Dam Guardians rapporteren dood van 'Brian the Lion'

16 april 2013

Dam Guardians rapporteren dood van 'Brian the Lion'

Sea Shepherd pleit voor het vrijgeven van de autopsie resultaten

A California Sea Lion, much like Brian, who may be persecuted for his sole crime of eating fishEen Californische zeeleeuw, net zoals Brian, die kan worden vervolgd voor zijn enige misdaad: het eten van vis
Foto: Aaron Hall / Sea Shepherd
Dam Guardians in Astoria (Oregon) en bij de Bonneville Dam melden dat op 16 april de eerste zeeleeuw gedood werd sinds de Sea Shepherd Conservation Society dit seizoen op wacht staat ter bescherming van de bedreigde zeezoogdieren langs de Colombia Rivier.

Het dier dat gedood werd was zeeleeuw C022, maar werd door Sea Shepherd supporter Steve Jack uit Schotland, die het dier financieel had geadopteerd, liefkozend 'Brian the Lion' genoemd. Brian werd op 24 april 2012 gebrandmerkt als C022.

De Dam Guardians waren geen getuige van de moord. Ze arriveerden 's morgens om ongeveer kwart over zes aan de Washingtonzijde van de Dam en om ongeveer half acht aan de Oregonzijde. Op dat moment waren er geen aanwijzingen dat er zeeleeuwen in de vallen zouden zitten.

Dam Guardian Jeff Matthews uit Noord Vancouver observeerde en fotografeerde 's morgens rond tien voor acht een boot in de buurt van de vallen en om ongeveer acht uur kwam daar een tweede boot bij. Beide boten arriveerden aan de Oregonzijde. De boten behoorden toe aan de Pacific States Marine Fisheries Commission. Werklieden van de boot leken de deurtjes van de vallen te controleren. Er waren op dat moment vijf zeeleeuwen in het water en de vallen leken leeg. Het is tot nu toe onbekend in welke val Brian is gevangen.

Verklaring van het Ministerie van Visserij en Natuur

Op de website van het Ministerie van Visserij en Natuur te Oregon staat de volgende verklaring: 'Een Californische zeeleeuw werd vandaag gevangen en geëuthanaseerd bij de Bonneville Dam. Een lichamelijk onderzoek dat werd uitgevoerd door dierenartsen van het ministerie toonde de aanwezigheid van premaligne laesies aan, waardoor het dier niet in aanmerking kwam voor overdracht aan een dierentuin. De Queens Zoo in New York heeft aangeboden om één of twee Californische zeeleeuwen op te vangen die aan hun eisen voldoen.' Dierenartsen beweren dat Californische zeeleeuwen met 'premaligne laesies' een zeer korte levensverwachting hebben - ongeveer anderhalf jaar. Sea Shepherd vraagt zich af in welk opzicht het daarmee gerechtvaardigd is om het dier op dit moment te doden.

Autopsie resultaten

De Dam Guardians zoeken meer informatie. 'Wij pleiten voor het vrijgeven van Brian's autopsie resultaten', zei Ashley Lenton, campagneleider van de Dam Guardians. "We willen graag weten waar de laesies zijn gevonden en we zouden graag foto's willen zien. Omdat het Ministerie van Visserij en Natuur deze bedreigde dieren constant lastig valt, denken we dat de premaligne laesies wel eens opvallend veel kunnen lijken op letsel dat is veroorzaakt door rubberen kogels, zoals die waarmee op de zeeleeuwen wordt geschoten. We zouden graag horen wat een deskundige hierover te zeggen heeft', zei ze. 'Het is onwaarschijnlijk dat de dierenartsen die werkzaam zijn bij het ministerie ook ballistische experts zijn.'

Lenton voegde toe: 'Gezien de onverklaarbare 'ongebruikelijke sterfgevallen' die momenteel de Zuid-Californische zeeleeuwen teisteren, vinden wij het ironisch dat ambtenaren in het zuiden hun uiterste best doen om honderden van deze dieren te redden, terwijl ambtenaren hier in Oregon al het mogelijke doen om deze onschuldige wezens tot zondebok te maken in een poging vissers tevreden te stellen. Aangezien ik vroeger zelf wilde dieren redde en in het wild terugzette, vind ik het schandalig dat deze dieren in Californië wmisschien zijn opgelapt en vrijgelaten, dan de lange tocht naar Oregon maken, enkel om daar te worden afgeslacht.'

Kwelling

Nu de regionale zalmtrek begint, worden de zeeleeuwen langs de Colombia rivier onderworpen aan constante kwellingen. Ze worden onder andere van de kade af gepord en geprikt terwijl ze proberen te rusten, bekogeld met rubberen kogels en gebombardeerd met explosieven, gebrandmerkt met hete ijzers - soms totdat de dieren vlam vatten en bloeden, zonder de aanwezigheid van medische zorg. Uiteindelijk worden ze gedood met een dodelijke injectie of neergeschoten als ze niet reageren op de pesterijen, vijf dagen bij de Bonneville Dam worden gezien (aaneengesloten of over meerdere jaren verspreid), of wanneer ze ook maar één vis eten. Het ministerie is ook begonnen met het lastigvallen van aalscholvers, visarenden en andere inheemse vogels die kunnen worden betrapt op het eten van zalm. Waar houdt het op?

'Ambtenaren in Oregon moeten stoppen met het negeren van de door de mens veroorzaakte redenen van de krimp van de zalmenpopulatie in de Colombia rivier, waaronder waterkrachtcentrales, vervuiling, overbevissing, kwekerijen en de introductie van uitheemse vissen om sportvissers behagen', zei Lenton. 'Totdat dat gebeurt, lopen zeeleeuwen het risico te worden gedood als ze vis eten, en als ze niet eten zullen ze verhongeren. Het is kiezen uit twee kwaden voor de zeeleeuwen.'

Opmerkingen:

  • Het Ministerie van Visserij en Natuur is verantwoordelijk voor het doden van zeeleeuwen langs de Colombia rivier. Een verklaring van het ministerie over de moord op Brian is hier te vinden: http://www.dfw.state.or.us/fish/SeaLion/index.asp
  • De Dam Guardian Sea Lion Champions hebben hun dieren een naam gegeven om zo de persoonlijkheid van elk individueel dier te erkennen en hiermee ambtenaren te laten weten dat het doden van deze wezens persoonlijk is, en van belang voor de wereld. Champion a Sea Lion
Dam Guardians
Bezoek onze
Dam Guardians
website voor meer informatie.
 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: