Dam Guardians rapporteren: “Hope”, zeeleeuw nr. 781, is eindelijk onderzocht, maar er wordt geen actie ondernomen

26 april 2013

Dam Guardians rapporteren: “Hope”, zeeleeuw nr. 781, is eindelijk onderzocht, maar er wordt geen actie ondernomen

Na drie dagen en tientallen telefoontjes naar de staat en lokale organisaties van de Dam Guardians, medewerkers en supporters wereldwijd, bezoekt een mariene bioloog “Hope”

Dam Guardian Frances meets with the marine biologistDam Guardian Frances ontmoet de mariene bioloog Foto: Sea Shepherd Drie dagen nadat Sea Shepherd's Dam Guardians voor het eerst om hulp verzochten voor "Hope", de gewonde zeeleeuw die gebrandmerkt is met nummer 781, arriveerden gisteren rond 14.00 uur biologen werkzaam bij het Marine Mammal Stranding Network (MMSN) van de Portland State University in samenwerking met de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) ter plaatse om het gekwelde dier te onderzoeken. Er vond echter geen behandeling plaats. Dit nadat men op het Sea Shepherd hoofdkantoor het bericht had gekregen dat iemand van MMSN het dier woensdagmiddag zou onderzoeken. Het is niet duidelijk of dat gebeurd is, aangezien de Dam Guardians niemand hebben zien arriveren. Ook heeft niemand zich bij de Dam Guardians gemeld die de wacht houden bij "Hope".

De Dam Guardians, die bij de haven van Astoria zijn om de voortdurende pesterijen en moorden op de zeeleeuwen te documenteren, vonden de gewonde zeeleeuw maandag om ongeveer 16.00 uur bij de haven in het oostelijke bekken. In de hoop dat de Dam Guardians steun konden vinden voor de behandeling van de zeeleeuw voordat het te laat zou zijn, noemden ze hem "Hope". De zeeleeuw lijkt een verse, bloedende schot- of steekwond op zijn rug te hebben, en gele verfspetters op zijn vacht. Het gebied langs de rivierbanken waar hij is gevonden is bezaaid met glasscherven en scherpe metalen objecten die het dier zouden kunnen hebben verwond, of hij kan het slachtoffer van mishandeling zijn. Hij heeft zich wel iets verplaatst, maar hij is voornamelijk in een klein gebied van de rivier gebleven sinds hij gevonden is. Hij haalt moeizaam adem en op sommige momenten heeft hij moeite het water uit te komen en zijn hoofd boven water te houden.

Twee vrouwelijke Dam Guardians hebben ter plaatse de wacht gehouden bij "Hope" sinds hij is gevonden. Daarbij zijn zij geïntimideerd door vijandige personen die lieten weten het dier pijn te willen doen. Op een gegeven moment hebben zij hun lichamen als schild tussen een boze man en de gewonde zeeleeuw moeten plaatsen om het dier te beschermen, zodat hij niet werd geschopt en aangevallen. Ze hebben hiervan aangifte gedaan bij de politie. Een groot deel van de lokale bevolking denkt ten onrechte dat de zeeleeuwen de schuld zijn van de afname van zalmen in de Colombia rivier, terwijl uit onderzoek blijkt dat zij minder dan 1,6% van de zalmen in de rivier opeten - afgelopen jaar zelfs maar 0,6% - terwijl menselijke plundering en de turbines van de Bonneville Dam, om maar eens twee oorzaken te noemen voor de afname, samen schuldig zijn aan minstens 34% daarvan.

De Dam Guardians hebben de toestand van "Hope" voor het eerst op maandag gemeld bij de autoriteiten van Oregon, toen het dier werd gevonden. Vanwege het "geen rehabilitatie"-beleid van de staat, kostte het veel moeite en veel telefoontjes van supporters naar de gouverneur, NOAA en MMSN om iemand zo ver te krijgen om "Hope" te bezoeken. De Dam Guardians hebben ook geprobeerd de National Marine Fisheries Service (NMFS) en de Oregon Dept of Fish & Wildlife (ODFW) te bereiken, maar deze overheidsinstellingen hebben geen hulp aangeboden voor het gekwelde dier.

 

The marine biologist takes down notes of her observationsDe mariene bioloog noteert haar bevindingen over "Hope"
Foto: Sea Shepherd

"Wanneer er in Californië een telefoontje binnenkomt over een zeezoogdier in nood, dan wordt er binnen 30 minuten tot een uur gereageerd", zegt Ashley Lenton, Dam Guardian en campagneleider ter plaatse. Zij was voorheen een actieve vrijwilliger bij het redden, verzorgen en terug in de natuur plaatsen van wilde zeedieren. "Hoe is het mogelijk dat het in Oregon drie dagen duurt voordat er iemand naar "Hope" kijkt, ze hem in vreselijke conditie aantreffen en dat ze dan alsnog geen enkele actie ondernemen om hem te helpen?"

Sea Shepherd heeft NOAA om toestemming verzocht om op eigen kosten het dier te laten onderzoeken en behandelen, nu NOAA zelf niet zorgt voor de behandeling van "Hope". Sea Shepherd werd er echter voor gewaarschuwd dat volgens de Marine Mammal Protection Act elke onbevoegde verstoring van het dier als pesterij kan worden beschouwd, hetgeen betekent dat de organisatie kan worden vervolgd voor het aanbieden van hulp.

"Organisaties zoals NOAA, NMFS, Oregon Dept. of Fish & Wildlife, Columbia River Inter Tribal Fish Commission (CRITFC), Pacific States Marine Fisheries Commission (PSMFC), de Amerikaanse legereenheid Corps of Engineers, het U.S. Dept. of Agriculture (USDA) Wildlife Services, en de Bonneville Power Administration staan allemaal vooraan wanneer het gaat om het onophoudelijk lastigvallen, brandmerken, vangen en uiteindelijk vermoorden van deze onschuldige dieren op kosten van de belastingbetaler", zei Lenton. "Maar op één of andere manier zijn er geen middelen voor handen om een beschermd dier in nood te helpen? Als beschermde dieren niet veilig zijn in Oregon, dan is een wild dier nergens veilig."

Bij de afwezigheid van een overheidsinstelling die tussen beide komt om deze gewonde zeeleeuw te helpen, zullen de Dam Guardians op wacht blijven staan bij "Hope" totdat hij de hulp krijgt die hij nodig heeft, of tot het bittere einde.

 

Hope (#781) bleeds from the wound in its shoulder"Hope" (nr. 781) bloedt uit de wond in zijn schouder
Foto: Sea Shepherd

Dam Guardians
Bezoek onze
Dam Guardians
site voor meer informatie.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: