Sea Shepherd Australië verwelkomt Bob Brown, voormalig leider van de Greens, als lid Raad van Bestuur

30 december 2012

Sea Shepherd Australië verwelkomt Bob Brown, voormalig leider van de Greens, als lid Raad van Bestuur

Bob Brown with the SSS Steve IrwinBob Brown voor de SSS Steve Irwin
Foto: Sea Shepherd
'Sea Shepherd Australië groeit en wordt elk jaar actiever. Dit is mogelijk door uitbreiding van de middelen. We hebben altijd gezegd dat we doen wat we kunnen, zo goed als we kunnen, met de middelen die ons ter beschikking staan.

We zijn er ook altijd van overtuigd geweest dat we een bestuur nodig hebben dat een diversiteit aan talent, vaardigheid, ervaring en verbeeldingskracht bezit.

Sea Shepherd Australië kan geen grotere aanwinst voor het Sea Shepherd team bedenken dan Bob Brown, voormalig partijleider van de Greens.

We zijn oprecht trots Bob Brown te mogen verwelkomen in de Raad van Bestuur van Sea Shepherd Australië.'

- Jeff Hansen, directeur Sea Shepherd Australië

Biografie – Dr. Bob Brown

Voormalig senator Brown is al zijn hele leven activist. In december 1982, toen hij directeur was van de Wilderness Society, was Brown één van de 600 personen die gevangen werden gezet in verband met een blokkade tegen de bouw van een dam in de Franklin rivier in Tasmanië. Brown spendeerde 19 dagen in de Risdon gevangenis en werd, op de dag na zijn vrijlating, verkozen tot het eerste lid van de Greens in het parlement van Tasmanië. In 1986 werd hij beschoten en aangevallen tijdens een protest tegen houtkap bij Tasmanië's Farmhouse Creek. In 1990 richtte Brown het Australian Bush Heritage Fund op, om grond aan te kopen voor natuurbehoud. Hij werd in 1995 twee keer gearresteerd en gevangen gezet voor het vreedzaam demonstreren tegen houtkap en wegenbouw in de oerbossen van Tarkine. Ook heeft hij talloze boeken geschreven, waaronder Lake Pedder, Wild Rivers, Tarkine Trails, The Greens, The Valley of the Giants, Tasmania’s Recherche Bay, Memo for a Saner World en Earth.

Als parlementslid heeft Brown een breed scala aan initiatieven geïntroduceerd, onder andere over vrijheid van informatie, sterven met waardigheid, verlagen van parlementaire salarissen, hervormen van homowetgeving, verbieden van legbatterijen en streven naar een kernenergie-vrij Tasmanië. Het initiatief inzake vrijheid van informatie werd omgezet in wetgeving.

Brown was de drijvende kracht achter de vorming van de Australische Greens partij in 1992. Hij heeft veel gereisd om het gedachtegoed van zijn partij te bevorderen en heeft nauwe banden met groene partijen in Europa, Amerika, Afrika en Azië.

In 1996 werd Brown gekozen in de Australische senaat. In 2010 leidde hij de Australische Greens naar hun meest succesvolle verkiezing ooit. De Greens waren de eerste kleine partij sinds de Tweede Wereldoorlog die een zetel veroverden in het Australische Lagerhuis bij de algemene verkiezingen. Daarmee zorgden ze voor een machtsbalans in Lagerhuis en Senaat. Dit resulteerde in een historisch akkoord tussen de Australische Greens en de Australische Labor partij om samen een regering te vormen. Deze overeenkomst leidde tot een reeks hervormingen inclusief de invoer van CO2-kredieten, aanzienlijke investeringen in tandheelkundige zorg, verbeterde bescherming van de rechten van de Australische territoria, het instellen van een parlementair budgetteringsbureau, gegarandeerde spreektijd voor onafhankelijke parlementsleden in Lagerhuis en Senaat, hervorming van het vragenuurtje, een referendum over de erkenning van inheemse rechten in de Grondwet, het eerste parlementaire debat over Afghanistan en investeringen in hogesnelheidslijnen.

Hij streeft ernaar te blijven opkomen voor kwesties als mondiale democratie, de bescherming van de oerbossen in Tasmanië, het homohuwelijk en euthanasie. In 2012 werd Brown wereldwijd in de media veroordeeld nadat hij zich tijdens zijn Third Green Oration uitsprak voor mondiale democratie. Hij trok zich in juni terug uit de senaat, maar zei: 'Ik zal altijd een Green zijn, tot mijn laatste snik.'

Brown is ook de huidige campagneleider voor Sea Shepherd's Operatie Kimberley Miinimbi. Dat is de campagne ter bescherming van de grootste bultrugkraamkamer ter wereld tegen de plannen van Woodside en de West-Australische overheid voor de bouw van de grootste gasfabriek ter wereld.

Mening directeur Sea Shepherd Australië
'Het was een waar genoegen en een eer om met Bob samen te werken tijdens Operatie Kimberley Miinimbi en ik kan niemand bedenken die geschikter is om Sea Shepherd Australië naar een hoger niveau te tillen in ons werk ter bescherming van de voor ons leven zo essentiële oceanen. Terwijl onze bemanning de afgelopen jaren aan de frontlinie in Antarctica actief was, is Bob onze stem geweest in het parlement en richting de media en de bevolking van Australië. Hij vertegenwoordigde onze dappere bemanning tijdens hun acties tegen de illegale operaties van de Japanse walvisvloot in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan', aldus Hansen.

Reactie Paul Watson

Sea Shepherd oprichter en voorzitter, kapitein Paul Watson, is het eens met Hansen wat betreft de benoeming van voormalig senator Brown tot lid van het bestuur van Sea Shepherd Australië:
'Bob Brown is al dertig jaar lang mijn held, sinds de campagnes om de Franklin rivier te beschermen.  Ik ben ontzettend trots dat Bob toetreedt tot de Raad van Bestuur van Sea Shepherd Australië. Zijn ervaring als activist, milieubeschermer en politicus zal een grote aanwinst voor ons zijn. Wat ik het meest bewonder aan Bob is dat hij een levend voorbeeld is van de drie deugden die we nodig hebben om onze oceanen en planeet te beschermen - passie, moed en verbeeldingskracht. Welkom aan boord, Bob.'

Reactie Brown

Brown reageerde met: 'Het is een eer om toe te treden tot de Raad van Bestuur van Sea Shepherd Australië dat, gesteund door de meerderheid van de Australische bevolking, als missie heeft om bijna 1.000 walvissen te beschermen tegen de Japanse vloot deze zomer. Sea Shepherd doet het werk dat de regering van Gillard zou moeten doen, te weten het tegenhouden van de illegale Japanse walvisjacht.'

Sea Shepherd Australië verwelkomt voormalig senator Bob Brown officieel als lid van de Raad van Bestuur van Sea Shepherd Australië!

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: