Geen plek is heilig - Woodside bereidt zich voor om eeuwenoude begraafplaatsen en bultrugkraamkamer te vernietigen

5 februari 2013

Geen plek is heilig - Woodside bereidt zich voor om eeuwenoude begraafplaatsen en bultrugkraamkamer te vernietigen

Operatie Kimberley Miinimbi update
Door Sea Shepherd Australië

Jeff Hansen, Bob Brown, and Lorna CoxJeff Hansen, Bob Brown en Lorna Cox
Archieffoto
De liberale premier van West-Australië, Colin Barnett, heeft Woodside Petroleum toestemming gegegeven voor boringen en andere verstoringen van het duingebied direct ten zuiden van Walmadan (James Price Point), zo'n 60 kilometer ten noorden van Broome aan de Kimberley kust. Premier Barnett blokkeert actief het zinnige alternatief van een offshore-locatie voor Woodside's enorme gasfabriek.  Woordvoerder en Goolarabooloo stamoudste Philip Roe zegt dat hij en stamoudste Joseph Roe niet van te voren in kennis gesteld zijn van de beslissing, maar het via de media moesten vernemen. "Waarom moeten we op de radio horen dat Woodside toestemming heeft gekregen om ons land, onze wet en onze cultuur te verwoesten? Dat klopt niet. Het bewijs van onze voorouders en van onze relatie met dit land is duidelijk en is gewoonweg genegeerd" zei Roe.

Operatie Kimberley Miinimbi leider Bob Brown verklaarde: "Ik ben samen met leden van de Goolarabooloo gemeenschap een aantal keren bij de zandduinen in kwestie geweest. De gemeenschap is niet alleen tegen de landoptie, maar zet zich ook fysiek in om de werkzaamheden ter plaatse tegen te werken. Hun verzet is terecht. Deze kust bruist niet alleen van de songlines (Aboriginal geschiedenis die doorverteld wordt en verhalen over hun verbinding met het land), maar zit ook vol met Aboriginal-locaties zoals grafheuvels, plaatsen waar van oudsher gereedschap is gemaakt en begraafplaatsen. Sommige van deze locaties worden verstoord door de voorgestelde exploitatiewerkzaamheden en kunnen vernietigd worden wanneer de fabriek en bijbehorende haven met golfbreker worden gebouwd.

In 2011 schreef Woodside de West-Australische overheid aan met de vraag om een schriftelijk advies over het mogelijk bestaan van belangrijke Aboriginal-locaties en de verstoring daarvan door de voorgestelde gasfabriek in te trekken.  Elke mogelijke schade aan locaties die onderdeel zijn van een Aboriginal songcycle kan ervoor zorgen dat de directie van Woodside aansprakelijk is en strafrechtelijk vervolgd kan worden onder de Aboriginal Heritage Act. Een woordvoerder van de regering bevestigde dat de regering van Barnett is gezwicht voor de wensen van Woodside om het advies in te trekken.

De hoge raad van West-Australië heeft de tweede poging van de West-Australische overheid tot gedwongen aankoop van de locatie herroepen, en de schadevergoeding van 1,5 miljard dollar die met de Kimberley Landraad is overeengekomen wordt aangevochten.

In deze aanklacht wordt beweerd dat dat de overheid misbruik van een federaal proces mogelijk maakte in haar gevecht om James Price Point, omdat zij verzuimde het Aboriginal tribunaal op de hoogte te stellen. Er wordt op de locatie gewerkt zonder de benodigde vergunningen. Wanneer je in je auto springt zonder een rijbewijs en je wordt aangehouden, dan mag je niet verder rijden en krijg je een boete. Je kunt niet na het feit dan alsnog een rijbewijs gaan halen en zo onder de boete uitkomen. Dus waarom staat Woodside op het punt om haar destructieve werk weer op te pakken, terwijl er twijfel is over de toekomst van het project?

"Dezelfde bultruggen die dit jaar het doelwit waren van Japanse walvisvaarders worden nu geconfronteerd met een nieuwe dreiging in de vorm van een enorme gasfabriek bij James Price Point, ten noorden van Broome in West-Australië. Woodside Petroleum en de West-Australische overheid onder leiding van Barnett proberen de bouw van 's werelds grootste gasfabriek, precies in het midden van 's werelds grootste bultrugkraamkamer, erdoor te duwen. Als we de kraamkamer niet beschermen, hebben de walvissen geen plek om thuis te komen, geen plek om te baren en geen plek om voor hun jongen te zorgen", zegt Jeff Hansen, directeur van Sea Shepherd Australië.

Naast de West-Australische bultrugpopulatie die al miljoenen jaren rondzwemt, is er een levende inheemse cultuur van meer dan 40.000 jaar oud. "Wanneer iemand het graf van je ouders en grootouders plat wil gooien, dan doe je al het mogelijke om dat tegen te houden! Het laat duidelijk zien dat Woodside geen plek heilig acht en elke cultuurvernietiging gerechtvaardigd vindt om hun aandeelhouders blij te maken", zegt muzikant John Butler.

Er is een overwinning mogelijk voor de walvissen, voor de Goolarabooloo en voor de aandeelhouders, maar om dat te kunnen laten gebeuren, moet de West-Australische overheid stoppen met het blokkeren van het alternatief van een off-shore fabriek.

Shell heeft de drijvende LNG technologie, en Shell zou de held in dit verhaal kunnen zijn. De enige die in de weg staat van de overwinning voor iedereen, is de West-Australische premier Colin Barnett.

Het is tijd voor de premier van West-Australië om het juiste te doen voor het volk van Kimberley, voor het volk van Broome, voor het volk van Australië, voor de grote walvissen en voor onze kinderen. Hij moet de meest verstandige, duurzame en economisch verantwoorde oplossing kiezen.

De gewaardeerde Australische zakenman Geoffrey Cousins stelde, terwijl hij aan boord was van de SSS Steve Irwin afgelopen jaar: "Ik hou van natuurgebieden, ik denk dat er nog maar weinig over zijn in de wereld en ik denk dat dit de bronnen zijn die over de gehele wereld verdwijnen. Olie en gas zullen misschien nog 40 of 50 jaar meegaan en dan waardeloos worden. Terwijl de natuurgebieden waardevoller en waardevoller worden omdat ze steeds schaarser worden. Dat overheden dit niet inzien is ontzettend kortzichtig. Ik zou tegen Michael Chaney en het bestuur van Woodside zeggen: 'Kruip uit het gat voordat het te laat is. Dit project krijgt steeds meer tegenstand. De tussenkomst van Sea Shepherd is slecht één sterk voorbeeld hiervan. Kom uit je bunker, zet je oogkleppen af, open je ogen en kijk naar de alternatieven. Jullie kunnen het initiatief nemen, jullie hoeven niet op de overheid te wachten, het is jullie verantwoordelijkheid om deze wonderbaarlijke plaats niet te vernietigen."

 

The so-called unremarkable Kimberley CoastDe zogenaamde onopvallende Kimberley kust
Archieffoto

The Sunday Times article "Broom 'army' ready for war on gas", January 20, 2013Het Sunday Times artikel "Broom 'army' ready for war on gas"
De Sunday Times

Kimberley Miinimbi
Bezoek onze
Operation Kimberley Miinimbi
site voor meer informatie.

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: