Pete Bethune en Sea Shepherd lossen langlopend juridisch geschil op

13 mei 2013

Pete Bethune en Sea Shepherd lossen langlopend juridisch geschil op

The Shonan Maru #2 deliberately rams the Ady GilDe Shonan Maru No.2 ramt opzettelijk de Ady Gil Foto: JoAnne McArthur / Sea ShepherdPete Bethune (grondlegger van Earthrace Conservation) en Sea Shepherd Conservation Society, hebben een overeenkomst bereikt na arbitrage in hun langlopende juridische geschil. De overeenkomst met onder andere een financiële regeling voor Bethune, houdt ook in dat hij Sea Shepherd zal helpen om ervoor te zorgen dat Paul Watson niet wordt uitgeleverd aan Japan.

Het geschil tussen Sea Shepherd en Bethune is ontstaan nadat het schip, Ady Gil, werd beschadigd tijdens de campagne van Sea Shepherd in 2010, toen het probeerde om de Japanse walvisjacht bij Antarctica te stoppen. De Ady Gil werd opzettelijk geramd door de Shonan Maru No.2, een Japans veiligheidsschip. Na een periode van slepen werd de Ady Gil uiteindelijk achtergelaten.

Volgens de overeenkomst tussen Bethune en Sea Shepherd, getekend in 2009, zou Sea Shepherd verplicht zijn om bepaalde betalingen aan Bethune te doen, indien het schip verloren zou gaan of zou worden vernietigd. De arbitrage ging over de betaling en de hoogte van het bedrag.

Bethune zei: ‘Ik ben blij dat we nu tot een regeling zijn gekomen en ik ben blij met het resultaat. Geschillen tussen individuen en organisaties die in feite dezelfde doelen nastreven, zijn een verspilling van tijd, geld en moeite, die beter kunnen worden besteed aan het beschermen van het mariene leven en hun leefmilieu.’

‘Deze regeling houdt in dat ik in staat zal zijn om al diegenen terug te betalen, die zo gul zijn geweest mij te helpen het hoofd boven water te houden, maar ook al diegenen die me zo standvastig hebben gesteund gedurende deze hele periode, vooral alle vrijwilligers van Earthrace. Zonder die ondersteuning zou ik zijn gezonken, net als de Ady Gil.’

Bethune en Sea Shepherd zijn nu beiden gericht op samenwerking in het belang van de oceanen. Als onderdeel van dat streven helpt Bethune Watson in zijn pogingen om uitlevering aan Japan, op grond van een zogenaamde Red Notice (arrestatiebevel) van Interpol op verzoek van Japan, te voorkomen.

Sea Shepherd stelt dat de Red Notice politiek-gemotiveerd is en dat de beschuldigingen vals zijn. Bethune, die naar aanleiding van de campagne van Sea Shepherd in 2010 door een rechtbank in Japan werd veroordeeld voor vijf strafbare feiten, zegt dat de beschuldigingen door Japan tegen Watson volledig onjuist of misleidend zijn. Zijn doel is om ervoor te zorgen dat de Red Notice tegen Watson wordt opgeheven.

‘Sea Shepherd is de overeenkomst met Pete Bethune nagekomen’, aldus Susan Hartland, administratief directeur van Sea Shepherd. ‘Nu kunnen onze beider organisaties dit hoofdstuk van onze geschiedenis sluiten en verdergaan met het wereldwijd ondersteunen van het zeeleven’, voegde ze eraan toe.

Sea Shepherd zal doorgaan met de verschillende campagnes om bedreigde en in gevaar verkerende zeezoogdieren en vissen te beschermen. De organisatie zou graag zien dat de Red Notice tegen Paul Watson wordt opgeheven, voordat het zesde seizoen van 'Whale Wars', Sea Shepherd's hit docu-reality tv-show, later dit jaar wordt uitgezonden.

Bethune en Earthrace Conservation staan op het punt om hun tactische eenheid naar Afrika te sturen, waar ze aan het filmen zijn voor een reality tv-serie om de illegale visserij door buitenlandse schepen te documenteren. Twee afleveringen van de serie zijn al gefilmd en er zullen er nog eens zes volgen in de periode juli tot oktober van dit jaar.

 

The damage to the Ady Gil was severe enough that it had to be abandonedDe schade aan de Ady Gil was zo ernstig dat het schip uiteindelijk moest worden achtergelaten
Foto: JoAnne McArthur / Sea Shepherd

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: