Bloederige en wrede Namibische zeehondenjachtseizoen eindigt

10 december 2012

Bloederige en wrede Namibische zeehondenjachtseizoen eindigt

Slaughtered seals on the shores of NamibiaAfgeslachte zeehonden langs de kust van Namibië
Foto: Sea Shepherd
Terugblik op de gruwelen van 2012

Terwijl 2012 tot een einde komt, denken we aan degenen die hun leven verloren terwijl wij vochten om hen te beschermen.  Elk jaar gaan overheden, bedrijven en industrieën verder om te voorkomen dat wij levens beschermen op deze planeet. We hebben vreselijk kwaad gezien, en zien dat nog steeds, maar het neerknuppelen van pasgeboren dieren is zeker een nieuw dieptepunt voor de mensheid. Deze moorden komen jaarlijks voor in het kleine Afrikaanse land Namibië. Elk jaar, zonder uitzondering, staan vele slechtbetaalde seizoensarbeiders vier maanden lang voor dag en dauw op en worden naar een zeehondenreservaat gebracht, waar zij met grove houten stokken weerloze zeehondenpups doodslaan. Deze pups behoren tot een beschermde soort, Kaapse pelsrobben genaamd. Ze komen het meest voor langs de zuidkust van Afrika. Terwijl deze arbeiders onder het bloed van pasgedode zeehondenpups komen te zitten, drinken de verantwoordelijken voor deze slachtpartij een kopje koffie in de veiligheid van hun eigen huis. Later op de dag, terwijl de emotioneel afgestompte arbeiders teruggaan naar hun krakkemikkige hutjes en proberen om te gaan met hun acties en armoedige levens, tellen de zakkenvullers achter deze industrie hun gouden munten. Dit jaar was weer geen uitzondering. Alhoewel de daadwerkelijke cijfers waarschijnlijk niet bekend worden gemaakt, hebben talloze duizenden zeehondenpups hun leven verloren aan hebzucht.

 Zoals zij die alles doen om hun onmenselijkheid te verbergen, spaarde ook de overheid van Namibië kosten noch moeite om hun schaamte te verbergen. Hieronder een kijkje in de economie achter de afslachting van pasgeboren dieren:

Economisch wanbeleid

 • Een klein aantal seizoensarbeiders wordt onder het minimumloon betaald om een product te oogsten dat voor Namibië een inkomen genereert van omgerekend slechts zo'n 90.000 Euro.
 • Elke pels wordt verkocht aan een enkele handelaar, de Turks-Australische Hatem Yavuz, voor tussen de 2 en de 4 Euro per pels. Deze pelzen worden gebruikt voor kleding die wordt verkocht voor bedragen tot 22.000 Euro. De winst gaat naar deze ene man.
 • Nu de Namibische overheid voorschrijft dat geen enkel onderdeel van de zeehond mag worden verspild, wordt extra inkomen gegenereerd uit leerproducten, zeehondenolie, sieraden van botten enz. Dit zorgt voor extra inkomen uit de zeehondenindustrie, hoewel zeehondenolie, als we de informatie van CITES mogen geloven, het enige product is dat een redelijke hoeveelheid geld opbrengt voor deze industrie.
 • De overige bedrijfskosten meegerekend, is de winst van deze industrie een lachertje.
 • Wat ook nog van dat minuscule bedrag afgaat zijn de miljoenen die de Namibische overheid aan belastinggeld gebruikt om deze industrie te beschermen. Sinds de verschijning van Sea Shepherd in Namibië zijn er miljoenen besteed aan het sturen van marineschepen om er zeker van te zijn dat wij niet ingrijpen en geen foto's nemen van deze gruwelijke misdaad.
 • Bij deze 'beveiligingsuitgave' komt dan ook nog het bedrag dat is uitgegeven om politie en beveiliging uit te laten rukken om te voorkomen dat wij deze boodschap aan de wereld kenbaar maken.

Cape Fur Seal pup at Cape Cross Seal ReserveKaapse pelsrobpup in het Cape Cross zeehondenreservaat
Foto: Sea Shepherd

Je hebt geen graad in de economie nodig om te zien dat Namibië geen enkel financieel voordeel heeft van deze industrie. Een onafhankelijk onderzoek liet zien dat zeehondentoerisme 300 keer meer winstgevend is dan deze bloederige handel. Als je daar de beveiligingskosten die de zeehondenjacht met zich meebrengt vanaf trekt, dan groeit de winstmarge zelfs nog meer. Volgens bronnen heeft een nieuwe speler het veld betreden. Nadat Europa zeehondenproducten verbood, had Namibië geen afzetmarkt meer en dus kwam China in beeld. Namibië maakt geen geheim van het feit dat zij hun infrastructuur aan de Chinezen verkopen. Diverse overheidsaanbestedingen waarop ook Namibische burgers hadden ingetekend, zijn toegekend aan Chinese bedrijven, en er zijn met China diverse overheidssamenwerkingen aangegaan. Hieronder ook een samenwerking met het Namibische ministerie van Visserij dat controle uitoefent over wetgeving omtrent de zeehondenjacht. China heeft geen importverbod op zeehondenproducten en Namibië dringt hun achterhaalde zeehondenproducten nu op aan China.

Wanneer is een dier geen dier?

Na een vergadering met de Ombudsman van Namibië in 2001, heeft advocaat John Walters nu eindelijk zijn bevindingen naar aanleiding van deze ontmoeting bekend gemaakt. Hij is het er weliswaar mee eens dat de zeehondenjacht beter kan, maar in een schokkende conclusie verklaarde hij verder dat een zeehond geen dier is.  Het is ongelooflijk dat één van de hoogste gezagsdragers in Namibië niet in staat is om vast te stellen wat een dier is. Dit zou verklaren waarom Namibië niet in staat is om het concept van economie te begrijpen. Dit bewijst zonder enige twijfel dat advocaat John Walters niet alleen gefaald heeft in zijn opdracht, maar dat hij in het geheel niet in staat is om de complexe taken uit te voeren die nodig zijn voor zijn positie.

Wat jij kunt doen

Ondanks dat we tegenover deze dikke bakstenen muur staan, belooft Sea Shepherd te blijven vechten om deze bedreigde dieren te beschermen. Zo kun je helpen:

  • Als je reisorganisaties ziet die reizen naar Namibië aanbieden, neem dan alsjeblieft de tijd om hen te informeren over waar het geld van hun klanten aan wordt besteed.
  • Zorg ervoor dat je de lokale Namibische ambassade laat weten dat ze niet alleen hun natuurlijke erfgoed vernietigen, maar dat deze industrie ook het imago van hun land geen goed doet en het hun kansen op duurzame economische praktijken verslechterd. (Doe dit alsjeblieft herhaaldelijk, omdat mensen makkelijk de feiten vergeten).
  • Vertel iedereen over het lot van deze dieren. Hoe meer mensen weten, hoe sterker ze worden, en hoe sterker ze worden, hoe meer zij kunnen doen.
  • Benut al je contacten om dit verhaal in het nieuws te krijgen om zo de boodschap te verspreiden.
  • Je kunt ook contact opnemen met de Namibische minister van Visserij om hem dringend maar beleefd jouw standpunt over deze industrie te laten weten:
   Ministry of Fisheries and Marine Resources
   Hon. Minister Bernard Esau
   besau@mfmr.gov.na
  • Doneer aan Sea Shepherd om ons te helpen een eind te maken aan de bloedverspilling op de Namibische stranden.

Seasonal laborers, paid below minimum wage slaughter baby seals in Cape Cross Seal ReserveSeizoensarbeiders, onder minimumloon betaald, slachten zeehondenpups af in het Cape Cross zeehondenreservaat
Foto: Sea Shepherd
Desert Seal
Bezoek onze
Operatie Desert Seal
site voor meer informatie.
 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: