Wereldberoemde hardrock-drummer Matt Sorum uit zijn bezorgdheid over de jaarlijkse Kaapse pelsrobben-slachting in Namibië die volgende maand weer begint

26 juli 2013

Wereldberoemde hardrock-drummer Matt Sorum uit zijn bezorgdheid over de jaarlijkse Kaapse pelsrobben-slachting in Namibië die volgende maand weer begint

Elk jaar, van 1 juli tot 15 november, worden er in Namibië tot 85.000 Kaapse pelsrobbenpups doodgeslagen voor hun pels

Matt met gasten bij het leeuwenreservaat, bezoek gearrangeerd door SSCS Zuid-AfrikaMatt met gasten bij het leeuwenreservaat, bezoek gearrangeerd door SSCS Zuid-Afrika
Foto: Sea Shepherd
Wereldberoemde Rock and Rock Hall of Fame inductee Matt Sorum, het meest bekend van de iconische rockbands Guns 'n Roses, Velvet Revolver en The Cult, benadrukt hoe belangrijk het is dat we kennis nemen van Namibië's duistere geheim - de Kaapse pelsrobbenslachting, die op 1 juli 2013 weer begint. Sorum werd geïnformeerd over de brute massale afslachting van zeezoogdieren door non-profit organisatie Sea Shepherd Conservation Society, die zich inzet voor het zeemilieu. Sorum tourt momenteel door Zuid-Afrika met de superband Kings of Chaos en speelt in Kaapstad en Johannesburg.

Sorum, een toegewijd natuurbeschermer, filantroop en dierenvriend, steunt diverse dierenbeschermingsorganisaties om een verschil te maken voor wilde dieren. Hij heeft ook een eigen stichting, Adopt the Arts, wiens missie het is om kunst in het openbaar onderwijs te houden.


"Ik ben geschokt door de de Kaapse pelsrobben-slachting, die volgende maand begint", zei Sorum. "Deze dieren horen te worden beschermd bij wet en leven in een daartoe aangewezen reservaat. Er kan veel geld in Namibië worden verdiend door deze dieren te beschermen, zoals deze hier in Hout Bay, voor het plezier van toeristen", zei hij. "Het afslachten van deze zogenaamd beschermde zeehonden is bruut en kortzichtig en uiteindelijk zullen ze daardoor uitsterven", voegde hij toe.

Elk jaar, van 1 juli tot 15 november, worden in Namibië tot wel 85.000 Kaapse pelsrobbenpups doodgeslagen voor hun pels. Doodsbange pups worden bij elkaar gedreven, van hun moeder gescheiden en doodgeknuppeld met pikhouweel-handvaten. Vaak worden ze in het hart gestoken en gevild terwijl ze nog leven. Daarnaast worden nog eens 6.000 volwassen zeehonden afgeslacht. Zij worden van dichtbij neergeschoten zodat hun genitaliën naar Aziatische markten kunnen worden verscheept, waar ze worden gebruikt om afrodisiaca te maken. Er wordt ten onrechte verondersteld dat deze genitaliën de viriliteit van de man zouden verbeteren.

De jacht is onmenselijk, onhoudbaar, illegaal en onethisch. Misschien is het meest verontrustende van alles nog wel dat de slachting plaatsvindt in wat een beschermd zeehondenreservaat zou moeten zijn. Het doodknuppelen begint dagelijks om 6.00 uur. Tegen 21.00 uur worden de levenloze lichamen van duizenden zeehondenpups verzameld. Hun moeders schreeuwen van angst terwijl een bulldozer het bloederige zand omwerkt en het strand schoonmaakt voordat toeristen arriveren om de kolonie te bekijken. De clandestiene jacht is ook in strijd met Namibië's eigen Animal Protection and Marine Resources Act.

Commerciële jagers huren ongeveer 160 deeltijd werknemers in om de zeehonden dood te knuppelen. De meeste pups worden doodgeknuppeld terwijl ze nog maar 6 maanden oud zijn. In Canada en Rusland is het verboden om baby zeehonden neer te knuppelen die nog bij hun moeder zogen of nog geen jaar oud zijn, omdat ze dan nog erg afhankelijk van hun moeder zijn. Namibië heeft geen soortgelijke beperkingen ingesteld, ondanks het feit dat de geboortecijfers elk jaar dalen.

 

 

Matt (en zijn vrienden) hebben meerdere leeuwen geadopteerd tijdens hun bezoek aan het Drakenstein Lion Park reservaat in Kaapstad. Foto: Sea ShepherdMatt (en zijn vrienden) hebben meerdere leeuwen geadopteerd tijdens hun bezoek aan het Drakenstein Lion Park reservaat in Kaapstad. Foto: Sea Shepherd

Op 5 juni 2013 heeft Zuid-Afrikaans kamerlid Meriam Phaliso gezegd dat "de (Zuid-Afrikaanse) overheid zou moeten overwegen om de winning van Kaapse pelsrobben in te zetten als compensatie voor de dalende werkgelegenheid in diverse visserijtakken, die zijn ingestort door overbevissing." Phaliso ging door over de zeehonden, door te zeggen dat zeehonden "de grootste stropers van bepaalde vissen zijn en dat niemand hen arresteert... zeehonden zijn een banenscheppend mechanisme dat brood op de plank brengt in sommige gebieden."

Administratief directeur van Sea Shepherd VS, Susan Hartland, reageerde door te zeggen: "De enige stropers in dit scenario zijn de hebzuchtige mensen die het zeeleven onherstelbaar vernietigen. Zeehonden het etiket 'stropers' geven is ook helemaal niet logisch, nu zeehonden niet bij de buurtsupermarkt winkelen voor hun maaltijden; ze zijn afhankelijk van wild gevangen vis - welke vis wij egoïstisch van hen hebben afgenomen. Het zijn de mensen die de oceanen overbevissen in een alarmerend tempo." Hartland is het er helemaal mee eens dat de zeehonden een "banenscheppend mechanisme" zijn, maar dit is "grotendeels omdat zeehonden een populaire diersoort zijn, die ecotoerisme naar de regio trekt voor o.a. camera-safari's. Onderzoek heeft aangetoond dat een levende zeehond, net zoals andere zeedieren, meer waard is dan een dode zeehond".

De overheid van Namibië gelooft dat de zeehondenjacht banen creëert in haar verarmde land, maar een recent onderzoek heeft bevestigd dat de zeehonden levend veel meer inkomsten genereren dan dood. In 2008 heeft de jacht £ 320.000,- opgebracht, terwijl ecotoerisme in de vorm het bekijken van zeehonden £ 1,3 miljoen heeft opgeleverd. Namibië is het enige land in het bereik van de Kaapse pelsrobben waarin commerciële jacht is toegestaan.

De jacht wordt voornamelijk gedreven door één man, Hatem Yavuz, die het contract in handen heeft om de pelzen te kopen van elke Kaapse pelsrob die doodgeknuppeld wordt, tot 2019. Hij betaalt slechts $ 7,- per pels, maar zal deze uiteindelijk verkopen voor een bedrag tot zo'n $ 35.000,- per stuk. Hieruit blijkt dat er nog steeds mensen bereid zijn de wreedheid en de milieu-impact achter hun bontjas te negeren. Hij wordt rijk terwijl lokale Namibische werknemers ver onder minimumloon betaald worden en grotendeels in armoede leven. Het is duidelijk dat een handvol individuen rijk worden van de zeehondenslachting, terwijl ze het milieu verwoesten voor toekomstige generaties.

Sea Shepherd voert sinds 2011 campagne in Namibië, waarbij undercover teams en drones worden ingezet om de Kaapse pelsrobben-slachting te monitoren. Sea Shepherd's werk om de zeehonden te beschermen werd opgetekend in een documentaire over de zeehondenslachting, genaamd 'Seal Wars', welke in juni 2012 werd uitgezonden op Animal Planet.

Van links naar rechts: Joe Elliott, SSCS Zuid-Afrika vrijwilliger Nikki Botha, Ace Harper en Matt Sorum Foto: Sea ShepherdVan links naar rechts: Joe Elliott, SSCS Zuid-Afrika vrijwilliger Nikki Botha, Ace Harper en Matt Sorum Foto: Sea Shepherd

Rosie Kunneke van SSCS Zuid-Afrika in een stand bij de Kings of Chaos show Foto: Sea ShepherdRosie Kunneke van SSCS Zuid-Afrika in een stand bij de Kings of Chaos show Foto: Sea Shepherd

Desert Seal
Bezoek onze
Operation Desert Seal
website voor meer informatie.

 

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: