Mammal Laboratory voor 'onderzoeksactiviteiten' op zeezoogdieren: http://www.nmfs.noaa.gov/pr/pdfs/permits/13430_issued.pdf

Volgens de “Permit to Take Protected Species for Scientific Purposes” (vergunning om beschermde diersoorten te gebruiken voor wetenschappelijke doeleinden), die geldig is tot 31 januari 2015, is het doel van het onderzoek om "informatie te verstrekken die nodig is voor de evaluatie van het aantal zeezoogdieren en het beheer daarvan, waaronder het beheer van zeezoogdieren waaraan de bedreigde zalmachtigen ten prooi valt.

Sea Shepherd roept op tot onmiddellijke verwijdering van zeeleeuw-'onderzoeker'

'Onderzoeker' Matthew Tennis zet de vacht van een zeeleeuw in brand tijdens het brandmerken -
haven van Astoria, 24 maart 2013

Foto: Aaron Hall / Sea Shepherd

Eén van de genoemde mede-onderzoekers op vergunning nr. 13430 is Matt Tennis. Tennis is voor degenen die de Sea Shepherd Dam Guardian campagne volgen, bekend als de persoon die verantwoordelijk is voor het brandmerken van de zeeleeuwen in de haven van Oregon, Astoria. Door middel van deze vergunning zijn mede-onderzoekers gekwalificeerd om toegelaten activiteiten uit te voeren zonder toezicht van de permittee. De vergunning staat Tennis en de anderen toe jaarlijks zo'n 300 volwassen en jongvolwassen mannelijke Californische zeeleeuwen te vangen, bedwingen, meten, wegen, hun vinnen te labelen en te brandmerken. Nergens in de hele tweeëntwintig pagina's tellende vergunning van de NMFS staat gespecificeerd dat de aanwezigheid van Sea Shepherd vrijwilligers geen invloed zou moeten hebben op de 'onderzoeks'-activiteiten, doch op 23 juni 2013 om 11:05 uur pochte Tennis in een open groep op het social media platform Facebook: "Dit voorjaar heb ik mijn onderzoeksinspanningen in Astoria drastisch verhoogd, omdat Sea Shepherd aan het kijken was. In feite hebben we afgelopen voorjaar meer nieuwe dieren in Astoria gelabeld dan in alle andere jaren in de geschiedenis van het project." Je hoeft ons niet op ons woord te geloven, hier is het screenshot:

Sea Shepherd roept op tot onmiddellijke verwijdering van zeeleeuw-'onderzoeker'

Matthew Tennis: "Ja, ik denk dat je gelijk hebt Guy. Dit voorjaar heb ik mijn onderzoeksinspanningen in Astoria drastisch verhoogd, omdat de SS aan het kijken waren. Eigenlijk hebben we dit voorjaar meer nieuwe dieren in Astoria gelabeld dan in enig ander voorjaar in de geschiedenis van het project."

In plaats van het aantal te brandmerken dieren te kiezen op basis van gedegen wetenschappelijk onderzoek, lijkt Tennis de dieren alleen te brandmerken uit kwaadaardigheid ten opzichte van een groep mensen die probeert te verzekeren dat de zeeleeuwen een humane behandeling krijgen. Sea Shepherd vindt zijn commentaar weerzinwekkend en roept de NMFS op om Tennis onmiddellijk te verwijderen uit vergunning nr. 13430 en alle andere verantwoordelijke posities die verband houden met de behandeling van zeezoogdieren. "Het is verwerpelijk dat een zogenaamde onderzoeker zo'n schandalige en ongepaste uitspraak doet over zo iets ernstig als het brandmerken van federaal beschermde zeezoogdieren", aldus Scott West, directeur Inlichtingen en Onderzoeken van Sea Shepherd.

Sea Shepherd roept op tot onmiddellijke verwijdering van zeeleeuw-'onderzoeker'

'Onderzoeker' Matthew Tennis staat op een zeeleeuw terwijl hij hem brandmerkt -
haven van Astoria - 28 maart 2013

Foto: Sea Shepherd

Van 15 maart tot 31 mei 2013 waren Sea Shepherd's Dam Guardians in de haven van Astoria en bij de Bonneville Dam om toezicht te houden op, en te rapporteren over activiteiten in verband met het vangen, mishandelen, brandmerken en doden van de zeeleeuwen, die tot zondebok zijn gemaakt omdat zij wilde zalm eten (vis is hun natuurlijke voeding) in de Columbia rivier. In de loop van de 2,5 maanden durende campagne hebben de Dam Guardians meerdere malen het brandmerken en de kwellende activiteiten die Tennis uitvoerde in de haven van Astoria waargenomen. Foto's en video's gemaakt door de Dam Guardians laten zien hoe Tennis de vacht van zeeleeuwen in brand zet en met zijn vuile werklaarzen op hun verse wonden gaan staan.

Sea Shepherd roept op tot onmiddellijke verwijdering van zeeleeuw-'onderzoeker'

Matthew Tennis: "Ik ben zeker de helft van mijn motivatie om te werken verloren nu de Sea Shepherd activisten naar huis zijn gegaan. Terug naar twee bezoeken aan de zeeleeuwen per dag, in plaats van vier tot zes, om de expliciete reden dat de SS aan het kijken zijn. Hoe meer ze me in de gaten houden, hoe vaker ik kijk."

Kort na het eindigen van de Dam Guardian campagne 2013, klaagde Tennis op Facebook over zijn gebrek aan motivatie om te werken zonder de waakzame vrijwilligers van Sea Shepherd. Blijkbaar heeft de 'onderzoeker', wiens taak gefinancierd wordt met belastinggeld, zonder het toezicht van de Dam Guardians en hun camera's betere dingen te doen met zijn tijd. Tennis' gebrek aan professionaliteit, zijn publieke uitspraken en zijn gedrag spreken boekdelen over de integriteit van dit zogenaamde 'onderzoeks'-programma. Hij moet onmiddellijk worden ontheven van zijn functie als co-onderzoeker op deze federale vergunning. Sea Shepherd roept haar achterban op om contact op te nemen met Donna Wieting, directeur van NMFS Office of Protected Resources, en er beleefd bij haar op aan te dringen Matthew Tennis onmiddellijk te verwijderen uit de NMFS vergunning nr. 13430.

Contactgegevens:
Donna Wieting
Director, Office of Protected Resources
NOAA Fisheries
1315 East-West Highway
Silver Spring, MD 20910
phone: 301-427-8400
Fax: 301-713-0376
donna.wieting@noaa.gov

Sea Shepherd roept op tot onmiddellijke verwijdering van zeeleeuw-'onderzoeker'

Een van de 'onderzoeksobjecten' van NMFS vergunning nr. 13430
Foto: Sea Shepherd

Bezoek onze
Dam Guardians
website voor meer informatie.

Sea Shepherd roept op tot onmiddellijke verwijdering van zeeleeuw-'onderzoeker'

 

 

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: