Sea Shepherd gaat strijd aan tegen ICR in Amerikaans Hooggerechtshof

13 februari 2013

Sea Shepherd gaat strijd aan tegen ICR in Amerikaans Hooggerechtshof

Robert F. Kennedy jr. en Sea Shepherd kondigen bij de National Press Club aan juridische stappen te nemen tegen de illegale Japanse walvisvaarders

Lead Counsel Charles Moure, joined by Sea Shepherd Administrative Director Susan Hartland and Director of Intelligence and Investigations Scott West (not shown), explains details of the application filed with the U.S. Supreme CourtRaadsman Charles Moure, samen met Susan Hartland, administratief directeur van Sea Shepherd, en Scott West, directeur inlichtingen & onderzoek (niet op de foto) geeft meer informatie over de aanvraag ingediend bij het Amerikaanse Hooggerechtshof
Foto: Sam Hurd, National Press Club
Bij een persconferentie afgelopen maandag bij de National Press Club in Washington D.C. kondigde Sea Shepherd aan dat zij een aanvraag heeft ingediend bij het Amerikaans Hooggerechtshof tegen het Japanse Instituut voor Onderzoek naar Walvisachtigen (ICR) - een door de overheid gesubsidieerde instelling voor de commerciële walvisjacht.  Dit is een reactie op het zeer ongebruikelijke gerechtelijk bevel dat het Amerikaans Hof van Beroep uitsprak ten gunste van de ICR. Hierin werd de Amerikaanse tak van Sea Shepherd verboden ‘gevaarlijk’ te navigeren, ‘fysieke aanvallen’ uit te voeren of binnen 500 meter afstand te komen van de walvisvaarders van de ICR.

Charles Moure, raadsman van Sea Shepherd U.S. zegt: ‘Wij zijn van mening dat het Hof van Beroep dit gerechtelijk bevel ten onrechte heeft uitgegeven. Geen enkele partij heeft een aanvraag voor een dergelijk bevel ingediend en het Hof heeft geen schriftelijke verklaring gegeven over waarom dit bevel is uitgegeven.’ ‘Deze ongebruikelijke actie gaf ons geen enkele mogelijkheid om de juridische kwesties te bekijken en argumenten tegen het bevel naar voren te brengen,’ verklaart hij. ‘Ook wordt hierin een weloverwogen uitspraak door een districtsrechtbank in het voordeel van Sea Shepherd van februari vorig jaar genegeerd. De ICR hoefde zelfs geen borg te storten om de voorlopige uitspraak zeker te stellen, een gebruikelijke en normaal gesproken wettelijke verplichting wanneer een partij een gerechtelijk bevel toegewezen krijgt. Sea Shepherd vraagt vrijstelling met betrekking tot het bevel in afwachting van het oordeel van het Hof van Beroep,’ concludeert hij.

Moure werd vergezeld door leden van Sea Shepherd U.S. en door een zeer speciale gast, de bekende milieuadvocaat en voorzitter van de Waterkeeper Alliance, Robert F. Kennedy jr., de zoon van de overleden politicus Robert F. Kennedy. Kennedy jr. belde tijdens de persconferentie om zijn steun te betuigen aan Sea Shepherd en haar zeer gewaardeerde oprichter kapitein Paul Watson. Hij drong erop aan dat de Verenigde Staten het werk van de organisatie moet steunen. Het was de bedoeling dat hij de persconferentie bij zou wonen, maar zijn vliegtuig was vertraagd wegens mist. Daarom sprak hij de toehoorders op de persconferentie telefonisch toe.

‘Alleen zij zijn in staat deze missie uit te voeren en ze zijn een absolute noodzaak voor de handhaving van wetten en internationale afspraken op zee. Zonder hen zou niemand op deze wetten toezien,’ vertelde Kennedy jr. aan de verslaggevers. Verwijzend naar de juridische problemen waardoor kapitein Watson op zee moet blijven om uitlevering aan Japan te vermijden, noemde Kennedy jr. de ICR een ‘piratenorganisatie vermomd als wetenschappelijke onderzoeksgroep’. Hij verklaarde: ‘We moeten Paul Watson en Sea Shepherd niet belemmeren in hun werk. We zouden hem juist kaperbrieven moeten geven om zijn acties tegen een illegale organisatie, die internationale wetten breekt, te erkennen en te steunen, in ons belang en dat van de hele wereld. Hij bewijst ons allemaal een uitzonderlijke dienst...’ Zowel Kennedy jr. als kapitein Watson zijn door Time Magazine uitgeroepen tot 'Helden van de Aarde'.

Susan Hartland, administratief directeur van Sea Shepherd, zei dat Sea Shepherd het VN Handvest der Natuur volgt, en dat Sea Shepherd de enige organisatie is die als missie de handhaving van internationale natuurbeschermingswetten op zee heeft. ‘De ICR heeft niet alleen het gore lef om alle internationale wetten aan zijn laars te lappen en walvissen te doden in een beschermd reservaat, ze hebben ook het lef om met goedbetaalde lobbyisten en advocaten een hoog gewaardeerde, betrouwbare natuurbeschermingsorganisatie, die de steun heeft van burgers binnen en buiten de Verenigde Staten, aan te klagen,’ zei ze. ‘Als Amerika haar werk deed en zelf de maritieme overeenkomsten handhaafde, zaten wij nu niet in deze positie,’ voegde ze hieraan toe.

Ondanks de uitspraak van het Hof van Beroep die de Amerikaanse afdeling van Sea Shepherd ervan weerhoudt deel te nemen aan de walviscampagne in de Zuidelijke Oceaan, zegt Scott West, Sea Shepherd directeur inlichtingen & onderzoek, dat de Japanse walvisvaarders de criminelen en aanstichters zijn in dit verhaal. ‘Het gerechtelijk bevel van het Hof van Beroep is gewoon heel ongebruikelijk en mogelijk onwettig. Dat is de reden waarom we naar het Amerikaanse Hooggerechtshof zijn gestapt. We vragen het Hooggerechtshof om het gezond verstand terug te brengen naar het Hof van Beroep, om te voorkomen dat het Hof van Beroep deze criminelen vertroeteld en om het gerechtelijk bevel tegen Sea Shepherd in te trekken,’ besloot hij.

Sea Shepherd U.S. heeft acht seizoenen lang het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan beschermd. Dit deed zij legaal, effectief, en zonder de veiligheid in gevaar te brengen (dit seizoen, het negende, wordt geleid door Sea Shepherd Australië, een afzonderlijk bestuurde afdeling). De New York Times berichtte op 2 oktober 2012 dat Sea Shepherd de walvisvaarders alleen al in het seizoen 2010-2011 meer dan 20,5 miljoen dollar (bijna 16 miljoen euro) heeft gekost. Het succes van Sea Shepherd heeft ertoe geleid dat de Japanse overheid 30 miljoen dollar (meer dan 23 miljoen euro) besteedde aan een campagne tegen Sea Shepherd. Deze miljoenen komen uit belastinggelden maar ook uit het Japanse Tsunami-hulpfonds. Dit geld werd gedoneerd door mensen van over de hele wereld om de Japanse tsunamislachtoffers – van wie velen nog steeds hulp nodig hebben – te helpen, niet om een falende en verwoestende walvisindustrie te subsidiëren. De Verenigde Staten, Nieuw Zeeland en Nederland hebben publiekelijk verklaard dat ze 'resoluut tegen' de walvisjacht in walvisreservaten zijn (inclusief de jacht op beschermde soorten), maar tot nu hebben de Verenigde Staten weinig gedaan om die woorden kracht bij te zetten. Door de zaak voor het Hooggerechtshof te brengen wordt de zaak geforceerd en komt er in dit slepende gevecht hopelijk een succesvolle uitkomst voor de walvissen en voor de toekomst van onze oceanen.

(l. to r.) Attorney Charles Moure at Monday's press announcement in Washington, D.C. of Sea Shepherd's U.S. Supreme Court application filing, with Sea Shepherd's Susan Hartland and Scott West(van links naar rechts:) Raadsman Charles Moure op de persconferentie maandag in Washington D.C., met Sea Shepherd's Susan Hartland en Scott West.
Foto: Sam Hurd, National Press Club

After the press conference concluded, reporters conducted one-on-one interviews with speakersNa afloop van de persconferentie zijn er één-op-één interviews met de sprekers
 Foto: Sam Hurd, National Press Club

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: