OCEANEN: Sea Shepherd brengt strijd tegen Japanse walvisjagers voor Hooggerechtshof

12 februari 2013

OCEANEN: Sea Shepherd brengt strijd tegen Japanse walvisjagers voor Hooggerechtshof

Laura Petersen, journalist voor E&E

Een milieugroep die erom bekend staat dat ze walvisvaarders op zee aanpakken, verzocht het Hooggerechtshof vandaag een verbod op te heffen dat hen ervan weerhoudt Japanse walvisvaarders lastig te vallen.

De Sea Shepherd Conservation Society ging in hoger beroep tegen een bevel van het Hof van Beroep van het Negende Circuit uit december, waarbij de non-profit organisatie op minimaal 450 meter afstand van de Japanse walvisvaarders moet blijven.

Charles Moore, de advocaat die Sea Shepherd representeerde, zei op een briefing van de National Press Club dat het bevel van het in San Francisco gevestigde Hof van Beroep de groep verraste, omdat het zonder waarschuwing werd uitgegeven, zonder een kans om voor de rechters hun verhaal te doen en zonder dat het Japanse Instituut voor Onderzoek naar Walvisachtigen (ICR) erom had gevraagd.

De rechtbank vaardigde het bevel 'sua sponte' uit, oftewel uit eigen beweging.

Moore beschreef deze actie als 'hoogst ongebruikelijk', terwijl Robert Kennedy Jr. het 'zeer, zeer dubieus, vreemd en uniek' noemde.

'Ik heb nog nooit eerder een bevel als dit gezien in mijn 30 jaar durende carrière als praktiserend advocaat en strafpleiter,' aldus Kennedy, die senior advocaat is voor de Natural Resources Defense Council en voorzitter van de Waterkeeper Alliance.

Dit bevel vernietigde een uitspraak van maart 2012 door Richard Jones, de rechter van district Seattle, die het eerste verzoek om een dwangbevel van het ICR weigerde, met het argument dat het niet vatbaar zou zijn in een proces. Sea Shepherd maakt gebruik van tactieken die op kleine schaal overlast veroorzaken, en het ICR loopt geen onherstelbare schade op als de groep doorgaat met zijn campagne, was de uitspraak van Jones. Hij voegde eraan toe dat, als deze zaak zou doorgaan, het ICR met 'vuile handen' naar de rechtszaal zou komen.

Het ICR jaagt op walvissen in het Australische walvisreservaat, ondanks een verbod van de Australische rechtbank, zei Moore.

De walvisjacht werd in 1986 wereldwijd verboden, maar Japan blijft onder het mom van 'wetenschappelijk onderzoek' op walvissen jagen in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan en de wateren daaromheen. Naar schatting zijn er door Japan 20.000 walvissen gedood voor onderzoek, zonder dat er een enkel aan collegiale toetsing onderworpen artikel is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, zei Kennedy.

'Het is echt een piratenorganisatie die zich voordoet als een wetenschappelijke onderzoeksgroep,' zei hij.

De internationale en wetenschappelijke gemeenschappen verzetten zich alom tegen de walvisvangst voor onderzoek, zei hij. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is ook tegen de walvisvangst.

Scott West, onderzoeksmedewerker voor Sea Shepherd, merkte op dat het verbod alleen geldt voor de Sea Shepherd Conservation Society VS en haar oprichter, Paul Watson. Sea Shepherd takken in andere landen zijn afzonderlijke entiteiten, zei hij.

Het verbod heeft ervoor gezorgd dat de Amerikaanse tak niet mee kon doen aan de jaarlijkse campagne om de walvisvangst in de Zuidelijke Oceaan te stoppen. Deze campagne bestaat meestal uit het zo positioneren van vaartuigen dat ze het binnenhalen van walviskarkassen blokkeren, het aan boord gooien van een naar braaksel ruikend goedje ('stinkende boter'), of het met touwen blokkeren van scheepsschroeven.

'Vier vaartuigen onder Australische en Nederlandse vlag patrouilleren op dit moment in de Zuidelijke Oceaan.

Zij hebben de missie opgepikt,' zei West. 'Hoewel het belachelijk is, geeft Sea Shepherd VS toch gehoor aan het dwangbevel.... Wij zullen geen enkele federale wet breken.'

Het jachtseizoen loopt meestal van december tot maart, tijdens de Antarctische zomer. Dit seizoen zijn er tot nu toe nog geen walvissen gedood, zei Susan Hartland, administratief directeur van Sea Shepherd.

 

Copyright 2013, Environment and Energy Publishing LLC. Overgenomen met toestemming.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: