Rutger Hauer en Sil van der Woerd hebben een film gemaakt als cadeau voor Sea Shepherd

21 november 2012

Rutger Hauer en Sil van der Woerd hebben een film gemaakt als cadeau voor Sea Shepherd

Requiem 2019 - een korte film waarin de walvisjacht aan de kaak wordt gesteld

Rutger Hauer meets the last whale on Earth in Requiem 2019Rutger Hauer ontmoet de laatste walvis op aarde in Requiem 2019
Foto: Sea Shepherd

Nederlandse acteur en Sea Shepherd bestuurslid Rutger Hauer en filmmaker Sil van der Woerd hebben hun krachten gebundeld om een korte film te maken waarin de walvisjacht aan de kaak wordt gesteld. De film, Requiem 2019, ging in première tijdens het Playgrounds Audiovisual Arts Festival in Amsterdam op 20 november 2012 en maakte op 21 november zijn online debuut. Requiem 2019 is een unieke co-productie van Rutger Hauer en beeldhouwer/filmmaker Sil van der Woerd. Met behulp van animatie en muziek vertelt de film het verhaal van de laatste walvis op aarde die oog in oog komt te staan met de bron van zijn vernietiging; de mens, in de vorm van acteur Rutger Hauer.

De Nederlandse acteur is al vele jaren ere-bestuurslid van Sea Shepherd en noemde de film "een cadeau voor Sea Shepherd". Op zoek naar inspiratie keek Van der Woerd urenlang naar ruw beeldmateriaal van Sea Shepherd, gefilmd tijdens de jaarlijkse Antarctische campagne ter bescherming van de walvissen.  Van der Woerd zei: "Normaal gesproken krijg je alleen korte fragmenten te zien in de media. Het was behoorlijk heftig om die vreselijke, onbewerkte beelden zo te zien. Ik was er echt door aangedaan. Het besef dat de slachting gewoon doorgaat..."

Rutger Hauer is al sinds zijn jeugd gefascineerd door walvissen en vertelde over het project :

"De slachting van walvissen als manier om aan voedsel te komen is zo achterhaald. Gewoon omdat dat is wat ze altijd hebben gedaan? Traditie? Kom op zeg! Mensen zijn de ergste dieren. Op een dag keek ik tijdens een kanotocht letterlijk recht in het oog van een walvis. Dat is iets dat elke mens op aarde zou moeten ervaren. We mogen deze dieren niet vernietigen, de consequenties zouden enorm zijn. Dit is hoe we bij het thema voor Requiem 2019 kwamen. Sil en ik moesten gewoon iets maken om de jacht op deze prachtige wezens te stoppen. Ik kan niet met Sea Shepherd mee op campagne, dus doe ik wat ik het beste doe, en hier is het resultaat !”

Het resultaat is een spannende, emotionele en poëtische korte film. De relatie tussen Hauer en Van der Woerd gaat terug tot 2010, toen ze elkaar ontmoetten op het I've Seen Films festival, dat jaarlijks door Hauer georganiseerd wordt in Milaan, Italië. Op het festival kreeg Van der Woerd een prijs voor zijn korte film White Swan. Kort na het festival zocht Hauer contact met Van der Woerd in Los Angeles, waar beide mannen wonen. "Het klikte meteen toen we elkaar voor het eerst ontmoetten en we spraken al snel over de oceanen, walvissen en Sea Shepherd", zei Van der Woerd.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: