Sea Shepherd Brazilië pakt de illegale handel in bedreigde Braziliaanse gitaarroggen in Sao Paulo aan

3 september 2013

Sea Shepherd Brazilië pakt de illegale handel in bedreigde Braziliaanse gitaarroggen in Sao Paulo aan

Sea Shepherd helpt bij de inbeslagname van 700 kg vis, waaronder bedreigde Braziliaanse gitaarroggen

ILLEGALE HANDEL

In het najaar van 2010 startte Sea Shepherd Brazilië een onderzoek naar de illegale handel in kraakbeenvissen (een subklasse waartoe haaien en roggen behoren) door de São Paulo General Warehousing and Centers Company (CEAGESP). Door gebruik te maken van bewijsmateriaal op foto en video, aangevuld met technische rapporten, kon de organisatie, die opkomt voor de bescherming van het zeeleven, begin 2011 een sterk dossier voorleggen aan de federale aanklagers.

Braziliaanse gitaarrog waarvan mond verwijderd werd

Braziliaanse gitaarrog waarvan mond verwijderd werd
Foto: Sea Shepherd

AANKLACHT

De aanklager zag in dat er een misdaad was gepleegd en stuurde de informatie door naar de federale politie. Dat resulteerde in mei 2013 in de inbeslagname van 700 kilogram vis. De vangst bevatte de bedreigde Braziliaanse gitaarrog (Rhinobatos horkelli). Deze is opgenomen onder nummer 05/2004 van het Braziliaans Instituut voor Milieu en Hernieuwbare Natuurlijke Hulpbronnen (IBAMA), de instelling die toezicht houdt op bedreigde en overbejaagde soorten in Brazilië.

De twee bij deze handel betrokken bedrijven legden juridische documenten voor om de vangst te onderbouwen, maar ze konden geen goede verklaring geven voor het feit dat ze in het bezit waren van een verboden soort. Beide bedrijven werden vervolgens door IBAMA onderworpen aan administratieve sancties en boetes. Al het relevante materiaal werd in beslag genomen en naar de inspecteur van de federale politie in Sao Paulo gebracht.

VERANTWOORDING

De twee eigenaren van het bedrijf werden tevens gearresteerd en moeten zich verantwoorden voor hun deelname aan deze federale milieudelicten. Ze riskeren maximumstraffen van onder andere drie jaar gevangenisstraf of boetes.

ACTIES SEA SHEPHERD

Sea Shepherd Brazilië lanceerde in 2007 haar campagne ter bescherming van de haaien en heeft sindsdien hard gewerkt voor het behoud van deze belangrijke roofdieren aan de top van de voedselketen. Onze projecten omvatten onder meer het starten van onderzoeken en rechtszaken tegen bedrijven of individuen die de mariene wetgeving overtreden, het opzetten van voorlichtingscampagnes over het milieu en het vragen van aandacht voor haaien en roggen, zodat deze in de toekomst beter beschermd kunnen worden.

Tijdens een publieke hoorzitting van de federale senaat in juli 2012 legde Sea Shepherd Brazilië een petitie voor waarin gevraagd werd om de komende 20 jaar een einde te maken aan de haaienvangst langs de Braziliaanse kust, om zo overbeviste populaties de kans te geven zich te herstellen. Als we onze leiders niet aansporen om tussenbeide te komen voor deze bedreigde soorten, dan riskeren we een totale ineenstorting van onze belangrijkste mariene ecosystemen.

Braziliaanse gitaarrog

Braziliaanse gitaarrog
Foto: Sea Shepherd

Federale politie

Federale politie
Foto met dank aan Delemaph /DPF

700 kg vis werd in beslag genomen

700 kg vis werd in beslag genomen door de federale politie
Foto: Sea Shepherd

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: