Commissie van Amerikaans Congres houdt hoorzitting over wetsvoorstel ter bestrijding van zeeleeuwen

31 juli 2013

Commissie van Amerikaans Congres houdt hoorzitting over wetsvoorstel ter bestrijding van zeeleeuwen

Dit wetsvoorstel betekent het doodvonnis voor zeeleeuwen in de Columbia rivier.

Californische zeeleeuw in een val bij de Bonneville DamCalifornische zeeleeuw in een val
bij de Bonneville Dam
Foto: Ashley Lenton / Sea Shepherd
Op donderdag 13 juni 2013 heeft een subcommissie van het Congres een hoorzitting gehouden over HR 1308: “The Endangered Salmon and Fisheries Predation Prevention Act” (wet ter voorkoming van plundering van bedreigde zalm en visserij). Nadere bestudering van dit wetsvoorstel wijst uit dat de titel “Sea Lion Extermination Act of 2013” (zeeleeuwen uitroeiingswet van 2013) meer passend is.

Doodvonnis zeeleeuwen

Dit wetsvoorstel, dat op 21 maart 2013 door congreslid Doc Hastings is ingediend, betekent het doodvonnis voor zeeleeuwen in de Columbia rivier. Door HR 1308 wordt de bestaande federale bescherming van de Californische zeeleeuwen geschrapt. De zeeleeuwen worden al langer tot zondebok gemaakt, omdat zij de bedreigde zalmen eten.

Verkeerde informatie

“Maar liefst duizend Californische zeeleeuwen komen in bepaalde jaren samen bij de Bonneville Dam en zij eten dan 20% of zelfs nog meer van de volwassen zalmen die in de lente terugkeren”, stelde Hastings in zijn openingsrede voor de subcommissie. Deze getallen komen absoluut niet overeen met de bevindingen van het U.S. Army Corps of Engineers. Dit wetenschapsteam schreef op 9 mei 2013 in een rapport: “Het maximaal aantal Californische zeeleeuwen die dit jaar op één dag zijn gezien, zijn 21 exemplaren. Wij hebben tot nu toe ongeveer 60 individuele zeeleeuwen gezien. Van deze 60 dieren blijken er 13 ook in voorgaande jaren te zijn gesignaleerd.”

De Dam Guardians van Sea Shepherd waren eerder dit voorjaar 78 dagen aanwezig bij de Bonneville Dam en de haven van Astoria. “Er was gedurende deze periode nooit sprake van een ‘zalmenvreetfestijn’, zoals sommige politici het publiek willen doen laten geloven”, aldus de campagneleider van de Dam Guardians, Ashley Lenton. De Guardians waren van 15 maart tot 31 mei 2013 dagelijks voor zonsopkomst aanwezig, tot ten minste 16.00 uur. Gedurende deze tijd werden twee zeeleeuwen gedood omdat zij zalm aten. Nog twee zeeleeuwen werden gevangen. Tientallen zeeleeuwen werden gebrandmerkt (bij de haven van Astoria en de Bonneville Dam). En 16 zeeleeuwen werden aan de bestaande 'dodenlijst' toegevoegd. De 100 zeeleeuwen op deze 'dodenlijst' mogen door middel van een injectie worden gedood, voor het eten van zelfs maar één zalm nabij de Bonneville Dam.

 

Californische zeeleeuw zwemmend in de Columbia rivierCalifornische zeeleeuw zwemmend in de Columbia rivier
Foto: Aaron Hall / Sea Shepherd

Dodelijke vergunning
HR 1308 zou niet alleen elk dodelijke programma voor zeeleeuwen in de Columbia rivier mogelijk maken, ook hoeven de programma's niet meer door de National Environmental Policy Act geanaliseerd te worden. HR 1308 zou ook de vereiste bekendmaking in het Federaal Register opheffen, en op die manier wordt het onmogelijk gemaakt om bezwaar te maken tegen een toestemmingsaanvraag of de resultaten van het programma te beoordelen. In 1994, toen voor het eerst werd overwogen om zeeleeuwen te doden om bedreigde vissoorten te beschermen, bepaalde het Congres dat de maatregelen openbaar moesten worden gemaakt en dat er goede monitoring zou plaatsvinden. Met deze nieuwe wet krijgen de staten Oregon, Washington, Idaho en verschillende tribale organisaties de mogelijkheid om jaarlijks bij het Ministerie van Koophandel een vergunning aan te vragen voor het doden van zeeleeuwen. Dit ministerie zou daarmee de bevoegdheid krijgen om, geheel naar eigen inzicht, deze vergunningen te verlenen.

Guy Norman van het Washington Department of Fish and Wildlife sprak de subcommissie ook toe: "HR 1308 stelt deze staten en de tribale organisaties in staat om de populatie zeeleeuwen in de lagere delen van de Columbia rivier proactief te beheren, voordat de aantallen van deze dieren explosief gaan stijgen tot een niveau waarop het problematisch en kostbaar zal worden om de zaak nog in de hand te houden." Met andere woorden; de staten zien HR 1308 als een manier om snel over te kunnen gaan tot zinloze afslachting van zeeleeuwen, die alleen maar eten om te overleven.

Andere factoren bedreigen zalm
HR 1308 moet nog worden behandeld door het House Natural Resources Committee, waarvan Hastings de voorzitter is. Sea Shepherd roept iedereen op om leden van deze commissie te vragen tegen HR 1308 te stemmen. De voorgestelde wet houdt geen rekening met het feit dat diverse empirisch bevestigde factoren een veel groter effect hebben op de zalm in de Columbia rivier dan de zeeleeuwen:

- Visserij
Door visserij (sport, commercieel en door inheemse volkeren) wordt tot wel 17% van de wilde zalm uit de Columbia rivier weggenomen. In het laatste jaarrapport van het U.S. Army Corps of Engineers staat dat de Californische zeeleeuwen in 2012 maar 0,6% van de wilde zalm geconsumeerd hebben. De overheid stelt dat deze visvangst door mensen van 17% "slechts een zeer klein effect heeft als het al meetbaar zou zijn". Als dat zo is, waarom worden zeeleeuwen dan gedood voor het eten van minder dan 1% van de zalmpopulatie?

- De dam
De overheid heeft ook vastgesteld dat 7 tot 16% van de volwassen zalmen wordt gedood door de dam, maar dat dit percentage geen gevaar vormt voor de zalm. Er worden dus veel minder vissen gedood door zeeleeuwen dan door vissers of de dam.

- Kweekzalm
In 2009 heeft een onafhankelijk wetenschapspanel haar zorgen kenbaar gemaakt aan het Congres over het effect van gekweekte vis op de wilde zalm. Het panel adviseerde aanpassingen in het beheer van de kwekerijen, maar de federale overheid gaf in een rapportage in 2012 toe dat er geen veranderingen zijn doorgevoerd.

- Exoten
In de Columbia rivier worden actief allerlei niet-inheemse vissoorten zoals zeebaars en snoekbaars uitgezet ten behoeve van de sportvisserij, waarbij is bepaald hoeveel een visser mag vangen, om ervoor te zorgen dat er voldoende van deze vissen overblijven. Deze roofvissen eten elk jaar wel zo’n 2 miljoen jonge zalmen op en zijn bovendien een concurrent van de volwassen zalmen. Toch wordt er niets gedaan om deze negatieve invloed op de zalm te reduceren.

- Gif
Het water in de Columbia rivier is giftig. In een rapport uit 2012 van de milieugroep Columbia Riverkeepers bleek dat er in de vis hogere gehaltes van arsenicum, kwik en PCB’s zijn gevonden dan door de Environmental Protection Agency als veilige consumptie-grens wordt aangegeven. De eerste stap om zowel de zalm als de mensen te beschermen zou dan ook het schoonmaken van de rivier moeten zijn.

 

Laten wij ervoor zorgen dat dit wetsvoorstel niet door de commissie komt.
Neem contact op met leden van het House Natural Resources Committee.

Dam Guardians eerder dit voorjaar 78 dagen ter plaatse bij de Bonneville Dam en de haven van Astoria.Dam Guardians eerder dit voorjaar 78 dagen ter plaatse
bij de Bonneville Dam en de haven van Astoria.
Foto: Sea Shepherd

Dam Guardians
Bezoek onze
Dam Guardians
website voor meer informatie.
 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: