Dokter Sidney Holt, 'redder van de grote walvissen', prijst het werk van Sea Shepherd

17 juli 2013

Dokter Sidney Holt, 'redder van de grote walvissen', prijst het werk van Sea Shepherd

Mensen zeggen dat het onderhand tijd wordt om te stoppen met praten over oplossingen en echt iets gaan DOEN - Sea Shepherd doet dat

Dr. Sidney HoltDr. Sidney Holt
Foto: Tim Holt
Een van de meest invloedrijke mariene biologen ooit, de Britse wetenschapper Dr. Sidney Holt, praat over de effectiviteit van Sea Shepherd en Japan's schaamteloze minachting van de wet en van het walvisvangstmoratorium.

'Ja, er was een traditie van walvisjagen in Japan, net zoals dat in veel andere landen het geval was, maar tradities veranderen. Vroeger martelden we dieren voor ons plezier, maar dat doen we niet meer. Laat een ding duidelijk zijn: het gaat allemaal om geld, en nergens anders om. Het gaat niet over voedsel, het gaat niet over tradities...het gaat over geld. En dat is waarom ik denk dat de acties van Sea Shepherd, die hen in de portemonnee raken, zeer lofwaardig zijn,' zei Dr. Holt.

Effectiviteit
Hoewel hij met diverse non-gouvernementele organisaties (NGO's) die zich consequent verzetten tegen de commerciële walvisvangst, banden onderhoudt, prees hij Sea Shepherd met name omdat zij 'niet bang zijn om zich uit te spreken tegen de wreedheid en mishandeling van levende en voelende wezens. En meer dan enige andere NGO is Sea Shepherd duidelijk over het feit dat de commerciële walvisvangst, vooral dat van Japan onder het mom van wetenschappelijk onderzoek, uitsluitend wordt gedreven door zakelijke/financiële belangen, en dat de walvisvangst het beste kan worden bestreden door deze belangen te verstoren, zowel vanuit de kant van het aanbod als de kant van de vraag.'

Een lange carrière
Dr. Holt is vooral bekend door zijn boek, 'On the Dynamics of Exploited Fish Populations', waarvan hij mede-auteur was in 1957. Zelfs vandaag de dag nog is het boek een hoeksteen van de visserijwetenschap. Hoogtepunten uit de carrière van Dr. Holt en referenties voor zijn werk omvatten zijn tijd (meer dan 25 jaar) bij de VN Voedsel- en Landbouworganisatie en andere VN-organisaties. Na zijn pensionering in 1979 is Holt actief betrokken gebleven bij de Internationale Walvisvaart Commissie en de algemene bescherming van walvissen, en publiceerde hij ook zijn meningen over de walvisjacht en visserijbeheer in wetenschappelijke tijdschriften. Mede dankzij zijn advies waren er enorme reducties in de vangst en de uiteindelijke beëindiging van de jacht op de meeste baleinwalvissoorten aan het eind van de jaren '60, en dat is waarmee hij de bijnaam 'redder van de grote walvissen' verdiende.

Hij benaderde oorspronkelijk Sea Shepherd-oprichter kapitein Paul Watson om betrokken te worden bij de non-profit organisatie omdat hij 'onder de indruk was van de helderheid en eenduidigheid waarmee kapitein Paul Watson zijn standpunten uitdrukt en de strategie van Sea Shepherd definieert.' Hij looft ook de inzet en de moed van degenen die de schepen van Sea Shepherd bemannen. Dr. Holt voegde toe: 'Ik heb de neiging om diegenen te steunen die proberen om overheden en andere 'autoriteiten' te overtuigen of zelfs te dwingen te voldoen aan de verplichtingen die zij hebben om internationale afspraken na te komen, in plaats van alleen maar voor hen te buigen.'

Het werk gaat door
Hoewel hij al een tijdje gepensioneerd is, is Dr. Holt niet gestopt met vechten voor de bescherming van walvissen. Hij droeg bij aan het algemene moratorium voor onbepaalde tijd op de commerciële walvisvangst, dat in 1986 in werking trad, en hij werkte samen met de Franse overheid, en met meer overheden en NGO's, om de gehele Zuidelijke Oceaan tot walvisreservaat te verklaren in 1994 (een status die Sea Shepherd tijdens hun negen Antarctische campagnes heeft geprobeerd te handhaven en te beschermen). Dr. Holt is nu betrokken bij onderzoek en beheer van visserijen en zit in de adviesraad van Sea Shepherd.
'Het werk van Sea Shepherd heeft een spiritueel effect op mensen. Overal waar ik kom, zeggen de mensen dat het fantastisch is wat Sea Shepherd doet,' zegt Dr. Holt. Hij voegde toe: 'De mensen zeggen dat het onderhand tijd wordt om te stoppen met praten over oplossingen en echt iets gaan DOEN - Sea Shepherd doet dat.'

 

 
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: