Een zeeleeuw dood, de andere dieren in ernstige stress na brandmerken

26 maart 2013

Een zeeleeuw dood, de andere dieren in ernstige stress na brandmerken

The sea lion known as Justice begins to sink below the surface shortly before his deathDe zeeleeuw genaamd Justice begint kort voor zijn dood onder water te verdwijnen
Foto: Leslie Holding / Sea Shepherd
Als gevolg van de traumatische vangst en wrede brandmerking van 38 zeeleeuwen door het departement van Vis en Natuur van Oregon (Oregon Department of Fish & Wildlife, ODFW) in de haven van Astoria, is een zeeleeuw overleden en leidt tenminste een dier dat in de haven verblijft, zichtbaar pijn.

Om 09:50 uur vanmorgen zagen Dam Guardians in de haven van Astoria twee zeeleeuwen in extreme nood als gevolg van het brute en pijnlijke brandmerken door een werknemer van ODFW op zondag 24 maart. Een dier werd op de pier waargenomen kronkelend van de pijn. Een tweede zeeleeuw in de rivier was ernstig in zijn bewegingen beperkt. Dit dier was letterlijk niet in staat om zijn hoofd boven water te houden. Een andere zeeleeuw hielp hem te blijven drijven, totdat hij onder water gleed en niet meer bovenkwam. Zeeleeuw nummer 349 is overleden. De Dam Guardians hebben hem ‘Justice’ genoemd en namen een moment stilte voor hem in acht.

Pijnlijk en traumatisch

‘Justice werd gemarteld en stierf door het ODFW, betaald van ons belastinggeld’, zegt Ashley Lenton, Dam Guardian campagneleider. ‘De arrogante uitspraken van de ambtenaren van ODFW in nieuwsberichten gisteren dat brandmerken geen gevolgen heeft, zijn complete onzin’, voegde ze eraan toe. ‘Dit zijn wilde dieren. Niet alleen eist het trauma van het gevangen worden, zijn tol. De pijn, de bloedingen en de mogelijke infecties als gevolg van de hete ijzers die in hun vlees branden IS pijnlijk, het HEEFT gevolgen, en VORMT een groot probleem ongeacht wat zij vertellen,' voegde ze eraan toe. ‘Een dode zeeleeuw is bewijs genoeg.’

Zeeleeuw is zondebok

Zeeleeuwen behoren in het landschap van de Columbia Rivier al sinds de expedities van Lewis en Clark. Deze rivier is net zo goed hun thuis als het onze. De ODFW moet stoppen 'beschermde' zeeleeuwen de schuld te geven van hun eigen wanbeheer van de zalmpopulaties. Deze dieren zijn duidelijk tot zondebok gemaakt.

De Dam Guardians campagne begon 15 maart en is de tweede zeeleeuw-beschermingscampagne van Sea Shepherd langs de Columbia Rivier. Tot 368 Californische zeeleeuwen kunnen worden gedood door werknemers van Oregon en de staat Washington. Hun misdaad is het eten van bedreigde zalm uit de Columbia Rivier in de buurt van de Bonneville Dam. De twee staten zijn bevoegd om tot en met juni 2016 jaarlijks maximaal 92 beschermde zeeleeuwen te doden. De zeeleeuwen worden gebrandmerkt met hete ijzers, beschoten met rubber kogels en explosieven, en gedood via een dodelijke injectie of een geweer voor het eten van minder dan 4% van de zalm bij de dam. Vorig jaar hebben ze slechts 1,6% opgegeten. En dit wordt allemaal betaald door de belastingbetaler, terwijl commerciële visserij, sportvisserij, en tribale visserij tot wel 17% van dezelfde bedreigde zalm mag wegvangen en door de dam zelf ongeveer 17% van de volwassen zalmen wordt gedood.
‘De vraag is waarom wij mensen zo hebberig zijn dat wij niet bereid zijn om zelfs zo'n klein percentage van de zalm met de zeeleeuwen te delen?’, aldus Lenton.

De Dam Guardians zullen tot en met 31 mei 2013 op de Bonneville Dam en in de haven van Astoria zijn en deze gruwelijke daden vastleggen en aan de wereld bekendmaken. Sea Shepherd vraagt bezorgde burgers om hun klachten te laten registreren bij de kantoren van de presidenten van Washington en Oregon. Lees meer over de afschuwelijke vangst en brandmerking in ons artikel van zondag 24 maart:

 More Than 30 Sea Lions Captured and Branded at Port Of Astoria By Oregon Dept of Fish & Wildlife.

Sea Shepherd volunteers and tourists watch as ODFW employees brand California sea lions at port of AstoriaVrijwilligers van Sea Shepherd en toeristen kijken toe, terwijl werknemers van ODFW Californische zeeleeuwen brandmerken in de haven van Astoria
Foto: Aaron Hall / Sea Shepherd

Doneer aan de actie of overweeg om een Dam Guardian te worden.

Feiten:

• Zeeleeuwen eten tussen 0,4% en 4,2% van de 80.000 tot 300.000 zalmen die elk jaar in de Columbia Rivier paaien.
• De dammen langs de Columbia Rivier kosten tot wel 60% van de jonge zalmen en tot 17% van de volwassen zalmen het leven.
• Menselijke visactiviteiten nemen ongeveer 17% van de volwassen zalmen uit de rivier.
• Niet-inheemse, door de sportvisserij geïntroduceerde, soorten eten tot wel 3 miljoen jonge zalmen per jaar.
• Bijvangst van zalmen door visserijactiviteiten in de oceaan draagt ook bij aan het verlies van Columbia Rivier zalmen.

 

Dam Guardians
Bezoek onze
Dam Guardians
website voor meer informatie.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: